The final countdown tot de feestdagen is nu echt wel begonnen! Niet veel tijd meer om ingewikkelde gerechten te gaan uitzoeken en uittesten voor jouw feestmenu. Maar geen paniek, er is een eenvoudige en overheerlijke oplossing! En aangezien je de titel van deze blogpost gelezen hebt, jij slimmerd, weet je dat het oesters zijn. Want niets is zo lekker en zuiver (en feestelijk!) op zichzelf als een lekkere oester!

carrefour-oesters-8

Ik heb het grote geluk gehad, dat ik uitgenodigd werd door de immersympathieke en lieve mensen van Carrefour en Walkie Talkie om tijdens een 2-daagse trip ondergedompeld te worden in de zilte wereld van –jawel- de oester. We trokken met een select groepje (o.a. blogsister Macaron Manon, haar verslag lees je hier) richting Normandië.

carrefour-oesters-1 carrefour-oesters-12 carrefour-oesters-11

In een waterig ochtendzonnetje mochten we aan het prachtige strand van Blainville Sur Mer premier main (want het was allemaal in’t Frans te doen, en dat van mij is om het nog braaf te zeggen, roestig) ontdekken hoe oesters gekweekt worden. Maxim, de zoon van de eigenaar van het familiebedrijf Godefroid dat we bezoeken, blijkt de ideale gids op het strand. Ik stak er heel wat van op, en geef deze ‘kennis’ dan ook graag door. Enkele handige ‘tricks’ voor het openen en serveren van de oesters, en ook leuke weetjes om aan de feesttafel te vertellen als je een dozijntje oesters zit te slurpen.

carrefour-oesters-9

  1. Oesters moeten een stevige spier hebben. Als je een oester opensnijdt, zie je een witte vlek, dat is de spier. Hoe groter de vlek, hoe steviger de spier. Die spier wordt ‘getraind’ door de oesters in zakken op tafels op het strand te leggen. Door de getijden wordt de spier sterker. Een sterke spier geeft ook een licht zoete smaak.carrefour-oesters-2 carrefour-oesters-3
  2. Een oester heeft jaarringen! Het duurt drie jaar tot een oester volgroeid is om te consumeren, en ja hoor, dat kan je goed zien op de schelp.carrefour-oesters-13
  3. Er zijn twee soorten oesters in Europa, de platte oester en de creuse. De platte oester wordt ook wel Zeeuwse platte en de creuse ook bolle of wilde oester genoemd. Er bestaan twee methodes om oesters te classificeren naar grootte. Voor de creuse loopt dit op –van klein naar groot- van 5 tot en met 0. De groottes 5 tot en met 3 genieten de voorkeur om rauw te consumeren. 2,1 en 0 worden vanwege de grootte vaak gebruikt om mee te koken. De platte oester wordt geclassificeerd met nullen. Hoe meer nullen, des te groter. Ben je in Frankrijk dan moet je even opletten, want daar tellen ze bij de platte oesters net andersom: dus hoe meer nullen, des te kleiner. (Bron: De Schelp)
  4. Een oester is hermafrodiet. Of toch niet helemaal. Het ene jaar is het een mannetje, het volgende jaar en vrouwtje enzovoort… Bizar!
  5. Parels in oesters worden gevormd door een onzuiverheid zoals een korrel zand, die de oester niet kan uitspuwen. Om zichzelf te beschermen, wordt er parelmoer afgezet, die zich rond de zandkorrel begint te vormen, tot een parel.
  6. Een oester opensnijden is een skill, maar mits wat oefening lukt het zeker. Er zijn twee methodes: je oestermes achteraan in het scharnier van de oester en dan openwrikken, of het oestermes aan de zijkant van de oester in de schelp wringen en dan langs de schelp de spier lossnijden. De laatste twee weken van december zijn trouwens goed voor 40-50% van de totale oesterconsumptie van een heel jaar, jawadde!carrefour-oesters-6 carrefour-oesters-10
  7. Vroeger was ik altijd heel voorzichtig om niet te morsen met het zilte water dat in de oester zit, blijkt dat je dat gewoon moet weggieten! Je moet een oesters zowat 45 minuten voor je ze wil opeten openen. Giet het eerste water weg, er zal zich nieuw helder vocht vormen.
  8. De oesters die we proefden waren echt zalig. Ze worden verkocht onder het label ‘Kwaliteitsketen Carrefour’. Dat wil zeggen dat de oesters moeten beantwoorden aan de vereisten van een heel strikt lastenboek, dat verschilt per type oester. Herkomst, controle en referenties van producenten, verwerkers en transporteurs, de selectie na de oogst, de verwerking, bacteriologische analyses… en vooral de traceerbaarheid, die compleet moet zijn, van het uitzaaien tot in de winkelrekken. En dat heb ik dus met eigen ogen kunnen aanschouwen.carrefour-oesters-14
  9. We bezochten nog een producent in Normandië, die van de Krystale oester. Dat zijn oesters die op een andere manier gekweekt worden. Ze liggen in speciaal daarvoor in Australië vervaardigde plastieken korven in de zee. Zo ervaren ze altijd het woelen van de baren, en ontwikkelen een nog sterkere spier, wat resulteert in een zalig zilte, subtiel zoete oester, die ook wat aan mosselen doet denken. Ze komen dan ook nog eens in een prachtige verpakking, jaja, ik ben daar zeer vatbaar voor. Ook hebben ze een kleinere soort, die ze de tapas-oester noemen. We kregen elk twee dozijn van deze pracht-oesters mee naar huis, en ik kan u vertellen dat de buren ons waarschijnlijk hebben horen slurpen. Zo lekker waren ze.carrefour-oesters-15 carrefour-oesters-16 carrefour-oesters-17
  10. Hoe je een oester het beste eet? Puur natuurlijk! Met wat versgemalen peper en een kneepje citroensap. Bij de oesterproeverij bij ons thuis, maakte ik ook een Franse vinaigrette met sjalot, mosterd en Xeres-azijn, maar die bleek te sterk voor de subtiele zilte smaak van de oesters. Daarnaast maakte ik ook een Aziatische dressing met gember, chili en sojasaus, naar een recept van Jeroen Meus in Dagelijkse Kost, en daarbij kwam de zilte smaak net genoeg boven, perfect!

Bon, laat het smaken he, daar aan de feesttafel! Met dank aan Carrefour en Walkie Talkie voor deze fijne en verhelderende oestertrip!

Alle foto’s © Imaginyou/E.Charneux

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.