Het restoverlanglijstje in Gent is lang (Taxi’s, Oak, Roots, San, Chambre Separée, Alberte…), maar ik heb er met plezier de voorbije week ééntje kunnen afvinken: Eén Twee Vijf. Ik sprak af met Evelien van Good Food Good People Good Times voor een voormiddagje coworken (of zeg gerust: co-babbelen) en we trakteerden onszelf -na al dat zware labeur- op een geweldige lunch.

Eén Twee Vijf is het nieuwe restaurant van Tomek Mroszczak, voormalig chef bij Ganzerik (nog zo’n plek waar ik nog heen moet) en Lieven Cobbaut, die ik al tegenkwam bij Cochon De Luxe, toen hij zwangere gastvrouw Alison verving.

We kiezen voor een gezellig hoekje aan het raam van het hoekpand. Een sobere maar toch sfeervolle inrichting. Er zijn een vijftal tafeltjes bezet, niet slecht voor een druilerige dinsdagmiddag! Uiteraard hadden we online al een kijkje genomen. Het concept: hapje-voorgerecht-hoofdgerecht-dessert met telkens 3 keuzes: veggie-vis-vlees (buiten het dessert uiteraard). Je kiest zelf voor welke gangen je gaat. De gerechten zijn ook ideaal om te delen, vertelt Lieven ons. Gevaar: het ziet er allemaal wel echt heel goed uit dus kiezen is verliezen…

Laten we maar eerst over het aperitief beslissen. Er is een uitgebreide bierkaart (daar had ik op de kaart misschien graag iets meer uitleg gehad over het ‘type’ bier), maar ik laat me al snel verleiden tot een speciale Crémant d’Alsace ‘Rietsch’ die niet gedegorgeerd werd. Dat is de prop met gist die bevroren en afgebroken wordt. Maar hier dus niet, waardoor er meer smaak in de wijn blijft. Maar je moet wel voor de smaak zijn. Evelien is enthousiast, het is minder mijn ding. De aandacht verschuift naar de hapjes die we besteld hebben: Crackers met kaas en radijs en pastrami met mosterdzaadvinaigrette. Die laatste zou ik nu niet zo snel nemen, maar in haar blogpost is Elidesc zo lovend erover, dat ik het ook wel moet proeven. En terecht, de lekkerste pastrami die ik ooit at!

EenTweeVijf- avocado van de duivel

EenTweeVijf- avocado van de duivel

Tijdens het rondje voorgerecht doen we ons tegoed aan boerenkool (lekker, in verschillende texturen) met Pas de Rouge en augurk en inktvis (in dunne sliertjes, speciaal!) in dashibouillon met blokjes koolrabi. De gerechten passen mooi bij elkaar. Opvallend wel: ook bij de boerenkool zitten mosterdzaadjes, net zoals bij beide hapjes. Gelukkig ben ik fan van mosterdzaadjes ;-)! En ook enthousiasme over de wijn: Vinyes Singulars Xarel-Lo 2017. Een echt lekkere en volle Spanjaard.

En er zijn nog superlatieven over voor de hoofdgerechten, want die zijn echt fenomenaal: skrei met beurre blanc, schorseneer en zalm eitjes en eryngii (een soort van oesterzwam) met bloemkool, karnemelk en een scherp afsmakende blauwe kaas. Die laatste is dus best stevig dus ook het beste om mee af te sluiten.

Bij een diner had er misschien nog een dessertje afgekund, maar we zijn zeer tevreden en voldaan met deze lunch. Wat een topadresje! Congrats Tomek en Lieven!

Eén Twee Vijf
Molenaarsstraat 125
9000 Gent

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.