Antwerpen is een paradijsje rijker! August is een nieuw hotel op de site van het voormalige militair hospitaal, maar het is zoveel meer! August is gelegen naast The Jane en PAKT, en dat heeft zo zijn voordelen. Want jawel, ze hebben Nick Bril kunnen strikken als ‘creatief directeur’ van de keuken zeg maar, zijn souschef van The Jane, Pieter Starmans, runt de keuken dagelijks. Alhoewel je Nick er ook regelmatig zal kunnen spotten.

Ik werd uitgenodigd voor de persopening van het hotel en restaurant, en om nu enkel over het eten te praten, dat zou oneerbiedig zijn voor de rest van de ‘site’, want die is werkelijk fenomenaal! August was in de dagen van het militair hospitaal een klooster van de zusters Augustinessen. Het gebouw was in verval geraakt, maar is nu gerestaureerd door toparchitect Vincent Van Duysen tot een prachtig hotel, met veel respect voor authentieke elementen. Oude vloeren werden helemaal uitgebroken, hersteld en opnieuw gelegd. Het volledige houten dak ging eraf, maar kreeg een perfecte replica, geüpgrade met de isolatienormen van nu. Ik ben geen architectuurkenner, maar ik zie wel dat dit fantastisch mooi gedaan is. De hotelkamers zijn dan ook prachtig. Ik kan er maar van dromen om hier ooit eens te kunnen slapen. De site bestaat uit verschillende gebouwen die op ingenieuze manier met elkaar verbonden zijn. Met overal binnentuintjes, een zwemvijver(tje – aan de wellness) en gezellige hoekjes. In 1 van de tuinen staat zelfs een mariagrot die een beschermd monument is.

Dé Beroepsantwerpenaar Tanguy Ottomer vertelt over de rijke geschiedenis van het gebouw, zo komen we bijvoorbeeld te weten dat de Belgische driekleur in de bakstenen van het gebouw zit verwerkt.

De Belgische driekleur verwerkt in de gevel
Barbite – gegrilde asperges met crème van Roeselaarse brokkelkaas – in de tuin met mariagrot

De kapel van de zusters is nu de bar van het hotel geworden. De gelijkenis met The Jane is er echt wel. Je kan er dagelijks terecht, en is er is ook bar food. Iedereen welkom! Ik proef de huiscocktail met Hierbas de las Dunas, angustora bitters en rabarbercider, heerlijk!

Rondlopen in mooie gebouwen, ik krijg daar honger van. Enter Nick Bril. Hij vertelt over het nieuwe concept van de ‘moderne brasserie’ van August, zoals ze het zelf noemen. Ze ambiëren zeker geen ster, maar als ik proef wat er zoal op de kaart zal staan, denk ik dat dit geen inspecteur onberoerd laat.

Mooie, rijke gerechten die seizoensgebonden, volgens marktaanbod en met lokale producten (o.a. van het dak van PAKT) gemaakt zijn. Nick Bril vertelt dat hij dit minder kan doen in The Jane, omdat er dagelijks zo veel couverts zijn en ze een constante topkwaliteit moeten garanderen. Hij heeft zich duidelijk kunnen uitleven in deze ‘lossere stijl’ en het gaat hem ook geweldig goed af. De prijs-kwaliteit is dan ook echt top! Voor een voorgerecht betaal je tussen 11 en 24 euro, een hoofdgerecht tussen 21 en 35 euro. Mijn volgende lunch is al gepland! Of ontbijt, want dat kan ook bij August.

Deze gerechtjes proefden we in een kleinere versie:

Burrata – gemarineerde belugalinzen – olijf – basilicum – tomatenwater

Risotto in’t groen – oosterscheldepaling – witte asperges – citroenvinaigrette

Griet op de graat – ‘pil pil’ van de kop – spinazie – aardappel – olijfolie

Duif – aardpeer – bloedworst – bittere salade – jus met ‘BBQ sauce’

Café glacé met pastinaak

Tot snel, August!

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.