Het begon als #crocktober, ging over naar #slowvember en aan het eind van december is het tijd om het Crockpot experiment af te sluiten en te evalueren (sorry, daar heb ik nog geen goede hashtag voor gevonden, iemand suggesties?).

Ik kreeg de kans om een DuraCeramic Sauté Slow Cooker 4,7 L te testen. Daarvan is de ‘binnenpan’ vooral bijzonder: de supergladde coating is krasvrij en dus ook anti-aanbak en de pan zelf kan je op je kookvuur zetten, ook inductie. Handig als je bijvoorbeeld vlees eerst wil aankorsten voor een stoofpotje, denk klassiek stoofvlees. De pan kan zelfs in de diepvries of de oven, maar daar heb ik nu niet meteen toepassingen voor bedacht.

Wat is een Crock-Pot nu juist? Crock-Pot is het bekendste merk van ‘slowcookers’ zoals ze dat noemen. Het principe is dat je maaltijd traag gegaard wordt op lage temperatuur, ‘low & slow’, om een maximum aan smaak en malsheid te bekomen. Ideaal voor stoofpotjes, curries, taaiere stukken vlees… Een Crock-Pot gaat nooit boven een temperatuur van 96 graden en kan je gerust laten opstaan terwijl je niet thuis bent.

Wat maak je erin? Crock-Pot komt uit Amerika en daar is het echt een standaard toestel in de keuken. Wat je op Pinterest tegenkomt wat je allemaal in een slowcooker kan klaarmaken, echt te zot: soepen, cakes, lasagne… Ik heb het eerlijk gezegd vrij basic gehouden, enerzijds omdat er nu eenmaal een aantal dingen waren die ik echt wilde testen, anderzijds omdat dingen zoals soep en pasta nogal omslachtig zijn in een slowcooker en ik dat gewoon graag zelf maak. :-).

pulled porc uit de slowcooker

Dit waren mijn experimenten:

Alles was heel goed geslaagd en echt niet veel werk.

Wat vond ik er nu goed aan?

  • Smaak en malsheid! Ik maakte voorheen al pulled pork en ribbekes in de oven, maar die waren nooit zo zacht en smaakvol als uit de Crock-Pot.
  • Heel eenvoudige bediening: slechts 3 knoppen: laag en lager, en een timer. De ‘klassieke’ bereidingstijden zijn ‘4 uur op lage stand’ of ‘8u op lagere stand’. Je kan het machien ’s ochtends opstarten en ’s avonds is het klaar. Als de tijd om is, gaat de Crock-Pot in warmhoudstand.
  • Mijn exemplaar had een inhoud van 4,7 liter, da’s goed voor 4-5 personen. Maar als ik voor grotere groepen kook, zal ik altijd nog wat andere dingen klaarmaken, dus wat mij betreft, zeer geschikt als je voor veel volk moet koken.
  • Ik zei het al eerder, and I’ll say it again: pulled pork mensen! Daarvoor alleen al zou ik het in huis halen. Wist je trouwens dat je restjes pulled pork gemakkelijk kan invriezen en bij ontdooien gewoon even opbakken? Altijd goed om daar een potteke van in je vriezer te hebben zitten! Varkensschouder (en ribbekes en stoofvlees…) is trouwens ook goedkoop vlees, dus zo’n slowcooker is ook best budgetvriendelijk!
pompoenspaghetti cacio e pepe

Wat vond ik minder?

  • Het is natuurlijk weer een extra toestel in de keuken. En ik had er al zoveel! Op den duur heb je voor elk type gerecht een specifiek toestel. Zo’n Crock-Pot is best wel groot, dus je moet er plaats voor vinden. Wel heel licht! Ik had hem tijdelijk bovenop mijn koelkast gezet, en met hem er eens af te halen (alles stond klaar om eraan te beginnen!), viel het deksel op mijn tegelvloer in duizend stukjes uiteen. Daar sta je dan! Want zonder deksel kan je er echt niets mee beginnen… Maar, het moet gezegd: snelle en goede service van IT&M: ik kreeg snel een nieuw deksel toegestuurd, dat dan weer wel. Ik weet niet of je bij minder bekende merken zo’n service hebt…

Mijn finaal oordeel: Een Crock-Pot is een gerief in huis voor bepaalde gerechten, en dat type gerechten lust ik nu net heel graag! Echt weekend-koken… Aanrader dus!

‘Mijn’ Crock-Pot komt op een adviesprijs van €139,95. Je hebt wel al een Crock-Pot voor €49,95, deze is wel een stukje kleiner en eerder geschikt voor 2 personen ipv 4-5. Een overzichtje van de verschillende beschikbare modellen vind je hier. Last-minute kerstcadeautje iemand?

Bedankt IT&M en Walkie Talkie dat ik de Crock-Pot mocht testen! Mag ik hem houden? 😉

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.