Ik kwam allemaal zalige Asian foodfoto’s tegen op Instagram, van @asian_supper_in_antwerp. In Antwerp begot! Ik nam contact op, en bleek dat de sympathieke Leila, een enthousiaste medeliefhebber van de Aziatische keuken, erachter zit. Aangezien zij echt een kenner lijkt te zijn, vroeg ik naar haar favoriete adresjes. Resultaat is een geweldige gastblogpost van haar hand, met haar toppers in de ‘Chinese straat’, aka Chinatown Antwerpen. Ik ben er al bij een paar geweest, soms durf ik niet goed binnenstappen, niet wetende wat te bestellen en mij totaal belachelijk te maken… Een beetje flauw, ik weet het, maar met deze zalige bucketlist bij de hand, ga ik mij helemaal laten inwijden in de Van Wesenbekestraat. Thx Leila!
Een potpourri van exotische geuren en een kruispunt van culturen, afgebakend door een kleurrijke Chinese pagodepoort en statige marmeren leeuwen: de Van Wesenbekestraat, Chinatown – of ‘Chinese straat’ in de volksmond – in Antwerpen herbergt een waaier aan uitstekende Aziatische restaurants. Maar waar te beginnen? Ik testte ze allemaal voor u uit en tip hieronder de beste en meest authentieke restaurants uit de buurt.
Waarom ik verslaafd ben aan Aziatisch eten.
Er stroomt geen druppel Aziatisch bloed in mijn lijf. En toch droom ik ‘s nachts van noedels, dim sum en Thaise vissaus. Hoe is het ooit zover kunnen komen?
Toen ik klein was, nam mijn vader me al mee naar Chinese restaurants om er pikante Pekingsoep te proeven. Hij had de Aziatische keuken begin jaren ’80 ontdekt in New York, en bleef ze in België verder verkennen, samen met mij. Sindsdien kan ik niet meer zonder mijn wekelijkse – wat zeg ik, dagelijkse – dosis Aziatisch voedsel. En ook ik steek nu op mijn beurt mijn anderhalf jaar oude zoontje aan: ik laat hem proeven van Japanse ramensoep, en voor zijn eerste verjaardag kreeg hij een sushitaart.
Verrukkelijk Chinatown
De plek waar ik het vaakst naartoe trek voor een shot Aziatisch eten is de Van Wesenbekestraat. Sinds 2001 is de zone errond officieel erkend als “Chinatown”. Uniek in België want nergens anders in ons land vind je zo’n concentratie aan Aziatische culturen op zo’n kleine oppervlakte. Dat ‘Chinees’ hoef je trouwens niet letterlijk te nemen: naast Chinese winkels en restaurants vind je ook heel wat Thaise, Filipijnse en zelfs Nepalese zaken. Er is zelfs een Boeddhistische tempel, een kungfuschool en een leeuwendansschool.
Maar we wijken af: je kan vooral overheerlijk eten in het Chinatown van Antwerpen. Om het jullie gemakkelijk te maken, selecteerde ik uit de tientallen opties vijf toppers. Mijn absolute favorieten. Mijn Aziatische ontdekkingen – ook ver buiten Antwerpen – houd ik trouwens bij op mijn Instagramprofiel @asian_supper_in_antwerp (of: A.S.I.A.).
Welke restaurants zijn de moeite?
CHINEES
Bai Wei
Ooit al gehoord van ‘hand-pulled noodles’ of ‘treknoedels’? Als je je er niets bij kan voorstellen, zoek op YouTube dan eens naar ‘noodle making’. Verse noedels worden met schwung ‘getrokken’ en in lange slierten gedraaid, om meteen daarna in een pot kruidige bouillon te belanden. Verser kan niet!
In de open keuken van restaurant Bai Wei bereidt de kok zijn treknoedels voor je ogen. Dat spektakel op zich is al een bezoekje waard. Maar dat is niet alles: de noedelsoepen zijn hier ook echt overheerlijk. De vleesbouillons worden getrokken van rundsbeenderen die vier uur lang hebben staan pruttelen. Nadien worden meer dan 12 verschillende soorten kruiden toegevoegd. Ook de typische Chinese fondue, waarbij je zelf stukjes vlees in twee verschillende bouillons mag koken, staat hier op de kaart en bekoort met zijn (pikante) hartigheid.
Welke gerechten moet ik proberen in Bai Wei?
- steamed pork buns (soort van dim sum): smeuïge gestoomde broodjes met een rijke varkensvleesvulling
- hand-pulled noodle soup with crispy chicken – de stukjes krokant gepaneerde kip worden apart geserveerd zodat ze niet wak worden in je bouillon
- hand-pulled noodle soup with shrimp dumplings
- Chinese fondue – voor de durvers
Bai Wei Chinese Restaurant
Van Wesenbekestraat 21
2060 Antwerpen
Ting Kee Mie
In de schaduw van de imposante pagodepoort aan het begin de Van Wesenbekestraat vind je een kleine noedelbar die erg populair is onder Chinezen én Belgen. Wat hen bindt: allemaal zijn ze op zoek naar een snelle maar overheerlijke lunch. Ting Kee Mie was een van de eerste noedelhuisjes die in deze buurt opende. Het is er zodanig klein dat je vaak een tafel deelt met andere slurpende noedelfans. Gezellig!
