Tussen het chaletkoken in Italië en De Grote Reis, was ik twee weekjes in België, logerend bij mama- en papalief. Uiteraard wilde ik heel wat mensen graag terug zien, en hoe beter dan met een natje en een droogje? En als je mij een beetje kent, zal het je niet verbazen dat dat een hele waslijst aan goede restaurants is geworden. Ik heb zelfs een beetje overdreven, ik vond het zelf ook, maar kijk, nu kan ik er weer een heel tijdje tegen, met al die goede bij-babbels en dat fantastische eten achter de kiezen.
Over elk restaurantbezoek een verslag schrijven, dat kan mijn (ondertussen een beetje luie) pen niet aan, en bovendien ben ik in de meeste restaurants al eens eerder geweest (en ik popel om te beginnen schrijven over De Grote Reis!). Ik hou het dus kort, en laat de foto’s voor zich spreken, dealio?
De nieuwe stek van Olly Ceulenaere. Voorheen chef van Volta. Het was een lekkere lunch, voor een zeer eerlijke prijs, een hele toffe locatie. En zeker geen stijlbreuk met wat ik al eerder van hem heb mogen proeven. En hoewel ik dus dik tevreden was, was ik niet echt verrast. Maar dat hoeft dus niet per sé negatief te zijn. Gewoon een erg fijn nieuw adres in Gent, naast Volta, dat er zeker ook nog staat met chef Davy Depourq!
Snaxx (hapjes vooraf): Kropsla, crème van peterselie, polderhoen, crème van mosterd en beignet van koolvis met tartaar
Gebraiseerd spek, witte kool, krielaardappelen
Rabarber, jonagold, granité van brandnetel, verveine
Als er nu eens één restaurant is, dat een vaste waarde is voor mij, dan is het Dôme sur mer wel. Het is daar gewoonweg àltijd goed! Zeker met fijn gezelschap en de fantastische wijn die ze daar schenken. Ik heb die avond me niet bezighouden met foto’s nemen en noteren. Gewoon genieten, dat mag al eens!
Ik wilde nog eens afspreken met de ravissante Els, en na een uitgebreide selectieronde in de nieuwe Bistronomie-gids, viel ons oog op L’epicerie du cirque. Onlangs met een sterretje bekroond, maar je kan er nog steeds terecht voor een zeer schappelijke driegangenlunch à € 27,5. En uiteraard viel dat weer reuze mee, zowel het gezelschap als de lunch!
Gelakt buikspek met crème van rode biet
Krokantje van quinoa
Sardines met burrata
Kalfsrug met romanesco en tuinbonen (en een héérlijke jus)
Citroencrème, yoghurt en aardbei
Het begint een goede traditie te worden: lekker uit eten gaan met ‘de foodbloggers’, een bont gezelschap van gelijkgezinden. En als dat dan nog eens bij een adres is dat al lang op mijn verlanglijstje staat, is dat dubbel zo mooi meegenomen. Het werd een ‘walking dinner’ van uiterst fijne gerechtjes, zo voor onze neus klaar gemaakt. Pet af voor chef Mattias Dircx, die trouwens niet bang is van keffir-limoen, het zat zowat in elk gerecht. Mij niet gelaten hoor, ik ben er zelf verzot op. Het is niet voor niets dat ik een half jaar in Zuid Oost Azië zit hé, ah ja!
Amuses: Verse foccacia met dip van bloemkool, daslook en gember, dip van rode kool en Xerez en dip van gekonfijte paprika en cashew en een soepje van pompoen,gerookt paprikapoeder, paprika en Xerez
Voorgerecht: Zacht gekonfijte makreel, crème van avocado en mierikswortel, pekel van raap en komkommer, oesterblad en krokantje van kamut.
Hoofdgerecht: Krokant gebakken snoekbaars, witte asperges, tuinbonen, texturen van daslook, crumble van bloemkool, geroosterde hazelnoot. Broodje van groene peper.
Dessert: Biscuit van kafir, crèmes van limoenblad en Griekse yoghurt, gekonfijte kiwi, crunch van chocolade, zeezout en citroentijm.
Een lunch ter ere van mama’s verjaardag. Zonder twijfel heel goed, maar misschien een tikkeltje té eenvoudig? Van de drie keer dat ik er al at, was dit misschien wel de minste… Maar wel ruimschoots goedgemaakt door een extra verjaardagstaart mét fopkaarsje die voor mama van Domestic werd aangerukt!
Risotto met peterselie en eendenborst
Zàlig kroketje van rode curry en garnalen
Asperges met gepocheerd eitje, huisgerookte lomo, postelein en pistache-olie
Gepaneerde kalfsmedaillon met spitskool en fondantaardappelen
En als dessert keuze uit de onovertroffen Dôme-chocoladetaart en pain perdu met rabarber, rabarber en sorbet van pompelmoes.
Chef Tom van Lysebettens verleidt telkens weer op Instagram met geweldige foto’s van zijn nieuwe creaties, dus Coeur moest en zou het restolijstje afsluiten. Het werd een uiterst geslaagde avond, mét nog enkele lekkere extra dessertjes voor ons tafeltje achteraf, dan laten we maar al te graag nog eens extra vallen dat Tom VL vanaf 2015 zijn eigen restaurant Cochon De Luxe opent in Gent, allen daarheen dus, he’s the next big thing!Wegens platte iPhone-batterij zijn de foto’s van de hand van @elidesc. Op haar blog kan je trouwens ook een verslag lezen, dat de heerlijke avond meer eer aandoet.
Pas de Rouge met gepoft brood
Bouchotmosseltjes met gelei van krulpeterselie en mosterd
Makreel met crème van rode curry, roze peper en daikon
Asperge met chorizomayonaise en radijs
Mechelse koekoek met maïs, gele tomaat en champagne emulsie
Papaya met granité van sinaas, kardemom, karamel en hazelnoot
Chocolade met gember, rode vruchten en crumble van melk
Je merkt het, stuk voor stuk dikke aanraders, en dan was er natuurlijk ook nog The Jane! Wel niet aan te raden om dit alles op twee weken te doen, ik doe het hier in Azië wat rustiger aan, maar meer daarover later!