Wie mij kent, weet dat ik een echte kookboekenverzamelaar ben. Ik schrijf zelf wekelijks meer dan tien recepten (o.a. voor 15gram), dus ja, de inspiratie moet van ergens komen. Niet dat ik recepten klakkeloos overneem, maar door kookboeken bladeren geeft ideeën (en honger!). De laatste maanden is de collectie aan sneltempo verder aangevuld, want er zijn weer heel wat prachtboeken verschenen. Meer zelfs, het zijn allemaal kookboeken van mensen, of zeg maar #girlbosses, waar ik naar opkijk, mee samenwerk en/of een goede vriendschapsverhouding mee heb. Dat zorgt voor dit heerlijk eindejaarslijstje vol ideale culinaire cadeautjes voor foodies!

1. ‘Alle Dagen Feest’ van Manon Van Aerschot

Ik ben al regelmatig eens uitgenodigd door Manon voor etentjes, en jawel, dat is altijd feest. Als de beste kan ze smakelijke buffetten presenteren, met een prachtige tafelstyling en heel veel sfeer! Die kennis en kunde heeft ze nu in een schitterend boek gegoten, boordevol handige tips en haalbare recepten. Ik heb de chocoladekoekjes al eens samen met mijn zoontje gemaakt, en die waren super geslaagd! Met dit boek kan je het hele jaar rond feestjes organiseren, van Kerst over Pasen tot een zomerse picknick. Dat belooft nog vele lekkere momenten volgend jaar. You rock, Manon!

2. ‘Ready, Set, Go’ van Stefanie Baert

Stefanie is de healthy foodie achter de blog Food Love. Via online cursussen leerde ze zichzelf prachtige foodfoto’s maken. Ze geeft nu ook fotografie workshops om die kennis door te geven. Ik volgde er dit jaar ook twee bij Stefanie (can you tell?). Maar daarnaast heeft ze ook nog eens een schitterend kookboek gemaakt: Ready, Set, Go. Een smakelijk boek vol met ‘hacks’ om een gezonde week te plannen. Stefanie eet zo goed als volledig vegetarisch en dat schemert uiteraard ook door in het boek. Zo staat er bijvoorbeeld een recept voor ‘kokosbacon’in het boek. Zo goed, moet je echt proberen!

3. ‘Karola’s Kitchen, elke dag gewoon gezond’ van Karolien Olaerts

In de zelfde healthy categorie als Ready, Set, Go, het nieuwe boek van Karolien Olaerts. Net als haar vorige boek ‘Gewoon Gezond’, wisselt Karolien boeiende en wetenschappelijk onderbouwde stukjes tekst over gezonde voeding af met verrassende kleurrijke recepten en persoonlijke ervaringen. Nooit gedacht dat ik een boek bomvol wetenschappelijke informatie over voeding als een pageturner zou lezen. Zonder schroom en met duidelijke, rationele argumenten durft Karolien voedingsmythes (Nutriscore iemand?) doorprikken en er prachtige, smakelijke recepten tegenover zetten, waarvan iedereen met een portie gezond verstand ziet en proeft dat ze Gewoon Gezond zijn!

4. ‘XIII Culinaire Toppers Antwerpen’ door Marlies Beckers en Femke Vandevelde

Na XIII Culinaire Toppers Gent is nu tot mijn groot plezier het Antwerpse zusje verschenen. In dit prachtige naslagwerk over mijn favoriete stad leggen de twee ravissante dames (die voor een welkome frisse en vrouwelijke wind in het Vlaamse culinaire schrijverslandschap zorgen) mijn local heroes op de rooster. Het boek is een afwisseling van interviews met Antwerpse topchefs, hun signature dishes en verschillende insider tips in de Koekenstad. Er staan héél veel van mijn favorieten in, maar toch zeker een aantal zaken die ik op mijn culinaire bucketlist van 2020 zet. De recepten variëren van culinair hoogstaand tot lekkere ‘thuiskost’ van de chefs. Ik zet alvast de speciale lasagne van Kenny Bursens van InVincible en de jonge prei met zachtgegaarde eidooier van Gino Lemmens van Les Années Folles op mijn ‘to cook’ lijstje.

Fotocredit portret Marlies & Femke: Jan Van der Perre – GVA.be

5. ‘Dubbel zo lekker’ van Julie Van Den Driesschen en Denise Kuppens

2018 was by far mijn favoriete seizoen van Bake Off Vlaanderen. Het stond in de sterren geschreven dat Julie zou winnen. En nadien had ik het genoegen om een workshop bij Miele te begeleiden waar Julie haar bakkunsten liet zien. Ik was echt onder de indruk. Ze vertelde er ook dat ze bezig was met een kookboek te maken met Denise, haar flamboyante medekandidate tijdens Bake Off. Julie zou bakrecepten telkens in de klassieke vorm brengen, Denise in de vegan tegenhanger. Leuk gevonden!

Ondertussen is het boek ook daadwerkelijk verschenen en kreeg ik een uitnodiging om de boeklancering bij te wonen, zo tof! Het taartjesbuffet dat ze klaargezet hadden was werkelijk zo indrukwekkend én lekker… Julie en Denise zijn allebei zo’n sympathieke down to earth madammen met bakken… talent!

Boeklancering Dubbel Zo Lekker

Ik kreeg een exemplaar van het boek mee naar huis en kreeg meteen zin om zelf aan de slag te gaan. Ik ben al een lange tijd op zoek naar het perfecte recept voor bananenbrood en er staan er maar liefst twee in. Ik zou gaan voor het klassieke recept van Julie, maar daar had ik niet alles voor in huis. En voor de vegan versie van Denise wél. Was me dat een verrassing, maar het bleek echt het perfecte recept te zijn, waarnaar ik op zoek was: niet overdreven zoet, mooi kruimelig en niet zompig en met een lekkere yoghurttopping (toegegeven, daarvoor heb ik wel ‘gewone’ yoghurt gebruikt). En er staan nog tal van recepten in die ik wil proberen, inclusief Julie’s chocolade-sinaasappelmeringuetaart voor op kerstavond. Al ben ik niet zeker dat ik het Bake Off niveau kan halen. Wish me luck!

6. ‘Nog Eenvoudiger 2’ van Pascale Naessens

Een beetje ‘hors categorie’, want deze dame hoef ik uiteraard niet meer aan jullie voor te stellen. Dit is haar tiende kookboek en ze blijft me oprecht verrassen met haar eenvoudige en toch zo smaakvolle recepten. Wat ik zo speciaal vind aan haar recepten, is dat Pascale zo ‘out of the box’ denkt. Ik heb nog geen enkele andere chef eraan zien denken om bijvoorbeeld sojasaus en balsamico te mengen. Maar Pascale doet het, en het is werkelijk overheerlijk!

Zoals je misschien wel weet, werk ik samen met Pascale voor haar communicatie, dus ik krijg haar nieuwste kookboek elk jaar altijd iets vroeger doorgestuurd, dan dat het in de winkels ligt. Ik vind dat werkelijk een magisch moment. Ik maak altijd een aantal receptjes thuis klaar. En dan denk ik telkens weer “Yes, she did it again.” Ondertussen is het boek alweer een tijdje te verkrijgen en haalt elke topseller lijst. En terecht, dit boek hoort thuis in de keuken van elke Vlaming!

6 kookboeken die onder de kerstboom horen!

Dan rest er mij jullie nog héél smakelijke eindejaarsfeesten te wensen. Als je één (of meerdere!) van deze topboeken in huis haalt, komt dat zeker in orde!

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.