Je mag zelf kiezen welke noedels er in je soep zwemmen: Chinese mie, Japanse rijstnoedels of toch maar Japanse mie? Ook het aanbod vlees en vis is erg uitgebreid. De noedelsoepen worden hier precies zoals in Hong Kong bereid, de rijke bouillons stellen de tong nooit teleur. Bij elke soep krijg je bovendien een bordje met verse kruiden, zoals koriander en Thaise basilicum. Daarmee geef je je dampende kom een heerlijk frisse toets.
Omdat de ruimte niet groot is, kom je best net voor de middag om je van een plaatsje te verzekeren. Je kan bij Ting Kee Mie terecht tot 18u30.
Welke gerechten moet ik proberen in Ting Kee Mie?
- noedelsoep met visballetjes
- noedelsoep met garnaalballetjes
- noedelsoep met wantan met garnaalvulling
Ting Kee Mie
Van Wesenbekestraat 5
2060 Antwerpen
Ni Shifu
Vlakbij de Van Wesenbekestraat vind je Ni Shifu Sichuan Cuisine & Fondue. Dit restaurant is een unicum: ze zijn het enige Sichuan-restaurant in Antwerpen en omstreken. Euh, Sichu… wat? Sichuan is een provincie in het westen van China en staat bekend om haar erg kruidige – lees: gruwelijk pikante – keuken. Maar wees gerust, lang niet alle gerechten bij Ni Shifu steken je mond in brand. Wie toch vreest voor het welzijn van zijn verhemelte, polst bij het bestellen best even naar de pikantheid van zijn gerecht.
Ni Shifu ligt om de hoek van cinemacomplex UGC en is de perfecte culinaire stop net voor de film. Even snel geserveerd als in een hamburgerrestaurant, en tien keer zo lekker.
Het restaurant van chef Ni is mijn persoonlijke favoriet in de buurt, en blijkbaar ben ik niet alleen: Ni Shifu is vaak helemaal volgeboekt. Reserveren is nodig, zeker tijdens het weekend.
Welke gerechten moet ik proberen in Ni Shifu?
- komkommersalade met chili en look
- gong bao chicken: de authentieke Sichuan-versie met gewokte kip, sichuanpepers en pindanoten
- gevulde aubergines met varkensgehakt
Ni Shifu Sichuan Cuisine & Fondue
Breydelstraat 8
2018 Antwerpen
DK (helaas is DK onlangs gesloten)
Als je gaat eten bij DK, kom je midden in een Chinese huiskamer terecht: bazin Nancy bedient de gasten, haar man roert vooraan in de dampende potten bouillon, en hun zoons komen af en toe binnenwaaien en helpen met de bediening. Achteraan in de keuken staat een kok van Marokkaanse afkomst, die via zijn Chinese echtgenote alle geheimen van de Chinese cultuur leerde. Hij tovert de lekkerste gerechten uit Hong Kong op tafel. En zo vergeet je meteen dat het interieur wel eens een opfrisbeurt zou mogen gebruiken.
De Hongkongese keuken die in DK wordt geserveerd, is vooral beïnvloed door de Kantonese kookkunsten van op het vasteland. Dat betekent dat ingrediënten zoals pijpajuin, sojasaus, rijstwijn en azijn de basis vormen van veel gerechten. Chili wordt in Hong Kong niet zo vaak gebruikt, dus je vindt hier weinig pikante gerechten op de kaart.
Reserveren is nodig in het weekend. Aan de grote ronde tafel achteraan kan je gezellig met een grote groep dineren.
Welke gerechten moet ik proberen in DK?
- Pekingsoep (de beste van heel Antwerpen!)
- noedelsoep met garnalenwontons (dumplings)
- kip in zoetzure saus
- rundsvlees in zwarte bonensaus
DK
Van Wesenbekestraat 44
2060 Antwerpen
THAIS
Tjoung tjoung
Vergeet slappe kippensatés en flauwe curry’s, bij Tjoung Tjoung kan je terecht voor de échte Thailandervaring. Op hun menukaart vind je een uitgebreide keuze aan typisch Thaise gerechten, die niet zomaar in elk Thais restaurant in België te vinden zijn.
Als je al in Thailand geweest bent, zal de pure keuken van Tjoung Tjoung je onmiddellijk in smaak en gedachten terugbrengen naar je reis. Hartige soepen met rijstnoedels en visballetjes zoals je ze in Bangkok op straat geserveerd krijgt, perfect gestoomde sticky rice in een Thais rieten mandje, of gemarineerde rauwe scampi’s met chili en look: de vele Thai die hier komen tafelen – altijd een goed teken, toch? –, weten dat het eten hier zoals thuis smaakt. Geen wannabe wokgerechten of bouillons uit een zakje, dit is de Thaise keuken ten voeten uit.
Aan de grote ronde tafel achteraan kan je terecht met een grotere groep. Reserveren is nodig tijdens het weekend.
Welke gerechten moet ik proberen in Tjoung Tjoung?
- gefrituurde viskoekjes met komkommerdip
- laab kai: fijngehakte kippensalade op smaak gebracht met limoensap, munt en koriander
- gung chae nam pla: rauwe scampi met veel koriander, look en chili
- noedelsoep met rood gelakt varkensvlees
Tjoung Tjoung
Breydelstraat 16
2018 Antwerpen
Duizendmaal dank Leila!
5 Comments
Watan Thai is ook een aanrader!
Tjoung tjoung en Bai Wei zijn inderdaad ook smuladresjes ❤
waar is Watan Thai gelegen?
Watan Thai ken ik ook niet. Ook niet te vinden op Google, vermoedelijk bestaat het niet meer…
Niet Watan maar Tawan…
De adres is Van Arteveldestraat 3, 2060 Antwerpen
Ok, bedankt!
Good to know 🙂