About time dat ik over Tel Aviv schrijf! Eind september trok ik er voor 4 dagen heen met mijn foodie friends Anniek/Tafelklap en Koen/Teveelkookboeken, je misschien wel bekend van ons vorige gulzige avontuur #hongerkeinldn. Een jaar later is het tijd voor een nieuwe editie vol met #hongerkeinTLV-tips!

1. When to go…

Hoewel het weer in Tel Aviv fantastisch was (of zeg maar: eind september nog steeds snikheet, overdag rond 30 graden!), was het misschien niet het ideale moment om te gaan. We kwamen toe op vrijdagavond – wanneer de Sabbat begint, en dan gaan er heel wat winkels en restaurants dicht. Uiteraard wisten we dat. Zaterdagavond is de Sabbat gedaan. Maar waar we geen rekening mee gehouden hadden, was dat op zondagmiddag de feestdag Rosh Hosana begon, Joods Nieuwjaar, en dan ging weer zo goed als alles dicht… We beleefden er sowieso een geweldige tijd, maar ’t is toch iets om rekening mee te houden als je boekt – Joodse feestdagen. Er zijn er namelijk wel wat.

2. De Tel Aviv food doop: Hashomer 1

Hashomer 1 aan Carmel Market

Na de vlucht van 4 uur, een passage langs de beruchte douane, transport naar de stad en installatie in onze AirBNB (vertel ik straks nog iets over), drong er zich een zeer stevige hongerke in TLV op! Gelukkig zaten we pal in het centrum en vlakbij de beroemde Carmel market, dus gingen we op goed geluk daarheen. De markt was al gedaan, maar gelukkig vonden we een eettentje dat open was: Hashomer 1. Het ziet er wat groezelig uit (zoals heel Tel Aviv eigenlijk, first impression), maar bekijk die menukaart nu eens. Wat wil je níet bestellen? We gingen voor ‘Happy market antipasti’, meat hummus, groentenbeignets en ‘spicy plate’. Het klinkt zo eenvoudig, maar wauw, wat een smaken! Deze eerste eetervaring alleen – wat zeg ik, de eerste hap – bevestigt alvast waarom Tel Aviv zo’n geweldig goede foodie bestemming is!

Op een verkreukeld blaadje, de meest heerlijke gerechten bij Hashomer 1

3. Benedict Sarona Market: Israeli Breakfast

Israeli breakfast bij Benedict

Na een verkwikkende nachtrust, smeren we onze beentjes in voor een flinke wandeling richting Sarona Market – een vrij nieuwe ‘foodhal’ waar op een zaterdagvoormiddag omstreeks 11u nog niet zo veel te beleven valt. Gelukkig vinden we wel aan de zijkant enkele restaurants die al wel wakker zijn. We belanden bij Benedict, een keten van ‘all day breakfast’ restaurants. Uiteraard kan je er de wereldberoemde eggs Benedict krijgen, maar wij gaan voor het lokale ‘Israeli breakfast’: eieren met kruiden naar keuze, met een hele stoet aan kleine potjes bij, met allemaal lekkers in: zachte kaas, labneh met za’atar, tonijnsla, roomkaas met bieslook, tomatensalade, tahin,… daarbij nog een frisse verse limonade (die trouwens in héél Tel Aviv altijd voortreffelijk zal zijn, een vleugje rozenwater is het publieke geheim) en goede cappuccino. 100% mijn goesting qua ontbijt, en ik ben niet alleen denk ik.

Heerlijk tafeltje vol ontbijt bij Benedict

Ondertussen is de Sarona Market op gang getrokken. Veel eet- en productkraampjes om te ontdekken, maar we kunnen ons niet van de indruk ontdoen dat niet het échte eten van Tel Aviv is, waarvoor we gekomen zijn. Daarvoor is het allemaal nog wat te nieuw, modern en afgelikt. Na de eerste eetervaring de avond ervoor, hebben we de groezelige stijl al volledig omarmd.

4. TLV by foot: Museum of Art, opera, Rotschild Blvd, Neve Tzedek

Indrukwekkende gebouwen in TLV

Met een stevig ontbijt achter de kiezen, trekken we met de benentram de stad in. Bij 30 graden is het zweten, maar de zichten zijn mooi/indrukwekkend. We wandelen voorbij het TLV Museum of Art, de opera en Rotschild Boulevard. Die laatste is een absolute aanrader om langs te struinen, met zijn met schaduwrijke bomen bezaaide wandelboulevard in het midden, de bauhaus gebouwen, de tussenstops met koffiebarretjes en hangmatten. Hier hangt een Telavivi duidelijk graag uit tijdens de Sabbat.

