Je weet, ik hou van de Antwerpse restaurants, maar af en toe ga ik natuurlijk ook eens graag over de provinciegrenzen heen. Vandaag richt ik mijn pijlen op Zaventem, ook maar een half uurtje rijden vanuit Antwerpen. Daar vind je Bistro R, het ‘Bistronomie’-concept van chef Roland Debuyst. Hij zei zijn sterrenrestaurant vaarwel om op een meer down to earth en op familie gerecht bistro te starten, Bistro R aldus. Ik werd uitgenodigd om te komen proeven, en nam vader Avocado mee op schok voor een vrijdagse lunch.

Het restaurant bevindt zich dus in Zaventem (“op slechts een bagageworp van de luchthaven” in het persbericht vermeld), in een stijlvol pand met groot terras erachter. In het interieur donkergroene en gouden tinten, velours en grappige goudgelakte pannetjes tegen de muur. Hier en daar ook ‘seizoensgebonden’ decoratie (lees: plastieken paaskonijntjes en consoorten) die wat wringt met het stijlvolle interieur, maar dat zal dan het familiale aspect zijn zeker? Ik ben dan ook geen interieurspecialist, ik ben hier om te proeven natuurlijk!

Als apero start mijn vader met een biertje en ik met een mocktail, de gastvrouw is helaas nogal snel weg, waardoor het me niet lukt om er mini-garnaalkroketjes bij te bestellen als hapje. Mijn mocktail met aardbei en tonic is mierzoet en lijkt meer op een kinderdrankje en de typische toastjes in de vorm van een zonnetje (die je eerder op café als snack bij je drankje geserveerd krijgt) maken van de apero niet meteen een hoogvlieger…

Bij Bistro R is er trouwens een maandelijks wisselend menu en een mooie à la carte keuze, wij gaan voor die laatste, omdat er enkele gerechten onze ogen uitsteken.

Te beginnen met gelakte kalfszwezerik met truffel, risotto van selder (dus niet met rijst erbij, maar de selder is echt klaargemaakt zoals een risotto, verrassend!) en bouillon van prei als voorgerecht. Waarbij ik de start van ons etentje wat twijfelachtig vond, word ik met dit gerecht meteen over de streep getrokken: smaakvol, verrassend, klassiek maar toch creatief. Bistronomie ten voete uit! Ik drink er trouwens een lekkere Chablis bij, die je per glas kan bestellen.

En we blijven gelukkig op hetzelfde elan verdergaan: ik word helemaal blij van mijn stoofpotje met gebraden varkenswangen met biersaus, witloof, Roscoff uien en schattige home made kroketjes. Ook de papa knikt tevreden bij zijn stukje kabeljauw met shiitakes, erwten, gnocchi van pompoen, “geserveerd zoals een minestrone”. Topproducten zonder rancunes, zo hebben we het graag!

Écht honger hebben we niet meer, maar een dessertje kan er altijd bij (het zou op ons familie wapenschild kunnen staan). Ik ga voor een perfecte Dame Blanche ‘L’inconditionelle’ en vader voor een creatief bordje met gelei van sinaasappel, mousse van Medjoul dadels, chocolade en yoghurtijs. Mooi einde van een heerlijke lunch!

Bistro R
Leuvensesteenweg 614
1930 Zaventem

Met dank aan Bistro R en Backstage Communication voor de uitnodiging.

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.