Ai ai, het is weeral meer dan drie weken geleden dat ik hier gepost heb.
Nieuwjaarsdrukte, weet u wel. Een gevuld kalkoen met Kerstmis, met Nieuwjaar een hele menu klaargemaakt voor 10 man, een weekje Ardennen met een ‘asian street food’ kookworkshop en nog een weekje snowboarden met veel pain français, tartiflette en croissants! Laten we zeggen dat het nieuwe jaar weer mooi culinair is ingezet!
Maar om het goed te maken het nieuwe jaar goed in te zetten, deel ik graag 3 toprecepten voor dips met u!
Guacamole
Ondertussen immens populair, maar toen ik het 10 jaar geleden in Amerika voor’t eerst at, een echte revelatie! Sindsdien ben ik al heel de tijd aan’t proberen het recept te perfectioneren (samen met mijn zus trouwens), and this comes pretty close! En zonder een dikke nek te ambiëren: ik heb nog nooit zo’n lekkere guacamole gegeten in een Mexicaans restaurant (hier in België welteverstaan).
- 3 rijpe avocado’s
- 2 kleine sjalotjes
- een aantal kerstomaatjes
- 2 EL gehakte koriander
- 100ml zure room
- sap van 1 limoen
- teentje look
- tabasco
- 1/3 zakje guacamolekruiden van Santa Maria
- (citroen)peper en zout
- zak Doritos naturel
Snij de pit uit de avocado (niet weggooien!) en haal het vruchtvlees eruit. Met een lepel vind ik dat het gemakkelijkste (ipv pellen).
Prak de avocado’s fijn, en doe er de fijngehakte sjalotjes en kerstomaatjes bij (die hebben nl. meer smaak dan grote), de koriander, zure room, sap van 1 limoen, een geperst teentje look en een paar druppels tabasco. Wat het echt een hele lekkere smaak geeft, vind ik, is een beetje guacamolekruiden van Santa Maria (in den deleis te koop). Op het pakje staat dat je enkel die kruiden bij wat avocado’s moet doen, maar dat mag je dus vooral niet doen :). Dan nog afkruiden, en vooral veel proeven en wat meer limoensap, zure room of kruiden toevoegen naar eigen smaak!
Wil je de guacamole even bewaren zonder dat de avocado’s uitslaan? Doe er terug de pitten bij en haal ze voor het opdienen eruit. Ook wat limoensap over de bovenkant sprenkelen helpt tegen het verkleuren. Echt het lekkerst met Doritos naturel chips.
Tomatensalsa
Dit recept kreeg ik van een vriendin, en als je het recept helemaal volgt, is dit echt een topsalsa! Je kan het ook met Doritos-chips eten, maar ze verkopen bij Aldi ‘chips crackers’ die hier zo fantastisch bij smaken! Je hebt hier wel echt een keukenrobot of een hakmolentje voor nodig.
- 4 rijpe tomaten
- 2 EL gehakte koriander
- 2 EL gehakte platte peterselie
- 2 teentjes look
- 2 rode ui
- sap van 1 à 2 limoenen
- 1 EL cayennepeper
Doe eerst de ajuinen en de look in de keukenrobot en hak heel fijn. Doe er dan al de overige ingrediënten bij, en hak in een paar seconden fijn. Voorzichtig, de keukenrobot niet te lang opzetten, want dan worden de tomaten moes! Meer is er eigenlijk niet aan. En op en top gezond (afgezien van de chips)!
Artisjokmousse
Dit is eerder een toevallige ontdekking: ik had deze mousse samen met een vriendin gemaakt uit een kookboek als vulling voor ravioli. Maar omdat we al zoveel ravioli’s gemaakt hadden, probeerden we dit uit als een dip met van die Italiaanse soepstengels. Een succesnummer ever since!
- 2 bokalen artisjokharten
- 2 teentjes knoflook, uit de pers
- goed handvol basilicum
- 100 gr geraspte parmezaan
Pureer de artisjokharten, de knoflook, basilicum en de parmezaanse kaas tot een mousse. Voeg eventueel wat van de artisjokolie uit het potje toe om het smeuïger te maken. Breng op smaak met peper en zout.
Geniet ervan hé!
2 Comments
Pingback: Guacamole by @snarah | Avocado van de Duivel
Pingback: Trouwfeest Sofie & Jeroen | Avocado van de Duivel