En er is weer een nieuwe plek in A-town! Black Smoke, een grill- en barbecuerestaurant en nog zoveel meer! Een stevig concept, en het stáát er. In een toren bovenop brouwerij De Koninck. Behoorlijk straf.

Culinair ondernemer Kasper Stuart en bbq wereldkampioen Jord Althuizen sloegen de handen in mekaar, en trokken ter voorbereiding op een roadtrip door de zuidelijke Staten van de Verenigde Staten om er 40 verschillende bbq-restauranten uit te testen en inspiratie op te doen. Ik heb de heren ontmoet, en die moeten ook behoorlijk wat loopjes gedaan hebben om zoveel vlees er terug af te werken.

black-smoke-1

Maar kijk, ze kwamen wél thuis met tonnen inspiratie om een eigen grillrestaurant te openen, en in die opzet zijn ze meer dan geslaagd. Op het derde verdiep van de toren is het restaurant gevestigd. Een lekker donkere, ruwe en gezellige ruimte die plaats biedt aan meer dan 100 couverts. De grote zwarte keuken is afgescheiden met een glazen wand, zodat je mee kan binnenkijken naar de indrukwekkende vuren, maar zonder dat je de rook uit je ogen moet wrijven.

black-smoke-5 black-smoke-3 black-smoke-16

Overal in het pand kan je leuke afwerkingsdetails ontdekken. Naast de grote voorraad van verschillende houtsoorten kan je dan weer niet kijken. Jord vertelt dat elke vleessoort het best gaart op een specifieke houtsoort, knap toch?

black-smoke-14 black-smoke-2

Met Black Smoke hebben de heren een aantal stokpaardjes kunnen realiseren. Het draait er helemaal –en dat had u al door- om BBQ: enerzijds ‘hot & fast’, anderzijds ‘low & slow’. De hete kant, de grill, is geïnspireerd op de Argentijnse parrilla grill. De heren van maken ook hun eigen houtskool. De low & slow is voorbestemd voor grote stukken vlees, die traag gegaard worden op hun eigen houtsoort.

Zo heb je de brisket. Brisket is de Amerikaanse benaming voor een versnijding van rund: de puntborst. Een erg moeilijk stuk om te bereiden, maar als je het juist doet (low en slow) en met de juiste kruiding, kan het echt geweldig lekker zijn. En ja hoor, wederom goedgekeurd! En ook de ribbetjes zijn zeker vermeldenswaardig, in 2 stijlen: Kansas City en Memphis dry rub.

black-smoke-15
Brisket
black-smoke-11
Black’s BBQ Bonanza: 1/2 smoked chicken, full slab Memphis dry rub style ribs, beer sausage en een royale serving pulled pork & brisket

Maar het is niet enkel en alleen vlees. Er is ook aandacht voor lichtere-, vegetarische- en visgerechten. En daar verschillen ze wel degelijk in met de Amerikanen. Zo proefde ik er de grilled pulpo: gegrilde octopus geserveerd met vuur geroosterde paprika hummus, Argentijnse chimichurri en krokante quinoa, en the smoked goat: bruschetta van op kersenhouten gerookte Saint-Maurin Geitenkaas van Van Tricht, microsalade en sinaasappel-peterselie vinaigrette. Goed hoor, vooral die pulpo, zo boterzacht!

black-smoke-9 black-smoke-10

Op de site van Brouwerij De Koninck zitten ze natuurlijk ook in zeer goed gezelschap, en hebben Kasper & Jord intensief samengewerkt met de buren stielmannen: zoals je al kon lezen, komt de kaas van Van Tricht, ze maken samen ook kazen, bijvoorbeeld kaas gewassen in Goudenband bier. Er is bierbrood, een samenwerking tussen De Koninck en The Bakery en het vlees komt uiteraard van De Laet & Van Haver. En dat zijn niet per sé de dure stukken. Zo draaien ze bijvoorbeeld ook samen worsten. En uiteraard heeft het bier ook een prominente rol in het restaurant. In het glas, maar ook in de gerechten en de zalige BBQ-saus die ze maakten (en die naar mijn mening best te koop mag aangeboden worden) is op basis van bier.

black-smoke-6 black-smoke-8

Tenslotte nog een eervolle vermelding voor de lekkere side dishes zoals ovengeroosterde aardappelsalade, jalapeño-coleslaw en in de kolen gepofte rode biet. En als je de menukaart erop naslaat, is er nog zo veel meer! Je zal het zelf moeten gaan ontdekken… Ik ga zelf nog eens moeten terug gaan, of 3 keer! Of eens een cocktail gaan drinken, want dat is er ook nog in de toren, een nieuwe cocktailbar, van de mannen van The Dirty Rabbit!

black-smoke-12 black-smoke-13

Het hele Black Smoke concept is big & bold, op z’n Amerikaans, maar gelukkig overgoten met een verfijnd Europees sausje. Een ware aanwinst weeral voor Antwerpen!

Black Smoke
In de toren van Brouwerij De Koninck
Boomgaardstraat 1
Antwerpen
Van woensdag tot zondag

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.