Bartholomeus, het stond al lang op mijn verlanglijstje. Helemaal bovenaan ondertussen, dus mijn eerste keuze voor een laat verjaardagscadeau van mijn vader- en moederlief. Gelukkig bieden ze op zaterdagmiddag ook een schappelijke lunchformule aan, ik wil de oudjes ook niet zwaar op de kosten jagen. Het is een druilerige zaterdagmiddag, en het grijs van de lucht gaat zo over in een grijze zee. Dan is ons toevluchtsoord beter, en we worden met open armen ontvangen.

Het is nog rustig in het restaurant, en we krijgen een tafeltje toegewezen met zicht op de grijze zee-lucht. Tot mijn vreugde zijn er ook enkele sapjes als alternatief op een alcoholisch aperitief, en mijn ouders gaan mee op het alcoholvrije elan: zij kiezen voor een drankje met vlierbloesem en framboos, ik voor een huisgemaakte limonade. Daarbij komen mooi gecoördineerd enkele hapjes: een buisje met verse kaas, harissa en roodbaars, een toastje met wulk en knolselder, en een heerlijk smaakvolle Japanse bouillon met huisgerookte zalm, shii-take, kwarteleitje, met daarbij een bun (gestoomd broodje) met miso en zalm.

Bartholomeus - 1 Bartholomeus - 2

Ondertussen zit de zaak helemaal vol, met jawel, wel wat Knokkemannen, of toch hun vaders en moeders. Ach ja, die mensen genieten ook graag van het goede leven, ze hebben gelijk verdorie! Het voorgerecht van de lunchmenu is echt een schilderijtje: haring met prei, haringeitjes, ijskoude parels van karnemelk en een wafeltje van postelein en een mousse van gerookte haring. Zonder meer lekker, maar mijn haring zit wel vol haarfijne graatjes (bij mijn papa blijkbaar niet). Ik weet het, je mag die zo opeten, maar ik vind het toch een minder aangenaam ‘keelgevoel’. De mama die koos trouwens voor aangepaste wijntjes, en krijgt hierbij een witte Italiaan: Pecorino. Papa die houdt wel van een biertje, en kiest voor een lokale pils, Saison de Dottignies, met veel hoppen.

Bartholomeus - 3

Het hoofdgerecht is een stukje West-Vlaams Rood rund met gebakken aardappelen, champignons en tomatencompote , maar rosé gebakken vlees mag ik helaas niet eten, dus wordt er als alternatief voor mij een stukje gebakken schelvis met champignons, risotto met gremolata en peterseliewortel voorzien. Vader heeft liever ook een stukje vis, en dat is helemaal geen probleem. Bij het rood rund komt een glaasje rood Sacré Numéro uit de Roussillion. Ik bestel nog een huisgemaakte tomatensap, die best wel pittig is, maar helemaal mijn smaak.

Bartholomeus - 5 Bartholomeus - 4

Het dessert is echt een plaatje, met hoofdsmaken peer, donkere chocolade en hazelnoot. Mooie smaakcombinatie, maar niet zo memorabel. Afsluiten doen we met een koffietje en voor mij een groene thee. Het aanbod en de kennis van de thee is vrij beperkt, wat ik wel vreemd vind. Maar dat wordt meer dan goed gemaakt met een laatste bordje migrandises met o.a. een stukje chocolade van Bart Desmidt’s chocoladelijn BbyB en een superlekker mini-boule de berlin-tje. En tot slot nog een fenomenaal gevuld wafeltje met babelutten, een streekproduct van Heist. Voor die wafeltjes alleen al wil ik terugkomen!

Bartholomeus - 6

Bartholomeus - 7 Bartholomeus - 8

Een gezellige en zeer smaakvolle lunch met mijn liefste ouders, nogmaals een dikke dankuwel in hun richting! Helaas kunnen we niet gaan uitwaaien op de dijk, wegens str***weer, maar we brengen nog een klein bezoekje aan mijn oma’tje, die deze zondag zowaar 91 jaar wordt!

Bartholomeus
Zeedijk Heist 267
Knokke-Heist
050 51 75 76

 

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

1 Comment

  1. ik ben er ook 1 keer geweest en gewoon top.
    zit ook bij 1 van mijn favoriete restaurants
    mooie foto’s
    liefs

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.