2017 was een bijzonder mooi blogjaar, ik kan het niet ontkennen! Ik ga nog een culinair jaaroverzichtje maken. Begin december kwam er daar nog een hele leuke ervaring bij: het nieuwe hotel FRANQ gaan ontdekken in Antwerpen. Jawel, mijn eigen stad! Ik had al vele knappe foto’s zien passeren op Instagram, en blijkbaar is er ook een gastronomisch restaurant in het hotel. Dat moest geproefd (en beslapen) worden!

Hotel FRANQ ligt in het hartje van Antwerpen in Kipdorp, dat is de straat die parallel loopt met de Meir, maar een pak rustiger is. Vroeger huisde er een bank, die nu magistraal verbouwd is tot boutique hotel. En hoe! Echt waar, ik denk dat ik nog nooit in zo’n mooi hotel ben geweest (ok, Bali telt niet mee dan). Die lobby! Die kelder met kluisjes! Recht uit de boekskes. Zeer indrukwekkend.

©Adriaan van Looy ©Adriaan van Looy   

Ik maakte er een weekendje van met vriendin Sanne (de man moest op’t kindje letten). Het onthaal is heel attent, en ik krijg terstond een nieuwe tandborstel: de mijne lag nog twee kilometer verder in vogelvlucht thuis. Onze kamer is piekfijn in orde en er staat een zalig bed. De badkamer is mooi strak en de badproducten zijn van Elemental Herbology. Het doet misschien een belletje rinkelen, niet bij mij, maar het ruikt wel superlekker :-).

Na een kleine opfrissing en een ontdekkingstocht door het hotel, schuiven Sanne en ik aan tafel in het restaurant. In de open keuken spotten we chef Tim Meuleneire, vroeger chef in De Koopvaardij. De kaart is opgebouwd uit een 5-tal voor-, hoofd- en nagerechten en een suggestiemenu. Sanne is vegetariër, dus de keuze is beperkt voor haar. Maar mits enkele aanpassingen kan er ook iets voor haar voorgesteld worden.

Het huisaperitief is een bellini. Onze ober vertelt dat een bellini klassiek met perzik is, maar dat deze versie met pêche is…? Beetje bizar maar we kunnen er smakelijk om lachen. We vermoeden dat hij pruim bedoelde, gezien de paarsige kleur van het drankje. Smaken deed het alleszins! Daarbij komt een trio van hapjes: rammenas met bottarga, brioche met foie gras en choux met parmezaan. Mijn vegetarische vriendin staat hier wat in de kou, maar ik schenk haar wel mijn chouke met parmezaan.

Ons voorgerecht verschijnt snel: voor mij ravioli van pompoen met gebakken langoustine en colombo (curry kruidenmix), voor Sanne een aangepast versie zonder langoustines met een hazelnootsausje. Zowel de langoustines als de veggie versie worden zeer goed gesmaakt. De wijn die erbij geserveerd wordt, Terre Noble Chardonnay, is een goede match!

Voor het hoofdgerecht neem ik een echte klassieker, piekfijn gebracht: Tournedos Rossini van Galloway rund, met een kommetje pommes pont neufs en een slaatje bij. Niet echt materiaal voor mijn vegetarische vriendin, zij is blij met haar 3 bereidingen van eekhoorntjesbrood met doyenné de comice en gepekeld mosterdzaad. De rode wijn die erbij geserveerd wordt is van hetzelfde wijnhuis Terre Noble, ditmaal van Merlot druiven, lekkere wijnen!

Veel plaats is er niet meer voor een dessertje, dus we besluiten om er eentje te delen: Belle Hélène 2017. Een klassieker in een hedendaags jasje, echt overheerlijk! Dat ging eigenlijk dus toch nog vlotjes binnen :-). Bij een tas thee genieten we nog van enkele mignardises.

Moe en voldaan trekken we naar onze kamer. Na een half uurtje uitrusten beseffen we dat we in centrum Antwerpen zitten, en dat we er dus van moeten profiteren! Op nog geen 10 minuutjes wandelen is de legendarische cocktailbar Dogma, dus daar gaan we nog een ‘slaapmutsje’ drinken. Heerlijke avond!

Voor het ontbijt mogen we ons opnieuw aanmelden in het restaurant. Een leuk ontbijtkrantje vertelt ons wat we allemaal kunnen bestellen. Er is een basisontbijt (dat al zeer uitgebreid is!) waarbij je nog allerlei extra’s kan bijbestellen. Het basisontbijt is prima voor ons, alhoewel die avocado toast er ook geweldig uitziet (check it bij Roeckie’s World!). Het ontbijt: koffie of thee, vers geperst appelsiensap, zacht gekookt hoeve-eitje, huisgemaakte granola met yoghurt, confituur en choco, assortiment brood en een bordje charcuterie en kazen. Allemaal heel lekker, maar na het gastronomisch diner de avond ervoor, hadden we niet anders verwacht.

Het was zonder meer een unieke ervaring. Niet alleen omdat mijn eigen bed vlakbij stond, maar omdat ik erg blij ben met weer zo’n geweldige aanwinst in Antwerpen! Nu weet ik voortaan tenminste wat antwoorden als mensen mij vragen waar ze moeten logeren (en uit eten!) in Antwerpen! Bedankt FRANQ & Backstage Communications voor deze uitnodiging!

Hotel & Restaurant FRANQ
Kipdorp 10
Antwerpen

De mooiste foto’s zijn ©Adriaan van Looy

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.