Rotschild Boulevard

Via de boulevard belanden we in een ander wijkje met smalle, gezellige straatjes Neve Tzedek. Leuk om te winkelen hier, ongetwijfeld, want op zaterdagmiddag is alles gesloten. De tips van Bart van Roeckie’s World die ik in Google Maps had opgeslagen – o.a. Anita ijssalon en Epicerie Fine Neve Tzedek – zullen voor een volgende bezoek zijn.

Neve Tzedek

Voor de lunch belanden we op het schaduwrijke terras van ‘Suzana’. Ondanks de gezellige drukte heerst er een heerlijke relaxte sfeer. Het eten laat echter geen diepe indruk na, dus die hoeft zeker niet op je bucket list wat mij betreft, tenzij voor een drankje in de namiddag.

Het gezellige terras van Suzana. Je gaat er voor de sfeer, het eten is niet wauw…

5. Jaffa

Via de kustlijn – die zich trouwens volledig langs de stad uitstrekt – struinen we verder richting Jaffa, in het noorden van de stad, alwaar zich het ‘moslim gedeelte’ bevindt. De kust zelf is trouwens zeker ook enkele uurtjes waard om er te vertoeven. Zelfs al ben je geen zonneklopper (zoals wij – duidelijk in tegenstelling tot de Israeli), het water is heerlijk warm, de vele gezellige strandbars zijn heerlijk om te vertoeven én ‘het mensenkijken’ is er van het meest gevarieerde in de wereld durf ik gokken. Inclusief enkele ‘work out area’s’ waar gebruinde/gespierde boys en girls het beste van zichzelf geven in de blakerende zon.  

Altijd fijn vertoeven aan de lange kustlijn van TLV

Jaffa doet niet mee aan de Sabbat en in de kleine straatjes klinken de pompende beats boven menig tafeltje gevuld met cocktails en mezze. Wij doen mee bij Mimi bar & pizza en bestellen wat ongelukkig 1 pita om met 3 te delen. Lekker was het toch.

Het feestje in Jaffa is al goed op gang…

Na een uitgebreide prospectie ronde langs de lokale horeca, kiezen we voor Ramesses om ons avondmaal te nuttigen. En man, dat is er weer ‘boenk’ op! Met speciale vermelding voor heerlijke gegrilde octopus met skordalia, baby barracuda met tzatziki en geroosterde spitskool, en gekaramelliseerde zoete aardappel. Veelgestelde vraag: is het eten niet heel duur in TLV? Wel nee, dat valt goed mee: gemiddeld 10-15 euro voor een ‘plat’. De prijzen voor alcoholische dranken daarentegen zijn wel gemakkelijk 2-3 keer zo hoog als bij ons. Maar die fles witte wijn heeft heerlijk bij ons eten gesmaakt! Overal vind je trouwens ook Belgische biertjes. Alle drankjes – een glas wijn, bier uit België of cocktails – kosten ongeveer rond de 10 à 12 euro per consumptie…

Heerlijk eten bij Ramesses

De avond nadien belanden we trouwens weer in Jaffa, met die andere Joodse feestdag. We eten pita en falafel bij Akbar. Lekker, maar nogal onvriendelijk en traag qua bediening, dus die haalt de ‘aanraders-lijst’ niet voor mij.

6. Carmel Market

De kleurrijke Shuk HaCarmel

Deze centrale markt lag vlakbij onze AirBnB, maar was met sabbat niet open. Het was dus wachten tot zondagochtend om de echte buzz op deze iconische markt te beleven. De mooie fruitkraampjes met massa’s granaatappels, de kramen met specerijen, de gezellige drukte,… Je moet het meemaken! We gingen met honger en vonden tot onze grote vreugde een barretje dat werkelijk de beste shakshuka én ook nog eens perfecte cappuccino serveerde: Food Bar Ochel. En dat met zicht op de markt. Genieten!

