Ken jij de Jeunes Restaurateurs d’Europe (JRE) al? Ik had er al wel over gehoord, maar wist er eigenlijk niet het fijne van. Ik werd door hen uitgenodigd om te proeven van hun uniek ’20 mains’ diner, dus dringend tijd om er eens wat meer over te weten te komen, niet waar?

 • JRE is een Europese vereniging die jonge, talentvolle restauranthouders bij mekaar brengt, stuk voor stuk ambitieuze chefs die tot de Europese top van de gastronomie behoren
 • In totaal zijn er meer dan 320 JRE-restaurants in Europa, verspreid over 12 landen
 • Een JRE-chef:
  • is tussen 23 en 42 jaar oud
  • combineert hoogwaardig culinair vakmanschap met respect voor lokale traditites en prouducten
  • is thuis in de inventieve technieken van de hedendaagse gastronomie, zonder het culinaire erfgoed uit het oog te verliezen
  • wisselt kennis en kunde uit met zijn collega JRE-chefs

En het is dat laatste dat de aanleiding gaf om een 20 mains galadiner met Belgische JRE-chefs te organiseren, dus daar was ik maar al te graag bij!

Het galadiner vond plaats op een nog mooie zondagavond in september op het Domaine d’Arondeau in Roucourt in het verre Henegouwen. Samen met blogsisters Kokerellen en Macaron Manon trokken we naar daar voor een avond vol gastronomische hoogstandjes!

Zonder het in enige zin negatief te bedoelen, zijn de JRE-chefs een bont allegaartje, echt verspreid over heel België, vooral ook in Wallonië (hier kan je het kaartje bekijken). Het galadiner dat samengesteld werd door maar liefst 10 chefs (met de hapjes erbij tel ik er zelfs 12) het was dus een zeer fijne manier om enkele nobele onbekenden wat beter te leren kennen, ik kan dergelijke initiatieven alleen maar aanmoedigen!

We beginnen de avond buiten, vergezeld met een prachtig zicht op een kasteeltje, live-bandje, Pommery champagne en alvast een hele parade aan hapjes:

Zalm lage temperatuur/gel van dashi/pickles van venkel van Les Gribaumonts, bekend van Lady Chef Lisa Calcus

jre-galadiner-1

Rundstartaar/oester/mierikswortelcrème van La Gloriette

jre-galadiner-3

Gemarineerde tonijn/sorbet van komkommer/wasabi van La Fleur De Thym

jre-galadiner-13

Cervena tataki/Thaïse curry van Onder De Toren

jre-galadiner-4

Ganzenlever/noot/Odineke bier van A Priori

jre-galadiner-5

Parmentier “New Style” van Délice Du Jour

De gemarineerde tonijn, de tataki van cervena (hert uit Nieuw-Zeeland) en de parmentier staan nog in mijn smaakpapillen gegrift, zo goed!

Dan is het tijd om aan te schuiven aan grote ronde tafels in de feestzaal waar het galadiner zal plaatsvinden. We bevinden ons in een bont gezelschap van sponsors, JRE-leden en familie en vrienden van de restaurateurs, een succesrecept voor een gezellige en boeiende avond! Aan een zeer goed tempo wordt het 6-gangendiner aan ons gepresenteerd, indrukwekkend voor een goedgevulde zaal met meer dan 200 gasten!

jre-galadiner-15

Salma/sinaasappel/gember/pindanoot van L’Amandier

jre-galadiner-14

Quinoa black&white/structuren van butternut/guacamole zalf van Culinair

jre-galadiner-9

jre-galadiner-16

Leng/gerookte aubergine crème/vinaigrette van lookboter van Hostellerie Saint Nicolas

jre-galadiner-17

jre-galadiner-8

Kalf lage temperatuur/Europese kreeft/choron espuma van L’impératif

jre-galadiner-18

jre-galadiner-12

Pas de Rouge van Kaastmeester Van Tricht

jre-galadiner-7

Eendenlever/appel met truffelhoning/limoen/rode biet van Lucana

jre-galadiner-22

Hier teken ik als favorieten de leng van Hostellerie Saint Nicolas, het kalf met kreeft en heerlijke choronsaus van L’impératif en de bijzonder origineel gebrachte Pas de Rouge van Van Tricht op.

Helaas is het ondertussen al middernacht gepasseerd, en moeten de 3 blogmeisjes ook weer present geven op hun werk de volgende maandagochtend (dat het zeer deed!). Met nog een anderhalf uur rijden voor de boeg nemen we met spijt in het hart afscheid, zonder nog van het dessert te kunnen proeven (toegegeven, honger hadden we niet echt meer, dat niet). Maar dat wil niet zeggen dat ik jullie het dessert van de avond niet wil onthouden, het zag er op zijn minst indrukwekkend uit!

Chocoladesigaar/gerookt as & chocoladekei/perziksoep/atsina van Ô De Vie

jre-galadiner-19 jre-galadiner-21 jre-galadiner-23

Met dank aan Backstage Communication & JRE voor de uitnodiging, Kokerellen als bob/chauffeur van dienst, Macaron Manon, Meer Smaak, de mensen cervena en Metro voor het fijne gezelschap en gezellige babbels en uiteraard al die JRE chefs voor het heerlijke eten! De voortreffelijke foto’s zijn van Triptyque.

jre-galadiner-20

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.