Op de valreep zou dit wel eens 1 van de beste restaurantbezoeken van 2016 kunnen geweest zijn. In ieder geval is het de ontdekking van het jaar! Anne vertelt…

De 17de van de maand werd door omstandigheden deze december ingeruild voor de 29ste van de maand. Tussen Kerst en Nieuw zijn er heel wat zaken gesloten, maar gelukkig hadden we beiden ons oog laten vallen op een veelbelovende nieuwkomer. Daarop wees toch hun instagramaccount en wat berichtgeving hier en daar. Zodoende zochten wij deze keer onze weg doorheen het gekerstmarkt naar de rijzende Lange Koepoortstraat. Daar opende begin november restaurant Nathan. In de keuken staat Nathan Van Echelpoel, die eerder ervaring opdeed bij Dôme, De Pastorale, L’épicerie du Cirque en Hof van Cleve. Zijn partner Eva staat in de zaal.

nathan-1

De lange, smalle zaak is prachtig minimalistisch ingericht. De muren zijn wit gehouden met origineel gevonden muurdecoratie van hout en groen. Achteraan zit de drankentoog (waar je ook kan zitten eten), halfopen keuken en de toiletten. Wij krijgen een tafeltje “in de etalage”. Eva vraagt meteen of ik al een aperitiefje wil. Het huisaperitief is een Sekt uit Raumland. Klinkt goed, dus laat maar komen. Caroline komt niet veel later toe en volgt.

Er is één vast menu dat je in 3 (enkel voor lunch), 4, 5 of 6 gangen kan nemen. Daarnaast is er een beperkte keuze uit à la carte gerechten. We zitten midden in de overdaad van de feestperiode, dus houden we het beperkt en kiezen we voor 4 gangen.

nathan-2

Vrij snel na onze beslissing, krijgen we al een hapje. In het kommetje zit gerookte eend met witloofchutney en hazelnoot. Op het bordje liggen verschillende vormen van rode biet, gele biet, geitenkaas en een patatje. Beiden heel verschillend, maar zeer complementair. Het doet ons reikhalzend uitkijken naar het vervolg.

nathan-11

Het voorgerechtje is gerookte paling in stukjes en in een crème met quinoa, gebrande avocado, sesamcrackers en een jus van ponzu. De smaken en texturen zitten helemaal goed. Het rokerige, ziltige van de paling en palingcrème met de friszure ponzu en daar de textuur van quinoa bij en de zachtheid van avocado. Een superstarter!

nathan-10

nathan-3 nathan-12

In het glas komt hierbij een lichte witte wijn uit Abruzzo, die ook wel het rokerige in het gerecht ondersteunt.

Aan een snel tempo volgt ook het tussengerecht. Dat is pladijs met raapjes en bimi en een sausje van esdoorn. De raapjes hebben verrassend veel smaak en ook het sausje is perfect bijpassend. We hebben al spijt dat we niet meer gangen hebben genomen.

Hierbij wordt een iets vollere wijn geschonken uit Slovenië.

nathan-4 nathan-13

De zaak is ondertussen helemaal vol gelopen en sommige mensen lijken recht van de kerstmarkt te komen, af te leiden uit het aantal decibels dat ze produceren. De akoestiek is dan ook het enige werkpuntje dat we kunnen vinden. De sfeer zit er dus goed in tegen dat het hoofdgerecht komt. Dat bestaat uit een stukje fazant met albuferasaus. Daarbij een puree met savoramosterd, stukjes pastinaak, crosnes en mizuna. Ook dit gerechtje blinkt uit in smaak en textuur. Het mooi sappige stukje vlees met een zachte saus, gecombineerd met een ietwat pittige puree die wel mooi zacht is van structuur en beetgare groentjes die nog ietwat krokant zijn. En daar dan nog de frisse mizuna bij. Echt heerlijk!

nathan-5

De rode wijn die erbij geschonken wordt, ‘Backhouse’ komt uit California en is gemaakt van de Zinfandel druif, Caroline is laaiend enthousiast over deze wijn. De witte wijn is een Duitse met een ietwat mineraal karakter.

Het is dus spijtig genoeg al tijd voor het dessert. Maar! Eerst komt er nog een prédessertje. Dat is kroepoek van cacao met speculaascrème, gelei van appelsien en citrus en bloedzuring. Een klein smaakbommetje!

nathan-6

Voor het dessert kiest Caroline voor de kaas. Dat zijn 4 schone stukjes kaas die naar verluid zeer goed te pruimen zijn. Ik ben toch wel zeer content met mijn dessertkommetje. Daarin zit mandarijn, ijs van verbena, mascarpone, een crumble van rietsuiker, jus van afrikaantjes en enkele shisoblaadjes. Lekker fris!

nathan-7 nathan-9

We bestellen nog een cappuccino en een thee met gember, appel en mandarijn. Dat komt met een zoete afsluiter. We eten heerlijke marshmallows, gevulde kletskopjes en een madeleine die een bijzondere vermelding krijgt. Als je denkt dat de beste madeleines van’t Stad op de Graanmarkt worden geserveerd, think again*! Ik heb nog nooit zo’n lekkere madeleine gegeten, krokant vanbuiten, zacht vanbinnen. De perfectie!

nathan-8

Dus, u had het al gemerkt, wij waren meer dan heel tevreden. Een nieuwe ongecompliceerde aanwinst in Antwerpen. Lekker eten en een attente bediening in een aangename omgeving zonder meer! Hartjes voor restaurant Nathan en de jonge, veelbelovende ondernemers in keuken en zaal. Ga het ontdekken, ik raad het je van harte aan!

*noot van Caroline: Anne’s mening, ik vind die van Graanmarkt 13 nog nét iets lekker, maar deze komen inderdaad zeer dicht in de buurt…

Nathan
Lange Koepoortstraat 13
2000 Antwerpen

Een tafeltje bij Nathan en Eva reserveren? Dat kan via Resengo!

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.