Onlangs bij een etentje voor mijn collega-blogster, maakte ik als hoofdgerecht een sappig en vooral krokant varkensbuikje klaar, met daarbij een heleboel groentebereidingen. Tijdens de voorbereidingen heb ik uitgebreid gebladerd in ‘Greens that taste like friendship’ van Seppe Nobels van Graanmarkt 13. Echt een topboek bomvol veggie inspiratie. Zo veel creativiteit met zulke eenvoudige producten, zalig toch? Ik maakte ook de kimchi van spitskool en geroosterde aardperen eruit klaar, maar de ster van de avond was toch wel de gegrilde pastinaak met crème van pastinaak en dille erbij. Zo goed!
Nodig als bijgerecht voor 6 personen
Voor de gegrilde pastinaak:
- 2 pastinaken
- zonnebloemolie
- enkele takjes dille
- 4 teentjes knoflook
- 4 cm gember
- 1 citroen
Voor de crème
- 2 pastinaken
- 2,5 dl melk
- 2,5 dl room
- 1 teentje knoflook
- peper en zout
Verwarm de oven voor op 160 graden. Schil 2 pastinaken en snij ze overlangs in 4 of 8, afhankelijk van de dikte van de pastinaak. Doe wat olie in een ovenschaal en schik de pastinaken erin. Haal de plukjes van de takjes dille en leg de takken bij de pastinaken. Plet de knoflook en snij de gember in plakjes, leg ook bij de pastinaken. Pers het sap van de citroen uit over de ovenschotel en leg ook de citroenhelften erbij. Dek af met aluminiumfolie en zet 35 minuten in de oven.
Voor de crème, schil de andere twee pastinaken en snij ze in stukken. Pel het teentje knoflook. Breng de melk en room aan de kook in een pannetje en doe de pastinaak en look erbij. Laat ongeveer 20 minuten koken tot de pastinaak helemaal zacht is. Haal de gekookte pastinaak en knoflook uit het vocht en mix fijn. Voeg eventueel nog wat van het kookvocht toe tot je een mooie crème hebt. Kruid met peper en zout en doe in een spuitzak.
Verhit een grillpan en grill de pastinaken uit de oven. Serveer met toefjes pastinaakcrème, dille en vocht uit de ovenschaal. Zo goed!
Greens that taste like friendship zelf in huis halen? Linkje hier!
2 Comments
Hoi Caroline,
Wat een mooi gerecht! Ik heb er nog wel een vraag over. Je geeft aan dat je de pastinaak in de oven moet stoppen. Als ik je foto bekijk dan zie ik op de pastinaken van die donkere strepen zitten. Die krijg je normaal gesproken toch niet als je ze in de oven doet. Kun jij mij vertellen hoe je dit hebt gedaan?
Hallo Steve,
Eerst gaar je de pastinaken in de oven (dit kan je op voorhand doen), en dan grill je ze nog kort in een grillpan. Staat in het recept hoor! Succes, dit is inderdaad kei lekker (credits voor Seppe Nobels van Graanmarkt 13)
Groetjes,
Caroline