Foto: @elidesc
Et voilà, nog een gerechtje uit de chalet: een open lasagne. Gemakkelijk te maken hier, want verse lasagnebladeren kan je overal vinden. Niet gemakkelijk te maken, omdat het wat effort vraagt om rondjes uit te steken. Frederic is niet content als dit op het menu staat, omdat hij de lasagne-rondjes-uitsteker-van-dienst is. Maar dankzij de talrijke lofuitingen achteraf, is dat meestal allemaal snel vergeten. Dus: een best wel feestelijk gerechtje waarmee je altijd kan scoren, en niet al te veel werk ik!
Open lasagne met gerookte zalm, ricotta en pesto (voor 4 personen, als voorgerecht)
- 4 vellen verse lasagne
- 2 pakjes gerookte zalm
- 1 potje ricotta
- 1 handvol walnoten
- rasp van 1 citroen
- 100 gr pijnboompitten
- 2 bussels basilicum
- 1 teentje look
- 100 gr geraspte parmezaan
- olijfolie
Meng de ricotta met grofgehakte walnoten, citroenrasp en breng op smaak met peper en zout.
Maak de pesto: rooster pijnboompitten in een anti-aanbakpan zonder vetstof, en blend met 3/4de van de basilicum, het teentje look, parmezaan en een gulp olijfolie.
Blend de rest van de basilicum met olijfolie, tot je een mooie groene basilicumolie hebt (tip: ik bewaar die altijd in een spuitflesje in de koeling. Door de koude gaat de olie stollen, waardoor de basilicum mooi bewaard blijft. Ik gebruik de olie dan om salades af te werken, of op tomaat-mozzarella. Om de olie snel terug vloeibaar te maken, hoef je het flesje slechts enkele seconden in de microgolf te zetten).
Snij rondjes uit de lasagnevellen (voor 4 personen heb je 12 ‘rondjes’ nodig) en kook ze gaar in gezouten water, ga voorzichtig te werk, en kook niet te veel bladeren tegelijkertijd. Laat uitlekken op een vochtige handdoek.
“Bouw” de lasagna in serveerringen: begin met een plakje lasagne, zalm, smeer daarop de ricotta, pesto, daarop bladje lasagna. Zo twee keer. Werk af met een toefje pesto, basilicumblaadje en de basilicumolie.
1 Comment
Dat wordt eentje om te bookmarken 🙂