Aardpeersoep met rozemarijn en aardpeerchips. Dit recept haalde ik uit Koken met Feeling, een nieuw kookboek van het bekende maandblad. Echt supergemakkelijk om te maken, en op en top herfst! In het originele recept wordt salie gebruikt, maar dat had ik niet in huis, dus werd het rozemarijn. En ook gehoornde klaverzuring, een ‘onkruid’ dat je zo kan gaan plukken (in oktober, te vinden op zonnige open plekken met vochtige, voedselrijke bodem, zoals akkers, moestuinen, tussen straatstenen, enz…). Maar we gaan eerlijk zijn, en ik ben daar niet naar op zoek geweest. Het zal een mooie toevoeging zijn aan de soep, maar dus ook overheerlijk zonder!
Aardpeersoep met rozemarijn en aardpeerchips (voor 4 personen)
- 25 gr boter
- 1 ui
- 500 gr aardperen (topinamboer) + 1 extra (voor garnituur)
- 5 dl lichte groentebouillon
- een mespuntje suiker
- 5 dl melk (verving ik door 1 dl room)
- eventueel enkele druppels truffelolie
- peper en zout
- enkele rozemarijn- of salieblaadjes
Fruit de gesnipperde ui 5 minuten in de boter. Voeg de geschilde en in plakjes gesneden aardperen toe en laat 15′ stoven. Voeg de bouillon toe en kruid met peper, zout en suiker. Laat 20′ zachtjes koken, en pureer tot een fluweelzachte soep. Voeg de room toe.
Snij de aardpeer in flinterdunne plakjes met een mandoline (tip: laat de schil eraan, geeft een krokanter effect! Gewoon eerst goed afspoelen). Dep droog en frituur goudbruin in olie verwarmd op 140 graden. Laat uitlekken op keukenpapier. Gooi de rozemarijn- of salieblaadjes ook nog even in de olie en bak krokant.
Serveer de soep met de aardpeerchips, kruiden en eventueel een druppeltje truffelolie.
Happy herfst!