Wat ook al lang op mijn verlanglijstje stond, is om hier in Azië eens in een heel goed restaurant te gaan eten. Niet dat ik tot hiertoe al klachten heb gehad: we hebben al de lekkerste dingen gegeten aan kleine kraampjes, vanop een plastieken krukje 5 cm boven de grond. Maar echt ’fine dining’, dat was er nog niet van gekomen. 

Maar met mijn verjaardag in het vooruitschiet, reserveerde ik een tafeltje bij Iggy’s in Singapore, toch dé stad bij uitstek als het op culinaire geneugten aankomt. Iggy’s is ook niet de minste. Van Singapore is er voorlopig nog geen Michelingids (zonde!), dus worden er ook geen sterren uitgereikt. Maar er is ook nog de San Pelligrino World’s 50 Best, en in 2012 werd daar ook specifiek een lijst van gemaakt voor Azië, met Iggy’s, jawel, op de 1ste plaats (In 2014 zakten ze wel naar de 12de plaats, but who’s counting?). Met een lunch à S$85++, omgerekend 56 euro pp (+tax en service), leek ons dat nog wel schappelijk, en meteen een perfect verjaardagcadeau voor mij, yes!

En zo schoven we op maandag 8 september, exact een weekje na mijn verjaardag, aan bij (one of) Asia’s best. Iggy’s is tegenwoordig te vinden op de 3de verdieping van het Hilton hotel op Orchard Rd. Een prachtige zwarthouten deur met graveringen heet ons welkom, met een druk op de knop zoeft de deur open, en worden we vriendelijk opgewacht. Het pand is opgedeeld in verschillende kamers, en wij krijgen een tafeltje toegewezen in een ietwat donker hoekje. Er zijn nergens ramen in Iggy’s, en dat vind ik wel jammer, ik hou wel van natuurlijk licht.
Iggy's - 01
Een glaasje champagne wordt aangeboden, en daar kan ik geen nee op zeggen, al meer dan 4 maand bubbelloos zijnde. Ook wordt er elk naast ons een klein tabletje gezet, waar met een kannetje water over gegoten wordt, zodat het tabletje helemaal uitzet en groeit. Frederic vraagt wat het is, maar ik versta het niet goed. Ik denk ”dat zal wel een moleculair kunstje zijn”, en wil er bijna een hap van nemen, totdat Frederic me tegenhoudt en verklaart dat het een handdoekje is. Haha! Dat had zeer gênant kunnen zijn.
Iggy's - 02
Voordat ik ook de servieten en het tafellaken begin op te eten, wordt er een bordje met hapjes geserveerd: een consommé van zoete maïs, en een fritter van zoete maïs en sakura ebi, een soort van tempura van hele kleine garnaaltjes, die je met huid en haar opeet. Lekker! Wel tweemaal gefrituurd, dus dat natte doekje komt toch van pas.
Iggy's - 03
De kaart wordt gebracht, en we opteren voor de ’gewone’ lunch, er is ook nog een ’tasting lunch’ met dubbel zoveel gerechtjes voor ongeveer het dubbele van de prijs, maar zo copieus eten, dat zijn wij al lang niet meer gewend. Ik wil ook een glaasje wit (Chardonnay, Frankrijk) bij de voorgerechten, en rood bij hoofd (Tempranillo, Spanje), en dat komt mijn trakterende lief helaas wel duur te staan: alcoholische dranken zijn in Singapore sowieso al duur, dus al helemaal in dergelijk restaurant, maar het smaakte wel echt hemels! Sommelier & eigenaar Iggy is natuurlijk niet voor niets zo bekend geworden.
Iggy's - 06
Als eerste voorgerecht krijgen we een sashimi van ’tuna belly’, met daarbij een wolkje burrata, koude tomatensoep, flinterdunne gemarineerde venkel en een toefje heerlijke kaviaar. Letterlijk east meets west. Voortreffelijk!

Iggy's - 04
Het tweede voorgerecht is spaghettini met ayufish, een heerlijke zoete Japanse zoetwatervis en Japanse paddenstoelen. Die vis is echt superlekker, de spaghettini mag nog een klein sausje krijgen wat mij betreft, een tikkeltje droog.
Iggy's - 05
Voor het hoofdgerecht moet je keuze maken uit 3 gerechten, waarvan voor allebei het varkentje met ratatouille, vijg en olijf-kappertjessaus het meest in het oog springt. En we hebben er geen spijt van gehad! Het varkentje was trouwens zelf ook uit Europa, meerbepaald Hongarije. Van mij mocht dat gerust ook een mals Aziatisch zwijntje geweest zijn.
Iggy's - 07
Voor het dessert is er wederom de moeilijke keuze uit 3, en hoewel mijn oog eigenlijk valt op kers-hazelnoot-yoghurt-groene thee, besluit ik toch te gaan voor kaya-teh tarik-pandan-ceylon. Kaya is een typisch ontbijt uit Singapore (ook veel tegengekomen in Maleisië) van toast met kokosjam. Ik zie aan de ober dat hij opgetogen is met mijn keuze. Heel lekker en vol van smaak, maar ik moet toegeven dat de kers aan de overkant heerlijk fris is, en dus eigenlijk ook wel mijn voorkeur geniet.
Iggy's - 08 Iggy's - 09
Het was een heerlijke lunch, met geweldige wijnen (sorry liefje!), en het was erg fijn om nog eens een aantal dingen te proeven die ik zo gemist heb (wijn, burrata, vijg…), maar achteraf gezien vind ik het misschien wel een beetje jammer dat ik niet gekozen heb voor een restaurant dat 100% Aziatisch is. Dat ga ik nog proberen goed te maken in Bangkok. Iemand nog andere culinaire topervaringen in Azië?
Iggy's - 10

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.