Ik kreeg tussen de soep en de patatten – de soep, dat is chaletkoken in Italië, en de patatten, het reizen in Azië – een uitnodiging om naar de aspergeparade te komen. Ik wist niet goed wat het zou zijn, iets met de Nederlandse ambassade en Limburgse asperges, op een maandagnamiddag eind april, maar mijn agenda en de aspergeliefhebber in mij zeiden volmondig JA!

Jaarlijks organiseert de ‘Confrérie de l’Asperge Limbourgondië’ de aspergeparade op het Nederlands Consulaat in Antwerpen. De nieuwe asperges worden er voorgesteld, en er wordt een eregast geridderd tot de confrérie. Zeer officieel en een beetje archaïsch allemaal, ik moest zelfs een antwoordkaart voor mijn aanwezigheid invullen, maar het maakte me wel erg nieuwsgierig.

En zo stond ik op een zonnige maandagmiddag voor het prachtige huis van de Consul-generaal der Nederlanden Gert Heijkoop in de residentiële wijk in Wilrijk, op fietsafstand van mijn ouderlijke huis (en momenteel ook mijn thuis).

Bij het binnenkomen staat iedereen, waaronder duidelijk heel wat (mij onbekende) eminenties, al gezellig te keuvelen aan tafeltjes met een wijntje. Niemand kennende, zet ik mij wat onwennig aan een leeg tafeltje. Niet veel later komt een nieuwsgierige Elma Dalhuijsen zich aan mij voorstellen, jullie misschien beter gekend als Tante Kaat! Super lieve dame, en ze vond het maar wat zielig dat ik daar zo alleen stond. Meteen ging er door mijn hoofd: “oh nee, dat ik mijn glas wijn maar niet omstoot!”. En ja hoor, nog geen kwartier later is het zover, gelukkig kan ik mijn glas nog min of meer opvangen, en morst er enkel wat wijn op het tafelkleed. “Witte wijn, geen paniek!” aldus de lieve tante.

Elma is vorig jaar zelf opgenomen in de Confrérie de l’Asperge, en liep nu trots rond met een medaille. De eer viel dit jaar te beurt aan Eddy Bruyninckx, CEO van het gemeentelijk havenbedrijf. Samen met Tante Kaat, en nog 200 andere leden, zal hij zich voortaan ook inzetten voor het sterkmaken van de (Nederlandse) asperge, een mooie missie!

aspergeparade-ceremonie
Na de ceremonie worden nog enkele wijze woorden gesproken, en is het tijd om de asperges zelf te proeven, verzorgd door Hostellerie De Hamert.

Heer, zegen deze spijs
Langer praten is niet wijs
Laten we gauw beginnen
Want het rammelt hier vanbinnnen!

aspergeparade-dehamert

Gemarineerde asperges met huisgemaakt ‘Huidvleisj’.
aspergeparade-huidvleisj

Een ongelofelijk lekker aspergesoepje. aspergeparade-soepje

Gestoomde asperges met gegrilde coquille en geroosterd Livar varken buikspek. aspergeparade-coquille

Slierasperges ‘Zoals ’t hoort’ met Livar Kloosterham. aspergeparade-livar

Twee bereidingen van het zomerkoninkje en een erg verrassende aspergesorbet.aspergeparade-dessert
Het was een erg aangename en lekkere namiddag (en wat ben ik blij dat ik net twee weekjes thuis ben in het volle aspergeseizoen!). De asperges zijn dit jaar trouwens van uitstekende kwaliteit en ruim beschikbaar, dankzij de warme temperaturen in maart en april. Ze zullen ook nog zeker doorgaan tot Sint Jan (24 juni). En zijn de Nederlandse asperges nu beter dan de Belgische? Gezien de locatie en het gezelschap kan ik daar heel diplomatisch in zijn: ze zijn allebei even lekker!

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.