Dat wij af en toe eens een goed idee hebben, dat kan ik bij deze bevestigen. Tijdens de kerstvakantie trokken we naar Spanje, Costa Blanca. Een hele lange autorit (de vluchten waren duur + dan moet je ook nog een auto huren natuurlijk), maar eens daar, werden we wel beloond op prachtig weer, rustige stranden, mooie natuur, leuke stadjes en natuurlijk lekker eten.

Mijn man had voorgesteld om naar Calpe te gaan. Stiekem wilde hij daar heen omdat het een echte fietsregio is (flits! Zagen we daar net Thomas Degendt voorbijrijden? Jawel hoor!), en bij het opzoeken naar logement, stootte ik op het geweldig gebouw ‘La Muralla Roja’ van befaamde architect Ricardo Bofill. Echt waar, google it, hier word je toch meteen verliefd op? En jawel, er verhuurt iemand via Airbnb een appartement. Dat hebben we dan snel geboekt! Voor het tweede deel van de vakantie gingen we nog iets zuidelijker en strandden we (haha, pun intended) in ‘Mar de Pulpí’, een vakantiecomplex iets voorbij Murcía. Daar was het vooral om de rust en mooie zichten te doen, maar ik heb toch enkele aanraders verzameld, voor als je ook die richting uittrekt!

La Muralla Roja

Uiteraard begin ik eerst met het fantastische gebouw zelf. Wij hebben echt honderden foto’s genomen. Het is ontworpen door de Spaanse architect Ricardo Bofill in 1968 en het was klaar in 1973. Postmodernistisch, en geïnspireerd op Arabische casbah’s. Met veel binnenplaatsjes, trappen en rooftops. Allemaal monochroom geschilderd in 4 verschillende kleuren, van zachtroze tot diep donkerblauw. Een prachtig contrast met de bijna altijd helblauwe lucht in Calpe. Bovenop het dak ook nog een kruisvormig zwembad. Helaas eind december wel te koud (voor ons) om in te zwemmen.

Het appartement zelf was heel ruim, met retro tegeltjes ingericht maar voor de rest zeer modern. Met een zalig uitzicht op zee. Ik vond het echt alleen al voor dit gebouw om naar Calpe te gaan, ik voelde me vereerd om in zo’n iconisch gebouw te mogen logeren. We hebben ons ook echt dagelijks geamuseerd met ronddwalen in het kleurrijke labyrinth. Het gebouw is trouwens ook rondom afgesloten om de residenten de nodige rust te gunnen. Er zijn echt regels opgesteld om fotoshoots te organiseren. Het gebouw ligt trouwens niet in het centrum van Calpe, maar er is wel een prachtig pad boven langs de rotsen waarmee je op 20 minuten in het centrum staat (helaas ontdekten wij het pad pas de voorlaatste dag).

Calpe

Calpe zelf vond ik trouwens niet zo’n geweldig stadje. Het is best groot en behoorlijk toeristisch (al viel dat reuze mee in december). Maar het is wel een prima uitvalsbasis om de regio te ontdekken. Ik kreeg deze geweldige instragram-account doorgestuurd: @costa_blanca_restaurants. Daar worden vele leuke restaurants aangeraden. In Calpe vonden we Lapsus Bistro tof en Tango. Stevige mojito’s daar tijdens hun happy hour 😅.

Nog een andere leuke activiteit in Calpe is de rots beklimmen. Nu hadden we daar op voorhand niet al te veel research naar gedaan, en zijn we gewoon vertrokken. De beklimming bestaat uit 2 delen: het eerste deel loop je op een pad tussen de bomen. Dan kom je aan een grot die ze door de berg gegraven hebben. Eens de grot gepasseerd, wordt het echt een nauw pad op grote rotsblokken, slingerend langs de berg. Ik was daar nu niet bepaald op voorbereid (ok, ik ben ook een watje) en had niet de goede schoenen aan (voorzie dus stevige bergbottinnen). Ook wandelstokken kunnen van pas komen. De jongens zijn nog een stukje verder gegaan, maar zijn toch ook geplooid toen Timo minstens 1,5 meter hoog opgetild moest worden op een rotsblok om verder te kunnen. Zeer stevige wandeling dus en dus wel aangeraden om goed voorbereid te zijn. Het zou wel echt de moeite zijn daarboven 😊. Deze foto kreeg ik doorgestuurd van Frederic, toch zeker de moeite!