Shakshuka time bij Food Bar Ochel

7. Frishman

Frishman met 2 rijen! De linkse voor falafel, de rechtse voor sabich

Nog een instituut in Tel Aviv is Frishman. Aangeraden in zowat elke reisgids, en terecht want hier eet je de beste falafel en sabich. Dat laatste is een pitabroodje gevuld met gebakken aubergine, eitjes, Israelische salade, amba (een soort van groene mango pickle) en – uiteraard – tahin. Bij de zaak is het echt heel druk en het valt me op dat er twee rijen staan en een beetje lost in translation moet ik vragen wat juist de bedoeling is. Eigenlijk heel eenvoudig: 1 rij voor falafel, 1 rij voor sabich. Ik ga voor de sabich en moet er toch een half uurtje voor aanschuiven… Eindelijk is het aan mij. Op het bord achter de serveurs enkel Hebreeuwse tekens, dus ik ga voor wat iedereen lijkt te nemen, sabich dus. Je kan ook in een apart kommetje heel friszure gepekelde groentjes opscheppen. En jawel, het broodje is werkelijk overheerlijk. En wat een chance, want drie mensen na mij is de boel uitverkocht en worden de twee kramen onverbiddelijk gesloten. Ga dus op tijd 😉

Heerlijke sabich bij Frishman

8. Street Art

En tenslotte, als je je maag even wil laten rusten, kan je je ogen royaal de kost geven met de vele geweldige street art die je werkelijk o-ve-ral in Tel Aviv ziet. Van de vele stencils en kleine details die je overal op straat kan spotten tot kleurrijke strandcabines, grote wall pieces in de hippe buurten en hier en daar een satirische politieke boodschap. Met dank aan Koen voor zijn scherpe oog om al deze knappe street art te spotten en te fotograferen.

Nog maar een kleine selectie van al de street art die we zagen in Tel Aviv…

9. Om voor terug te keren…

Zoals vermeld aan het begin van de blogpost, was er behoorlijk wat gesloten terwijl wij in Tel Aviv waren. Jammer, maar die 4 dagen zijn toch vlotjes gevuld geraakt. Maar er is nog zoveel te zien en te doen, dat ik zeker wil terugkeren. Israël is ook niet zo’n groot land (Jerusalem is bijvoorbeeld maar een uurtje rijden), dus als je enkele dagen langer gaat, kan je nog wat meer Israeli highlights aan je programma toevoegen.

Wat nog op mijn verlanglijstje in Tel Aviv staat:

Miznon: dé zaak waar je zogezegd moet geweest zijn om pita te eten. Opgestart door sterrenchef Eyal Shani (vergelijk het een beetje met Sergio’s frietjes) en het zou dus legendarisch goed moeten zijn, ook de geroosterde volledige bloemkool. Helaas dus dicht toen wij er wilden gaan eten.

Miznon: We liepen er eens voorbij, maar toen hadden we net gegeten. En daarna onverbiddelijk dicht… Om terug te gaan. Check de geroosterde bloemkolen rechts!

HaSalon: ook een concept van Eyal: een restaurant dat enkel op woensdag en donderdag open is en de toog wordt na de service in de fik gestoken, terwijl er op de tafels gedanst wordt – heb ik van horen zeggen. Naar’t schijnt moet je hier eerst boeken, vóór je je vliegtuigtickets boekt.

Levinsky spice market: Zou weer een heel andere vibe hebben als Carmel, met ook heel veel goede restaurantjes.

En dan is er nog zo veel meer! Je hebt het al door, ik ga zeker en vast terug!

10. En tenslotte nog enkele tips!

Wij logeerden in een AirBnB, super centraal gelegen. Vriendelijke mensen, goede accommodatie en zeer betaalbaar, aanrader!

We vlogen met Brussels Airlines. Geen klachten, maar we hebben niet echt een hele goede deal kunnen vinden. Ik las net dat Transavia voortaan ook op TLV vliegt.

Je kan heel veel te voet doen. Taxi’s zijn ook betaalbaar. En bussen, als je Hebreeuws niet zo stoffig is als het onze. Of een e-step nemen die overal op het voetpad bezaaid liggen (letterlijk!). Daarvoor heb je natuurlijk ook mobiel internet nodig, je kan een SIM-kaartje kopen op de luchthaven.

Ik kocht het kookboek TLV van Jigal Krant. Een serieuze kloefer, maar we sleurden het mee. In het boek staan heel wat tips, maar het is wel zoeken tussen al de tekst. En vlak nadat we terug thuis waren, kwam de bijhorende reisgids uit. Dat had handig geweest…!

En zoals in het begin gezegd: check de (Joodse) feestdagen vóór je boekt :-).

Veel plezier in Tel Aviv! Mag ik terug mee?

Met dank aan Anniek en Koen voor het fijne gezelschap en de grote honger, en nog special credits voor Koen, die de meeste van de foto’s nam!

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.