Vorige week schreef ik over hoe ik zelf een online kookworkshop gaf. Maar de week voordien had ik zelf al eens van dit nieuwe digitale concept mogen proeven. Via gekopkalfsvlees.be kreeg ik de uitnodiging om een online kooksessie te volgen met Jong Keukengeweld chef Francesca Sterckx van restaurant Mistinguett in Aarschot.
Ik kreeg een mooie foodbox toegestuurd en via een zoommeeting gingen we dan met een aantal foodies tezamen koken. Verrassend leuk en gezellig! Francesca legde alles haarfijn uit, op’t gemakske en heel haalbaar. Haar recepten waren dan ook helemaal top! We maakten Tataki van kalfshaasje met een pittige witloofsalade en krokante aardappelstukjes en Ribeye van kalfsvlees met een maderasausje, spekjes en champignons klaar. Beide heel lekker, maar het was vooral de tataki die er voor mij uitsprong.
Zalig zacht kalfshaasje, een dragonmayonaise, witloofsalade en krokante aardappelstukjes. Geïnspireerd op de klassieker steak bearnaise, maar dan toch weer helemaal anders..
De dag nadien maakte ik het nog eens klaar, om er foto’s van te maken, en hier te kunnen posten, als feestinspiratie!
Tataki van kalfshaasje met een pittige witloofsalade en krokante aardappelstukjes
Ingrediënten
- 200 g kalfshaasje
- 2 aardappelen (bloemig)
- 1 stronk witloof
- 2 eetlepels mayonnaise
- 2 takjes dragon
- Azijn
- Mosterd
- Peper
- Zout
- Grof zout
- Boter
- Olijfolie
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Laat de boter smelten in een pan. Kruid het kalfsvlees en bak het aan alle kanten bruin in de boter. Plaats het vlees op een bord in de vriezer.
- Schil de aardappelen en snijd in grove stukken. Kook gaar in 18 minuten. Giet af, brokkel de aardappelen fijn en bak ze bruin in boter. Schep in een ovenschotel en laat verder krokant worden in de oven.
- Pluk de blaadjes dragon van de takjes en hak fijn.
- Meng de gehakte dragon door de mayonnaise en breng op smaak met wat azijn, mosterd, peper en zout.
- Snijd het witloof doormidden en verwijder de harde kern. Snij schuin in zo fijn mogelijke reepjes. Meng het witloof in een kom met olijfolie, peper en zout.
- Haal het vlees uit de vriezer en snijd in mooie dunne schelletjes.
- Schep een deel van de bearnaise-mayonaise op het bord. Verdeel hierop het vlees willekeurig en ongelijk. Werk af met een hoopje van het witloof. Strooi er tenslotte de verkruimelde krokante aardappel over en serveer.
Bedankt Francesca, oSérieux en gekopkalfsvlees.be voor deze lekkere feestinspiratie!