Gisteren zondag en ik had zin om te bakken. Ik had niet veel in huis helaas en buiten passeerde er de windhoos van de eeuw (voor onze contreien toch). Ik had zelfs geen bloem in huis! Maar wel een ietwat overrijpe ananas, enkele velletjes bladerdeeg die ijskristallen lagen te vergaren in de diepvries, wat suiker en ‘goei boter’. Er zijn nog zekerheden ten huize Avocado! Meer dan genoeg om een heerlijk 4-uurtje mee te maken: taartjes tatin! Laat het maar waaien, ik blijf wel binnen voor deze taartjes!

Taartjes tatin van ananas
Voor 4 personen

  • 1 ananas
  • 4 velletjes bladerdeeg
  • 50 g boter
  • 50 g suiker

Schil de ananas en snij in plakken van 1 cm. Je hebt maar 4 plakken nodig. Ik geef je straks nog een tip wat je met de rest kan doen. Als de ananas nog niet heel rijp is, kan je de harde kern er met een uitsteekvormpje uithalen.

Smelt de boter in een antikleefpan. Voeg de suiker toe en laat smelten. Als de suiker gesmolten is, voeg je de plakken ananas toe. Laat op een zacht vuurtje garen, tot de suiker begint te karamelliseren. Draai de plakken om en laat de andere kant ook wat karamelliseren.

Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden. Bedek een bakplaat met bakpapier. Schep de plakken ananas over op de bakplaat, lepel er ook wat van de karamelsaus over. Schik er de plakjes bladerdeeg op. Je zou ze rond kunnen snijden, maar da’s toch ook maar gewoon verlies van lekker krokant bladerdeeg, toch? Zet 15 minuten in de voorverwarmde oven.

Schep de taartjes met een spatel om op bordjes. Werk af met wat poedersuiker (ok, dat was ook maar voor de foto, want al zoet genoeg) en een takje munt. Serveer lauw-warm!

Heb je nog wat ananas over? Snij in blokjes en gaar in de karamel die nog in de pan is op een zacht vuurtje. Lekker om bijvoorbeeld als ontbijt met yoghurt en wat granola!

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.