Salade met geroosterde groenten, pesto en halloumi – oftewel ‘is’t-al-bijna-lente-salade’? Begin maart (inclusief druilerig, koud weer) is het echt verlangen naar de lente en al haar primeurs. Toch ben ik die wintergroenten nog niet echt beu en dat is omdat ik echt verzot ben op geroosterde groenten!

Zoete aardappel, pastinaak, aardpeer, wortel, rode biet, boerenkool,… ze gaan hier allemaal samen op de bakplaat op en de oven in. Ik zet die oven goed hevig (220-250 graden en met 3D-warmte, dat is een functie om verschillende bakplaten tegelijkertijd in de oven te zetten) en op 20 minuten is het meestal klaar. 2 uitzonderingen: rode biet mag er wat langer in, boerenkool heeft aan 10 minuutjes genoeg.

Bij het roosteren van groenten in de oven, voeg ik altijd olie toe (best rijstolie, want de oven gaat dus heel heet) en peper en zout, op z’n minst. Andere specerijen of kruidenmixen kunnen ook nog, maar is geen must. Zorg ervoor dat de olie en kruiden goed rond de groenten ‘kleven’, en leg ze in één laag op de bakplaat. Voor dit gerecht had ik dus meerdere bakplaten nodig. Bij de biet deed ik trouwens wat balsamico en honing, voor een volle smaak, dus die leg je best op een plaatje/platte ovenschotel apart. Ik maakte een hele ruime portie (handig voor de lunch de volgende dag) en ik warmde de groeten opnieuw op in de oven, en merkte dat de groenten nóg krokanter werden bij het heropwarmen. Ideaal dus om geroosterde groenten te ‘mealpreppen’ en ze te terug op te warmen.

Verder is pesto altijd een winner hier. Homemade en snel klaargemaakt in zo’n kleine mix-beker van mijn staafmixer (zo’n klein mix-molentje, da’s echt een gerief om in huis te hebben, ik zou niet meer zonder kunnen). Er staat hier altijd wel een plantje basilicum op de vensterbank in de keuken, maar voor pesto heb je wel véél nodig, dan zou je heel je plantje kaalplukken. Daarom mix ik er altijd nog wat extra groen door. Rucola in dit geval, maar winterpostelein, spinazie of een andere slasoort kan ook perfect. Als ik pesto maak als dressing bij een salade, meng ik er ook altijd wat extra water en/of citroensap door, zodat je inderdaad echt een dressing-achtige consistentie krijgt, en dat extra zuurtje. Look hoort uiteraard ook in pesto, maar ik kan rauwe knoflook niet goed verdragen. Daarom leg ik ongepelde teentjes knoflook 10 minuutjes mee in de oven. Dan wordt het vruchtvlees gaar en heerlijk zacht en intens van smaak. Duw het vruchtvlees uit de velletjes en gebruik mee in de pesto.

Als eiwitbron koos ik voor halloumi (of Belgische halloumi van Berloumi). Past er heerlijk bij! Trucje dat ik leerde van mijn man: snij de halloumi overlangs in twee en bak ‘m zo in de pan: groot contactoppervlak (en dus veel crunch!), makkelijk en weinig werk om te keren en geen ‘rubberige’ binnenkant. De dag voordien maakte ik de salade trouwens met kaaskroketten, ook lekker!

Tenslotte probeer ik bij een salade ook altijd te zorgen voor een crunchy topping: geroosterde nootjes, hartige granola, croutons, kant-en-klare topping van Topp’d of deze keer: geroosterde boekweit. Je roostert gewoon boekweit in een antikleefpan zonder vetstof, tot die van groen naar bruin kleurt, en je hebt een heerlijke crunchy topping, met een nootachtige smaak. Sterrenchefs gebruiken dat trouwens ook vaak in hun gerechten om wat extra crunch en smaak toe te voegen.

Voilà, ik ging maar een kort berichtje schrijven bij dit recept, en toch is het bijna een volledige ‘hoe-maak-ik-een-smaakvolle-salade’-handleiding. Je kan er maar je voordeel bij hebben! En dan nu het recept!

Salade met geroosterde groenten, pesto en halloumi

Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 35 minuten
Porties 2 personen
Hoe maak je een heerlijke, winterse salade? Ik leg het stap voor stap uit met deze salade met geroosterde groenten!

Ingrediënten

geroosterde groenten

  • 2 zoete aardappelen
  • 1 grote pastinaak
  • 4 aardperen
  • 1 grote rode biet
  • enkele blaadjes boerenkool
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 el honing
  • 2 el balsamico
  • 3 el rijstolie
  • peper en zout

Pesto

  • 50 gr parmezaan (versgeraspt)
  • 30 gr pijnboompitten
  • 15 gr basilicumblaadjes
  • een handvol rucola
  • 4 el extra vierge olijfolie
  • 1/2 citroen of limoen
  • peper en zout
  • 2 teentjes gepofte knoflook (zie geroosterde groenten)

Afwerking salade

  • 1 blok halloumi
  • 2 el boekweit
  • 20 gr rucola
  • 1 kl olie

Instructies 

Geroosterde groenten

  • Verwarm de oven voor op 220 graden. Bedek enkele bakplaten met bakpapier en neem een aparte platte bakschaal voor de rode biet. Schil de rode biet en snij in partjes. Bedruppel met wat rijstolie, de balsamico, honing en peper en zout en meng goed. Zet 10 minuten in de oven.
  • Was de zoete aardappel en snij in wedges. Schil de pastinaak en snij in balkjes. Schil de aardpeer en snij in partjes. Verspreid over de bakplaten en besprenkel met rijstolie, kruid met peper en zout. Leg er de 2 ongepelde teentjes knoflook bij. Zet 10 minuten in de oven (bij de rode biet dus, die mag erin blijven).
  • Maak nu de pesto. Hussel de groenten na 10 minuten en leg er plukjes boerenkool bij. Zet nog 10 minuten in de oven.

Pesto

  • Rooster de pijnboompitten in een antikleefpan tot ze beginnen te verkleuren. Schep uit de pan. Rasp de parmezaan (dat mag best grof zijn, je kan 'm eventueel ook hakken).
  • Haal de teentjes knoflook (na 10 minuten) uit de oven en duw ze uit het velletje.
  • Doe de pijnboompitten, parmezaan, rucola, basilicum, knoflook, olijfolie, citroensap, peper en zout in een keukenrobot en mix tot een egale, vloeibare pesto. Voeg eventueel een beetje water toe.

Salade

  • Rooster de boekweit in een pan zonder vetstof tot ze diepbruin kleuren. Schep uit de pan.
  • Halveer de halloumi in de lengte. Verwarm wat olijfolie in een pan en bak de halloumi goudbruin aan beide kanten.
  • Schep de geroosterde groenten in een diep bord. Schik er wat rucola bij. Bedruppel met de pesto. Leg er de gebakken halloumi bij en werk af met de geroosterde boekweit.
Auteur: Caroline
Gang: Hoofdgerecht, lunch
Keuken: Belgisch
Trefwoord: groenten, halloumi, maaltijdsalade, pesto, salade, sla, vegetarisch, winter, winterkost, wintersalade

Ik ben een grote salade fan! Nog meer salades vind je hier.

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.