Aan een reservatie geraken voor The Jane, het is blijkbaar niet van de poes. Een dag voordat de eerste reservaties begonnen, hadden enkele culinaire vrienden aangekondigd op Facebook dat je vanaf 10u de volgende dag kon reserveren. Op goed geluk surfte ik naar de site, en het was zo gepiept, zomaar vanuit Italië, iets wat in België blijkbaar niet zo voor de hand liggend was. Et voilà, iets om naar uit te kijken tijdens mijn twee weekjes in België!

Het gezelschap van de dag is mijn beste maatje Sofie die wat mommy-time skipt om voor de eerste keer echt gastronomisch op restaurant te gaan. Goed op tijd zijn we daar, in het gezelschap van al een heleboel andere popelende vrouwen (opvallend toch), die zich ook goed opgetut hebben voor de gelegenheid (en voor Sergio en Nick, zonder twijfel!).

the-jane-luchter

We mogen als eerste plaats nemen in de kapel. Geeft ons goed tijd om het interieur te bewonderen. Uiteraard is er al gigantisch veel over in de media verschenen, maar je kan nog steeds je ogen goed de kost geven, met een gin tonic (geïnfuseerd met citroengraan en shiso) erbij. Wat ook meteen opvalt is hoe groot het er is! We tellen ongeveer 64 couverts, dat is toch gigantisch veel. En ja hoor, in de keuken spotten we chef Nick Bril, en Sergio is er ook bij!

the-jane-GT the-jane_glasramenthe-jane-keuken

En daar komen de eerste hapjes al: 3 potjes met een strak design (waarschijnlijk speciaal ervoor gemaakt), met daarin een vitamineshot met wortel, crème van romesco en Spaanse peper en daarbij een gegrilde mini-prei in een stukje Spaanse krant (volgens mij geïnspireerd op dit) en dan een hapje met verschillende texturen van peterseliewortel. In die volgorde op te eten!

the-jane-appetizers the-jane-spaanse-krant

Ondertussen komt de maître de kaart voorstellen, en ik denk hem te herkennen uit Oud Sluis. En ja hoor: enige tijd later komt hij vragen of ik niet Caroline D’hont ben van Avocado van de Duivel. Straf! Die gast kent zijn job echt wel!

Op de kaart kan je kiezen uit 3, 5 of 7 voorgerechten, en daarbij komt dan sowieso nog een hoofdgerecht en dessert. Eén blik tussen Sofie en mij is genoeg: we gaan all the way! Voor de wijnen worden er telkens enkele glazen bij elk gerecht gesuggereerd, te verkrijgen per glas.

De 7 voorgerechten komen in 3 rondes, met tussen ronde 2 en 3 best wel wat wachttijd. Het stoort niet, met fijn gezelschap en uiteraard al lang geen echte honger meer en genoeg om je heen om je ogen uit te kijken. (Zoals bijvoorbeeld het bestekmeisje, die voor elke gang elke gast, 64 dus hé, van gepast bestek voorziet. Nooit gedacht dat er zoveel organisatie in bestek zou kunnen steken, indrukwekkend!)

#1: Gerookte oosterscheldepaling met avocado van de duivel (dikke knipoog van de ober), komkommer en groene thee: lichte Aziatische toetsen, heerlijk om mee te beginnen.

the-jane-avocado

#2: Koolrabi, geitenkaas, basilicum, fragolapasta: ijskoud en mild

the-jane-geitenkaas

#3: Arabische smaken: baba ganoush, falafel, hummus, granaatappel,… : on-ge-lo-fe-lijk! Zoveel gebalde smaken op één bord, echt een rollercoaster en mijn favoriet van de dag!

the-jane-arabische-smaken

Als wijn krijgen we daarbij ‘Matin Blanc’, een biowijn, ongefilterd en zonder sulfieten. Klinkt hip en al, maar echt mijn ding niet: zuur, gistig, een beetje wrang.

#4: Zeekat, chorizo, look en boontjes: ok, ik lust niet graag bonen, maar als het zo gebracht wordt, lukt dat natuurlijk wel!

the-jane-zeekat

#5: ’t Hof Welgelegen: een vegetarisch gerechtje met allemaal groenten uit de tuin in Tielrode, in een krachtige bouillon van (vooral de schil van) aardpeer en dragon. Vooral die bouillon is echt geweldig!

the-jane-welgelegen

Voor de volgende wijn vraag ik “misschien iets conventioneler” en krijgen we ‘Saskia, van Miles Mossop wines’ 2011 uit Zuid-Afrika, en is me dat een schot in de roos! Ik denk dat ik nog nooit zo’n lekkere witte wijn gedronken heb! Zo vol, en boterig van smaak. Echt geweldig. De eerste wijn hadden we niet mogen proeven, deze wel, beter zo! Tot mijn vreugd heb ik ontdekt dat je deze wijn bij wereldwijnonline.be kan kopen. Ga ik zeker nog doen!

#6: Canneloni met spinazie, parmezaanmelk en schuim van olijf. Waar we eerder een smaakexplosie uit Arabië (is geen woord, weet ik) kregen, was het nu de beurt aan Italië. Zo intens, zo verrassend. Spontane heimwee!

the-jane-italiaan

#7: Asperge uit Eede met jus van morielles, doperwt en traaggegaarde lamsschouder: een lente-gerechtje om de voorgerechtenronde af te sluiten. De perfectste asperge die ik ooit gegeten heb, me dunkt.

the-jane-asperge

Ondertussen zijn we een goede drie uur verder, en kunnen we uitkijken naar het hoofdgerecht, waarvoor we de prachtige messen van Florentin Kitchen Knives, speciaal voor The Jane gemaakt, krijgen.

the-jane-florentine-2 the-jane-florentine

En dan het magistrale hoofdgerecht: nek van Iberico, spitskool, aubergine gelakt met miso en goshi (gefermenteerde sake-rijst), vinaigrette met gember en sesam en vleesjus. Echt geweldig!

the-jane-iberico

Als dessert krijgen we heel veel verschillende bereidingen van aardbei (nogal grappig uitgesproken door één van de obers), basilicum, Pimm’s en rabarber (nog grappiger uitgesproken). Een klein slappe lachje later genieten we van deze heerlijk frisse afsluiter.

the-jane-dessert

Na een goede vier uur tafelen, is een koffietje welkom, en uiteraard weet ik dat daar ook nog enkele heerlijke zoete hapjes bijkomen, met als hoogtepunt een praline met donkere chocolade en kriekbier, top!

the-jane-mokka

En ja hoor: het was weer een ervaring om u tegen te zeggen! Vergelijken met Oud Sluis zou niet eerlijk zijn, maar qua ervaring en smaakbeleving komt het toch verdorie dicht in de buurt. 100% Sergio Herman, maar toch ook weer helemaal nieuw. Zijn wij dikke chansards dat Sergio voor Antwerpen gekozen heeft. Bemachtig jezelf een reservatie, echt doen, now is the time!

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

2 Comments

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.