Hou jij ook zo van dips? Ik vind het echt geweldig om een aantal dips op tafel te zetten en je gasten zelf hun aperitiefhapje te laten opscheppen. Het ziet er mooi uit en veel minder gedoe dan van die minihapjes in mekaar prutsen. Wat ik alleen jammer vind: de crackers en broodstokjes die je kan vinden in de supermarkt, zijn vaak nogal saai of net veel te duur voor wat het is… Dat kan beter, toch?
Dus ik ben beginnen experimenteren en heb een eenvoudig recept gevonden waarmee je eindeloos kan variëren. Want eens het basisdeegje gemaakt is, kan je er allerlei smaakmakers aan gaan toevoegen: kruiden, zaden, geraspte kaas, …! Of je kan gaan experimenteren met de vorm… Je kan smaak en vorm zelfs gaan afstemmen op de dip(s) die je erbij wil serveren, geweldig toch? Wat een life hack!
Met één basisdeeg maakte ik maar liefst 4 verschillende soorten crackers:
- Picos artesanos: kleine krokante stokjes
- Zadencrackers
- Crackers met parmezaan en cayennepeper
- Za’atar flatbread
Ik heb voor het deeg half om half patisseriebloem en speltbloem van Soubry gebruikt. Je kan de crackers ook volledig met patisseriebloem maken, andersom niet, dan zouden ze taaier zijn…
Ook voor de dips deed ik mijn best om alles ‘from scratch’ te maken. ’t Is tenslotte feest! Geen zorgen, dat valt supergoed mee qua werk, maar je proeft toch echt dat het iets anders is dan die plastieken bakjes waar je nu over struikelt als je de supermarkt binnenwandelt… Voor de afwerking koos ik voor een ingrediënt dat ook in de dip zit, óf iets dat er goed bij past en een mooi kleurcontrast geeft.
- Baba ganoush Tel Aviv-style met lekker smokey aubergine
- Ktipiti (spreek dat eens 5 keer na mekaar uit na 3 glazen champagne!): Griekse dip met geroosterde paprika en kaas
- Rilettes van gerookte makreel
En hierbij de recepten, mix&match naar eigen smaak en inspiratie!
Basisrecept crackers
Met dit recept maakte ik 4 verschillende soorten crackers, goed voor ongeveer 4 personen
- 110 gr patisseriebloem van Soubry (+ extra om de crackers uit te rollen)
- 110 gr speltbloem van Soubry (je kan dus ook 220 gr patisseriebloem gebruiken)
- 3 gr gedroogde gist
- 120 ml lauw water
- Flinke snuf zout
- Olijfolie
Afwerking
- Snufje cayennepeper
- 40 gr parmezaan, vers geraspt
- 2 el gemengde zaden (lijnzaad, sesamzaad, zonnebloempitten, maanzaad,…)
- 1 el za’atar
Los de gist op in het lauwe water. Zeef de bloem, roer er het zout door en meng er beetje bij beetje het lauwe water met gist door. Kneed in 10 minuten tot een glad en soepel deeg. Laat 15 minuten rusten.
Snij in 4 delen. Verwarm de oven voor op 180 ºC. Bedek een aantal bakplaten met bakpapier.
Voor de picos artesanos: Snij in smalle stukjes en rol uit tot dunne worstjes en snij in stukjes van ca. 3 centimeter. Knijp de uiteinden bij mekaar. Schik op een bakplaat met bakpapier en bestrijk met wat olijfolie. Laat 10 minuten bakken in de oven tot ze goudbruin kleuren. Laat afkoelen op een rooster, zo worden ze krokant.
Voor de crackers met zaden: Rol een stuk deeg uit op een met bloem bestrooid werkoppervlak. Rol uit tot een dikte van ca. 2 mm. Strooi er de zaden over en rol er opnieuw over met een deegroller, zodat de zaden in het deeg vastzitten. Strooi er nog wat over, tot het deeg geen zaden meer ‘opneemt’. Bestrijk met olijfolie en bak 5 à 7 minuten in de voorverwarmde oven. Snij meteen in reepjes als de cracker uit de oven komt en laat opdrogen tot de crackers krokant zijn.
Voor de crackers met parmezaan en cayennepeper: Kneed de cayennepeper en parmezaan door het deeg. Probeer niet te veel te kneden, dan wordt de cracker taai. Rol uit. Bestrijk met olijfolie. Bak opnieuw 5 à 7 minuten in de voorverwarmde oven. Laat afkoelen en scheur dan in stukjes.
