Et voilà, we zijn terug in België. Voorgoed. Voor nu toch. Ik ben ondertussen ook terug aan het werk (meer daarover volgt nog wel eens), maar ik heb wel het geluk dat ik vaak overdag thuis ben. Veel tijd dus. Momenteel wordt die vooral ingenomen met het plannen van ons huwelijk (30 mei baby!), maar ook met veel koken!
Vandaar dat ik het plan heb opgevat om met een nieuw rubriekje op de blog te starten: Het kookboek van de week. Die titel hoef je absoluut niet letterlijk te nemen, want mezelf kennende gaat het niet lukken om elke week een nieuw kookboek te bespreken. Zoals het waarschijnlijk zeer herkenbaar is bij andere foodies, heb ik een echte kookboekverslaving. Ik heb er zoveel in de boekenkast staan, dat ik er zeker van ben dat, moest ik elke dag 3 gerechten uit die boeken klaarmaken, dat ik nog kan blijven koken tot mijn 150ste. En dat gaan we niet doen hé. Fin, first world problems, maar toch wil ik graag wat meer uit die boeken gaan koken (ik bedwing om niet te veel te ‘pinteresten’), en zo stelselmatig boek per boek af te gaan. Nieuwe kookboeken die ik niet kan laten liggen in de boekenwinkel, maar ook ‘oude’ pareltjes uit de kast.
Nummer 1 op de lijst is ‘Puur Eten dat je gelukkig maakt‘ van Pascale Naessens. Haar vijfde kookboek weeral. Ik schafte het ergens vorig jaar in november aan, toen het net uit was. De 4 andere heb ik ook al sporadisch gebruikt, en toch wist dit 5de boek weer mijn aandacht te vatten. De theorie van minder koolhydraten eten en pure en gezonde ingrediënten kende ik al (en wordt in dit boek uiteraard weer herhaald), maar toch zijn de recepten weer erg verrassend, origineel, en zoals steeds met slechts enkele eenvoudige ingrediënten. Straf toch, dat Pascale N. ze telkens weer uit haar mouw kan schudden. Maar iets zegt me dat ze nog makkelijk 5 boeken op dit elan kan schrijven.
Vriendin @elidesc zorgde voor een eerste kennismaking met het boek, en kookte er alvast 2 gerechten uit tijdens een etentje (+ ook nog een lamsschouder met pompoen uit een ander ‘Pascalleke’). Soepje met garnalen, champignons en lente-uitjes en Appel met mozzarella in de oven. Verrassend, en zonder aan Elise’s kookkunsten te willen afdoen, doodeenvoudig!
Foto- en kookcredits voor @elidesc
Vorige week ging ik zelf aan de slag, en maakte o.a. klaar:
Warm fruit in een heerlijke crème van kokosmelk en Citrusvruchten met ricotta en pistachenoten. Twee ware ontbijttoppers, vooral dat tweede. De combinatie van de citrussen met ricotta, honing, goede olijfolie, honing en pistache-nootjes (zo heb je gelijk het recept) is ronduit geniaal. Zou ik elke ochtend kunnen eten. Ik zou wel niet élke ochtend partjes uit appelsienen en pompelmoezen kunnen staan snijden. Het is geven en nemen…
En ’s avonds kwam er o.a. een ovenschotel met lamsvlees en groenten op tafel. Zeker geslaagd, maar Pascale doet het lamsvlees rauw samen met de groenten in de schotel, en dat is wel jammer. Ik had zo’n schoon stukske lamsfilet gekocht, maar dat kwam door te lang in de oven gezeten te hebben niet meer tot zijn recht. De volgende keer dat ik dit maak, bak ik het lamsfiletke apart in de pan.
Niets dan lof over de Tonijn met pittige aubergines, en de absolute favoriet (en blijver hier in huis) is de Ragout met courgettespaghetti. Pascale’s variatie op de klassieke spaghetti bolognese. Ze heeft daar niet het warm water mee uitgevonden, maar verrassend is hoe snel de ragout klaar is, in vergelijking met een klassieke tomatensaus. En het hoeft helemaal niet in te boeten aan smaak. Het was ook de première van mijn nieuwe sliertenmaker van Gefu. Ik had al een juliennesnijder, maar met deze ‘slijper’ gaat het echt vanzelf, en praktisch geen zaadlijsten van de courgette die je moet wegsmijten. Hierbij het recept!
Ragout met slierten van courgette (voor 2)
- 150 gr varkensgehakt
- 2 wortelen
- 1 ui
- 3 grote courgettes
- 2 teentjes knoflook
- 70 gr tomatenpuree (da’s zo’n klein blikje)
Snij de courgette in slierten en leg ze in een ovenschaal. Overgiet met olijfolie, kruid met peper en zout en zet de schaal 15 minuten, met een zilverpapiertje over, in een oven van 180 graden.
Snij de wortelen, ajuinen en look fijn. Stoof aan in olijfolie en voeg het gehakt toe. Als het vlees gaar is, voeg je de tomatenpuree toe (en vul het blikje nog tweemaal met water, en voeg ook toe). Kruid met peper en zout. Serveer de saus bovenop de courgetteslierten.
Merci Pascale!
Het boek is uitgegeven door Lannoo en je kan het hier bestellen.