Tot u spreekt een tevreden reiziger! Wat had ik dat toch gemist… Het ziet er weer allemaal niet zo positief uit met de Corona-shizzle, dus het nieuwe motto is: meepikken wat je meepikken kan, als het kan! Vorig jaar zagen Anniek (@tafelklap) en ik al een culitripje naar New York door onze neus geboord, dus deden we dit jaar een nieuwe poging, zij het wat dichter bij huis.

Enkele weken geleden viel ons oog op Barcelona, dat toen nog groen op de kaart kleurde.

Bij mij was het al 11 jaar geleden dat ik er nog eens was, bij Anniek 4 jaar. Toen bracht ze ook een blitsbezoek aan Girona, en was nu dan ook vastberaden om daar nog eens heen te gaan. En zo geschiedde: we boekten een vlucht vanuit Brussel naar Barcelona, bleven daar 2 nachten en namen dan de trein naar Girona om nog eens twee nachten daar te verblijven. Op de dag van de terugreis namen we de trein terug naar Barcelona (slechts een uurtje verwijderd van mekaar), lieten onze bagage achter in een locker, en pikten nog een paar uurtjes in de geweldige stad mee.

Naar goede gewoonte na onze ‘hongerkes-reizen’ (check hier Londen en Tel Aviv), schrijf ik graag enkele van onze favoriete adressen neer. En hopelijk kunt gij daar dan ook snel nog eens naartoe! Deel 1: Barcelona!

Logies

We verbleven in een prima Airbnb in een zijstraatje van de Ramblas. We hebben alles te voet gedaan, dus al deze adreskes vindt ge ook op wandelafstand van het centrum van Barcelona.

Mendizabal

Ons eerste terraske in Barcelona was meteen een voltreffer. Niet superfancy, gewoon een gezellige bar met een zalig terras. Dat (wat wij vermoeden) afgeladen vol zat met locals. Geweldige mojito’s à 6 euro en we bestelden ons er meteen wat tapas bij: pan con tomate (ma zo goed), pimenton de padron en gebakken calamares. Meer moet dat echt niet zijn… Of ja, geef toch nog maar ne mojito, dat drinkt zo vlotjes weg. We lezen over de bar dat ze ook hele goede broodjes zouden hebben (‘bocadillos’), maar we spaarden nog graag een hongerke voor later op de avond…

Carrer de la Junta de Comerç, 2
Altijd open staat er op de website
🙂

Granja M Viader

Een instituut in Barcelona. Een ‘granja’ is een typisch ouderwets Spaans café, gespecialiseerd in zuivel. Ideaal dus om ontbijt te scoren. Ik was eerst nog wat afzijdig, omdat ik een zoet bommeke (lees: churros con ciocolatte) niet zo graag heb als ontbijt, maar de menukaart is uitgebreid, met ook kaasjes en pan con tomate als keuze. Dus een combinatie van sweet & salty zag ik wel zitten. En dan smaakten die churros eens zo goed. Neem daar nog die heerlijke old school sfeer (inclusief obers in een vestonneke) en het retro interieur bij, en je weet dat je dag goed begonnen is in Barcelona.

Carrer d’en Xuclà, 4
Gesloten op zondag en maandag

Bar Del Pla

Een echte tapasbar, daar moesten we natuurlijk ook heen! Maar hoe haal je nu de echte en/of originele eruit tussen alle touristtraps? Ask a local! Onze bron was de website foodieinbarcelona.com. Bar Del Pla stond ertussen als 1 van haar 5 tapasfavorieten. Op goed geluk wandelen we op het lunchuur binnen, en weten nog net een plekje te scoren. Reserveren is dus wel aangeraden. Op de kaart originele gerechtjes met een duidelijke knipoog naar de tapasklassiekers. We doen ons te goed aan Picanha roast beef, zucchini flowers, tomato & watermelon salad, pan con tomate en een tonijntartaar met avocado en aardbeien. En de wijnen zijn ook niet te versmaden. Een uitstekende playlist en lekker joviaal personeel maken deze plek af.

Carrer de Montcada, 2

Gesloten op zondag, open van 12u ’s middag tot 00u ‘s nachts

CruiX

Nog ééntje van Foodie in Barcelona’s lijst: CruiX. We wilden ook eens een avond van fine dining doen, dus ik reserveerde een tafeltje bij CruiX. Leuk interieur, goede muziek en een team dat er zin in heeft: dat voel je meteen als je binnenstapt in het restaurant.