Voor de crackers met za’atar: Rol het stukje deeg uit en bestrijk met olijfolie en strooi er dan de za’atar over. Bak 5 à 7 minuten en laat de cracker in zijn geheel, en serveer zo, of scheur ook in stukjes.
En dan de dips:
Baba ganoush Tel Aviv style
In heel het Midden-Oosten vind je baba ganoush-recepten. Er is een groot verschil in smaak, afhankelijk hoe je de aubergine roostert. Dat kan in de oven, maar het lekkerste is als de aubergine ook wat rooksmaak meekrijgt. Je kan een aubergine rechtstreeks op de gaspit van een gasfornuis leggen of op de barbecue. Je moet ervoor zorgen dat de schil echt zwartgeblakerd is (niet gemakkelijk om te zien, I know). Ik heb geen gasvuur meer in huis, dus ik heb even mijn kampeervuurtje bovengehaald. Het was het waard, zo lekker en smokey!
- 1 grote aubergine
- 3 teentjes knoflook
- 2 el tahin
- 1-2 el citroensap
- Olijfolie (extra vierge)
- Peper en zout
- Granaatappelpitjes
- 1 lente-uitje
Leg de aubergine rechtstreeks op een gaspit of op het rooster van de barbecue. (In de oven: prik gaatjes met een vork in de aubergine en pak in aluminiumfolie. Leg ongeveer 20 minuten in een oven van 180 ºC.). Laat de aubergine wat afkoelen en verwijder de zwartgeblakerde schil. Doe het vruchtvlees in een kom en plet met een vork.
Snij de wortelaanzet van de ongepelde teentjes knoflook weg, besprenkel met wat olijfolie en pak in in aluminiumfolie. Leg een 20-tal minuten in een oven van 180 ºC (ik legde ze bij de crackers). Knijp de zachtgeworden teentjes knoflook uit het velletje en plet met een vork. Voeg bij de aubergine.
Meng de tahin, wat citroensap en extra vierge olijfolie door de aubergine. Kruid met peper en zout. Laat afkoelen voor het serveren.
Ktipiti
Een heel eenvoudige dip van gegrilde paprika en zachte kaas. Ik gebruik geen feta in dit recept, die is iets te zout, maar ‘witte kaas van koemelk’, de goedkopere versie eigenlijk. Je kan ook gegrilde paprika’s uit een bokaal gebruiken, maar ‘zelfgegrild’ smaakt toch altijd wat beter, niet?
- 1,5 rode paprika
- 100 gr ‘saladekaas’ (feta van koemelk)
- Een klein beetje extra vierge olijfolie
- Snufje cayennepeper
- Zout
Snij de paprika’s in stukken (snij 1 stukje in fijne blokjes voor de afwerking), verwijder de zaadjes en leg ze, met het vel naar boven, op een ovenrooster (Tip: ik schuif er ook altijd een bakplaat met bakpapier op onder, want er vallen altijd druppels vocht uit de paprika en die verbranden dan, dat wil je niet op de bodem van je oven). Zet 15 à 20 minuten recht onder de grill van de oven, tot het vel zwartgeblakerd is. Doe de reepjes paprika in een kommetje en dek af met aluminiumfolie, zo zal het vel straks gemakkelijk los komen).
Verwijder het zwartgeblakerde vel. Doe in een keukenrobot, samen met de kaas, wat extra vierge olijfolie en een snufje cayennepeper. Mix fijn, maar er mag nog wat textuur inzitten. Breng op smaak met zout. Werk af met blokjes paprika en wat kaas.
Rilettes van gerookte makreel
Veelal Mediterrane smaken op de plank, dus van mij mag er gerust ook nog een Franse klassieker bij. Rilettes van makreel is heel gemakkelijk om te maken. Er moet best wat boter bij, als je ’t lang wil bewaren. Ik beperkt het, omdat het toch meteen geserveerd wordt.
- 100 gr gerookte makreel
- 1 sjalot
- ½ biologische citroen
- Enkele takjes dille
- 30 gr boter
- Peper en zout
Smelt de boter. Breek de gerookte makreel in stukjes en plet met een vork. Was en rasp de schil van de citroen. Snij de sjalot fijn. Hak de dille fijn (hou wat takjes bij voor de afwerking). Meng alles door mekaar en breng op smaak met peper, zout en wat citroensap. Werk af met takjes dille.
Schik de crackers en potjes met dips samen op een plank en serveer. Smakelijk en zalige feesten gewenst!
Deze blogpost kadert in een samenwerking met Soubry.