De 17de van de maand, dat is een nieuwe resto die Anne en ik (met extra guest deze keer) bezoeken met onze Resengo-bon. Wederom een heerlijk verslag!

Met enkele vriendinnen hebben we sinds vorig jaar een nieuwe traditie ingevoerd. We verjaren alle drie redelijk kort op elkaar (augustus, september en oktober). En in plaats van urenlang te zoeken naar het perfecte verjaardagscadeau dat dan bijvoorbeeld uitgerekend dat kookboek is dat de vriendin in kwestie net zichzelf cadeau had gedaan, gaan we ergens tussenin de verjaardagen een keer goed eten. Dat de 17de september op een zaterdag viel, was dan ook mooi meegenomen.

Vorig jaar brachten we Sepideh een bezoek aan haar Divin. Dit jaar viel onze keuze op Vina Clara. Het restaurant zit in een prachtig herenhuis aan het Te Boelaerpark. Dat ligt voor iedereen op een mooie fietsafstand. De dag ervoor krijgen we van Vina Clara nog een nieuwsbrief die meldt dat er een braderij is aan de Gitschotellei. Als compensatie voor de mogelijke parkeerproblemen, is er gratis gin tonic met de actiecode “braderij”. Ook dat komt goed uit! Wanneer ik tegen etenstijd de Gitschotellei infiets, blijkt de braderij echter al opgedoekt.

Wanneer het gezelschap volledig is, starten we met ons aperitief, de gin tonic. Die smaakt heerlijk fris, maar we krijgen niet te horen welke gin het is. Dat laten we echter niet aan ons hart komen en toasten op onze verjaardag! Even later krijgen we de menukaart. Er zijn verschillende opties. Je kan à la carte eten, maar je kan ook kiezen voor een fijnproeversmenu dat kan bestaan uit 3 tot 6 gangen. De extra tussengerechten zijn respectievelijk een langoustineke en een zwezerik. Dat klinkt beide wel goed en we kunnen niet kiezen, dus gaan we voor de 5 gangen, dat is de full option, wel zonder de kaas.

Vrij snel arriveren de hapjes. Een frisse gazpacho met fetakaas en een krokantje met zalm en zure room. Dat klinkt nogal gewoontjes, maar het smaakt lekker verfrissend op deze zwoele zaterdag.

vina-clara-1

Het eerste voorgerechtje is licht gemarineerde makreel met fregola sarda (een bolletjespasta uit Sardinië), radijsjes, koolrabi en een emulsie van zuring. Ik houd wel van makreel en de friszure smaken combineren goed, maar het is niet het gerechtje dat zal blijven hangen.

vina-clara-2

De wijnkeuze hierbij is een Bulgaarse Riesling die heerlijk mineraal en gelukkig niet te zuur is.

Dan is het tijd voor het langoustineke! We zijn alle drie grote langoustinefans en moeten wat gejuich onderdrukken als de borden worden ingezet. Het langoustineke ligt in een bord met Fideuà de Mariscos (een soort paella met pasta in plaats van rijst), honingtomaatjes en een heerlijke nage waarin de burrata smelt. Wat gejuich was wel op zijn plaats geweest, want dit smaakt zonder meer zalig! Mijn persoonlijke favoriet van de avond! De combinatie van langoustine met de burrata is verrassend lekker.

vina-clara-3

In het glas komt er een Catalaanse witte wijn, waarvan ik de naam vergeten ben.

vina-clara-4

Het laatste voorgerechtje is de zwezerik. Die komt met een kroketje van wang, boterboontjes en warmoes. De zwezerik is perfect krokant gebakken. Gestoofde warmoes, met de combinatie van de selderachtige structuur van de stelen met de zachtheid van het blad weet mij altijd te bekoren. Het opgeschuimde sausje dat het gerecht afmaakt, smaakt hier prima bij.

vina-clara-5

Het hoofdgerecht is wilde eend! Uitroepteken, want dat is niet alledaags, passeert zelden in mijn eigen keuken, maar ik vind het superlekker. Het wordt geserveerd met een gefrituurd billeke van eend, een crème van zomerpompoen, wortelen in verschillende kleuren, falafelballetjes en afgewerkt met flower sprouts en een lekker zoetig sausje. De eendenborstfilet is mooi rosé en ook de groentjes zijn perfect gegaard en afgekruid. De volledige eendenborstfilet maakt dit tot wel een erg stevig bordje en ik moet dan ook voor de eindmeet de duimen leggen. Heel spijtig, want ik vond het zeer geslaagd. Het gezelschap had daar minder moeite mee :-).

De rode wijn hierbij is een Mexicaanse rode Zinfandel. Mijn witte sauvignon wijn heet Pluvium en komt uit Valencia, een krachtige wijn en mijn favoriet van de avond.

vina-clara-6

Er zijn al verschillende tafels leeg in de zaal als bij ons het dessert wordt geserveerd. Dat zijn verschillende stukjes appel, yoghurt, ijs van venkel, enkele venkelschraapsels en meringue, afgewerkt met limoencrème. De anijssmaak is heel subtiel en ook de zure smaken overheersen niet. Dit dessertje vormt een frisse afsluiter van een stevige maaltijd op een zwoele septemberavond.

We eindigen ons bezoekje aan Vina Clara met een degustiefke dat we mogen kiezen van het schap. En fietsen meer dan voldaan de Antwerpse nacht in. Verwacht in Vina Clara geen extravagantie of grotesk gedoe, maar een degelijke, eerlijke keuken waarin met passie gekookt wordt en al eens aan een experimentje wordt gedaan (ze serveerden eerder al een volledig veganistisch menu). En ah ja, GELUKKIGE VERJAARDAG!!!

Vina Clara
Karel De Preterlei 210
2140 Borgerhout

Meteen reserveren?

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.