Vroeger deden ze ook à la carte, nu enkel een tasting menu van 12 gerechten voor de ongelofelijke prijs van 39 euro per persoon. De wijntjes laten we ons per glas schenken, telkens weer prima keuzes. Ook fijn dat de rode wijnen een beetje gekoeld geserveerd worden, dat mag met deze temperaturen.
Aan een hoog tempo volgen kleine, originele hapjes mekaar op, met als 1 rode draad: alles is ongelofelijk lekker! Als ik er enkele favorieten moet uitkiezen, is het een lepelhapje met gelakte makreel, prei en kabayaki saus, churros van kabeljauw met een aïoli espuma, lamskroketjes, een zalige taco met rog en een shotje tequila-cocktail en dan het ‘hoofdgerecht’: Ajillo prawn rice. De chef zijn interpretatie van paella, met de focus op de ‘soccarat’: de krokante aangekoekte rijst die je onderaan de paellapan vindt.
Ook nog een woordje over de desserts: yellow ‘curryosity’: een geweldig origineel dessert met gele curry en dan ‘sad day at the beach’. Een ‘omgekeerd gevallen’ ijsje op koekjeskruim. Heb ik dat al niet eens eerder gegeten? Jawel hoor, in 2017 al bij Cochon de Luxe in Gent (CruiX bestond toen nog niet…). Beetje bizar! De gelijkenis is echt treffend en het is chef Tom Van Lysebettens al eerder overkomen dat zijn gerechten ‘gekopieerd’ worden. Lekker was het zeker, maar ik weet niet goed wat ik hiervan moet denken…
Maar wat een geslaagde avond, dat sowieso!


C. Entença, 57
Maandag en dinsdag gesloten, op zondag enkel lunchservice

En nog zoveel meer…

Een kort overzichtje van wat ook ons pad kruiste…

Bar El Born:We dronken een witte sangria. Vonden we beide wat minder geslaagd, maar de locatie was geweldig. Ik zou hier zeker terugkomen om een andere cocktail te proeven.


Mercat de la Boqueria: De overbekende markt staat uiteraard op elk toeristisch plan, maar toch waren we nog aangenaam verrast van het mooie aanbod. Eens je de smoothie-kraampjes voorbij bent, vind je toch heel wat authentieke en verse producten. We bezochten ook de Mercat de Santa Caterina. En alhoewel die ook in een heel origineel gebouw ligt, ontbrak daar wat de ‘markt-sfeer’.


Bar Muy Buenas: Na ons bezoekje aan CruiX belandden we nog bij cocktailbar Muy Buenas. Prachtig pand, originele cocktails. Het was al wat laat, en de barman had er precies niet zoveel zin meer in, maar hij shakete ons toch nog 2 geweldige cocktails.


Bar Lobo: We reserveerden ontbijt bij Bar Lobo. Mooie kaart en toffe plek, maar het ontbijt zelf stelde misschien een tikje teleur: nogal klassiek en we misten misschien wat fruit of groen erbij… Ik zou hier zeker terugkomen, maar dan eerder voor de lunch…

Teresa Carles: Teresa Carles is een echte referentie in Spanje als het aankomt op de vegetarische keuken. We gingen er lunchen (er zijn verschillende locaties in BCN) en voor 15 euro heb je er 3-gangen lunch met veel keuze. Die was helemaal ok, maar ik miste misschien toch wat creativiteit met de groenten. Vooral lof voor de kombucha (van haar eigen merk Flax & Kale), beste die ik ooit dronk, en daar was een zeer uitgebreide keuze aan.


Amma vegan gelato: Tijdens onze laatste uurtjes in Barcelona brachten we nog een bezoekje aan Parc Guëll (origineel plan was de Sagrada Familia, maar op weekdagen sluit die blijkbaar om 15u). Vanuit het park wandelden we terug ‘stadinwaarts’ en botsten we op de leuke wijk Gràcia, die zeker ook nog het ontdekken waard is (bij een volgend bezoek dan), met een supergezellig pleintje Plaça de la Virreina met Amma vegan gelato. Ik nam ijssmaken horchata en avocado met kokos en limoen. Echt verrassend romig!

Laten we eerlijk zijn: 2 dagen Barcelona is eigenlijk véél te kort. Maar het geeft al te meer zin om nog eens terug te gaan! Binnenkort post ik ook mijn tips over Girona…

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.