Naar aanleiding van het magazine Pleasures dat ik in de bus kreeg, werd ik uitgenodigd om de zelfgekweekte producten van boerderij ‘Le Devant’ te gaan proeven bij Dock’s Café in Antwerpen, en Pakhuis in Gent. En zo gebeurde het dat ik voorbije week met open armen ontvangen werd in de twee restaurants: Bij Dock’s voor een diner, en bij Pakhuis voor een lunch.

Er zijn hele duidelijke gelijkenissen (het imposante interieur, de zeevruchtenschalen, de eclectische vormgeving, het brasserie-concept) maar toch ook een eigenheid voor beide zaken (de menukaart, de sfeer, de thematiek).

En natuurlijk keek ik er erg naar uit om de eigen gekweekte producten uit te proberen!

Laten we beginnen met Dock’s Café in Antwerpen, waar ik op een zonnige woensdagavond binnenval. Dock’s Café ligt in een ruim pand aan de Jordaenskaai langs de schone Schelde. We krijgen een tafeltje aan het raam op de eerste verdieping toegewezen, waar we over een soort van loopbruggetje naartoe moeten. Het maritiem thema is hier duidelijk aanwezig, maar niet op een ‘Hyacint Bucket-manier’ met patrijspoorten en foute matroospakjes!

Voor de afvaart kies ik voor een Gin Mare met Mediterrenean Fever Tree tonic. Mijn gezelschap doopt onze gezellige avond met een glaasje Piollot Brut champagne. Een hapje bij het menusnuisteren zou niet misstaan, maar je kan er wel vanop aan dat je niet met honger zal buitenwandelen. De krokante broodjes (van bij bij bakkerij Toon De Clerck) met nootjes en granen smaken des te beter, zeker met wat heerlijke zachte gezouten boter.

De menukaart is erg ruim, en onderverdeeld in verschillende categorieën. Eén van de vele stokpaardjes, zijn de zeevruchtenschotels. De verleiding is groot om er zo één te bestellen, maar we zijn hier natuurlijk ook om de producten van boerderij Le Devant te proeven. Ik hou het dan bij een oesterbord ‘Le préféré du chef’ als voorgerecht, want daar horen ook de zelf-geaffineerde oesters bij. Verder kan je à la carte kiezen voor ‘De Klassiekers’ of ‘De Ontdekkingen’. Daarnaast zijn er ook nog twee erg schappelijke menu-opties (‘Patron’ à €27,5 en ‘Dock’s’ à €35). Bij elk gerecht staat ook een wijnsuggestie (per glas!). Bij de producten uit de boerderij ‘Le Devant’ staat een logo’tje, zodat je kan weten wat van eigen kweek is.

Als voorgerecht verschijnt er dus een mooie ijsplateau met 6 oesters voor mij: 2 Zeeuwse platte 2°°, 2 Vertes de Barderie M4 en 2 Kara Savi M4. Relatief kleine oesters, maar stuk voor stuk erg smakelijk met het eenvoudige kneepje citroensap en peper! Aan de overkant werd er gekozen voor Bayeux beenham, in huis gebraiseerd, en gemarineerde groenten à la Grèque. Een erg klassiek bordje, waarin het hoofdproduct volledig centraal staat. De Bayeux-ham wordt gesmaakt, maar is wel wat veel, het is echt een degustatiebord. De zure groenten vallen minder in de smaak, maar dat is, euh, smaak natuurlijk.

En dan de hoofdschotel, waar we beide met hoge verwachting naar uitkijken. De ober had me aangeraden om te kiezen voor het Hampshire Down-lam. Ik krijg een bord met drie blozende stukjes lamsfilet, een mooi bergje frisgroene erwtjes met spekjes en ui en een gekonfijt aardappeltje. Oversausd met een heerlijke pure lamsjus met een duidelijke rozemarijn-noot. Werkelijk overheerlijk in al zijn eenvoud, hoewel dit helemaal niet eenvoudig is om te maken!

Mijn gezelschap houdt wel van een stukske vlees, en hij is dus erg tevreden met zijn gegrilde Aberdeen Angus steak met groentenboeket, béarnaise en frieten. State of the art: het vlees, de béarnaise, de frieten!

Veel plaats voor een dessertje is er bij mij niet echt meer, maar wat zie ik daar op de kaart? Dock’s Café Tropical: suikervrij, glutenvrij en lactose-vrij ijs, maar gelukkig erg smaakvol en licht, met mooie kubusjes kiwi, mango en passievrucht. Bij mr. steak kan er nog wel een goede café glacé bij, geen probleem!

Een uiterst geslaagde tête à tête, een ideale plek voor een smaakvolle date als je’t mij vraagt!

Dock’s Café
Jordaenskaai 7
2000 Antwerpen
03 266 63 30

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.