Frederic had ook zijn koersfiets mee, hij ging een paar keer een uurtje of 2 rijden. Echt wel een mooie streek om te fietsen, maar je moet precies toch een beetje je weg kennen. Die fietsgps leek niet al te goed te werken. Of ge kunt gewoon Matthieu Vanderpoel volgen, haha!

Jàvea

Vanuit Calpe kan je heel wat andere stadjes bezoeken, op een half uurtje rijden ofzo. Zo is Jàvea er eentje van. Een prachtig historisch centrum wat hoger op een berg, met schattige steegjes, een overdekte markt, leuke binnenplaatsjes… Iets verder aan de kust lunchen we bij Nomad Hotel. Een prachtig hotel en restaurant met echte Ibiza-vibes (het eiland ligt dan ook een eindje voor de kust daar, op heldere dagen kan je’t zien liggen), we eten een prachtige spread hedendaagse tapas. Aan de kust vind je ook nog een maffe kerk ‘parroquia de nuestra señora de loreto’. Leuk stadje voor een bezoek!

Altea

Een ander schoon stadje is Altea. Het oude stadsdeel is helemaal wit geverfd, behalve de kerk, die heeft prachtig blauwe koepels. Overal in het stadje hangen ook leuke sculpturen aan de witte muren, leuk om daarnaar op zoek te gaan. Het voelt allemaal wel wat toeristischer aan, maar eind december is het heerlijk rustig. De vele kleine kunstgallerijtje (zeker ook gericht op toeristen) waren bijna allemaal wel gesloten. De wandelboulevard aan de kust is heerlijk mondain, met overal groene eilandjes (met speeltuintjes, work-out stationnetjes). Altea voelt wel aan als een iets sjieker stadje. Zeker de moeite dus ook om te bezoeken.

Mar de Pulpi – San Juan de los Terreros

Na een vijftal dagen in Calpé, trokken we nog iets zuidelijker naar San Juan de los Terreros, dat ligt tussen Murcía en Almería, in Andalucië. Het klimaat en het landschap is daar helemaal anders. Veel droger, maar aan de andere kant zijn er ook heel veel groentekwekerijen langs de wegen. Dáár komen onze groentjes in de winter dus vandaan. De kustlijn is ook niet bezaaid met pittoreske stadjes zoals aan de costa Blanca, maar dat is helemaal ok: we hebben een heel leuk verblijf geboekt, waar het obligaat is om vooral veel te chillen en uit te rusten. Mar de Pulpí is een vakantiecomplex, maar wel van het soort dat Centerparks een puntje aan kan zuigen: geweldig onderhouden, rustig, overal planten en palmbomen, heel veel recreatie (zoals verschillende zwembaden, sauna, jacuzzi, sportshizzle – ook in de winter) en -ik had het al gezegd maar ik ga het toch nog eens zeggen- superrustig!

In het complex ook 2 restaurants ‘Restaurante Lucero Playa’ en ‘Arroceria y Pescados La Geoda’ die beide uitblinken in vis- en zeevruchtenbereidingen en gastvrijheid.

Op nog geen 10 minuutjes rijden van Mar de Pulpi is ‘Geoda de Pulpí’, een gigantische geode die in 1999 in een oude zilvermijn ontdekt werd. Ik was superexcited om dat te gaan bekijken, maar helaas mogen kinderen pas binnen vanaf 8 jaar (vond ik nergens terug op hun website-ze waren daar ook niet bepaald vriendelijk aan’t onthaal) en reserveer je best ook op tijd. Helaas dus niet kunnen zien, maar ik hoop dat je bij deze voorbereid bent, moest je van plan zijn om te gaan. Laat me weten hoe het was 😊.

Foto via Spanje Vandaag

Ook niet ver van Mar de Pulpi vind je heel veel prachtige stranden (toegegeven, dat van Mar de Pulpí zelf is niet echt de moeite), zoals Playa de Carolinas: een mooie rustige baai met prachtige rotsformaties. We aten ook nog geweldige seafood bij La Balsica Villaricos.

Tenslotte was een daguitstapje naar Cartagena ook nog noemenswaardig. Een mooie historische stad, met een Romeins theater, een Romeins forum en een coole lift om alles te bezoeken.

Voilà, dat was onze kerstvakantie in Spanje, dikke aanrader!

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.