Ik kreeg een mooi nieuw kookboek toegestuurd: Beirut Nights van de Antwerpse-Libanese chef Ghina Bazzi. Het boek staat bol van de Libanese klassiekers, allemaal familierecepten van Ghina, mooi weergegeven en eenvoudig uitgelegd. Echt een perfect boek om een ‘Beirut night’ te organiseren: met een tafel vol heerlijke mezze om gezellig te delen met een gezelschap.

Ik maakte de fatteh van aubergines met gehakt klaar, uit het hoofdstuk ‘hoofdgerechten’. Fatteh is een gerecht met oud brood en yoghurt. Normaal gezien natuurlijk met Libanees platbrood, maar dat had ik niet in huis, dus werd het bij mij gegrild stokbrood. Het is eenvoudig, maar vol van smaak. Ik zou al gauw massa’s kruiden toe te voegen aan dergelijk gerecht: komijn, za’atar, harissa… Maar dat is dus niet het geval in dit recept, en ik heb me er braaf aan gehouden. En het werkt! Look voert zeker de boventoon, maar met genoeg fraîcheur van de yoghurt, bladpeterselie en het gehakt met kaneel en crunchy pijnboompitten erbij, en natuurlijk lievelingsgroente aubergine… Topreceptje!

Fatteh van aubergines en gehakt

5 van 3 stemmen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 45 minuten
Porties 2 personen
Een heerlijk Libanees recept van Ghina Bazzi uit het kookboek Beirut Nights

Ingrediënten

  • 1 aubergine
  • 1 ui
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 tomaat
  • 200 ml passata
  • 1 kl kaneel
  • 200 gr gehakt
  • 250 ml Griekse yoghurt
  • 2 el pijnboompitten
  • oud (plat)brood
  • 1 handvol platte peterselie
  • olijfolie
  • peper en zout

Instructies 

  • Verwijder met een dunschiller repen van de aubergine, zodat je een 'zebra effect' krijgt. Snij de aubergine in plakken. Bedek een plaat met keukenpapier en schik hierop de aubergineplakken. Bestrooi aan beide kanten met zout. Druk er keukenpapier op. Laat even intrekken. Dep de aubergines dan goed droog.
  • Ik heb de aubergines in de oven klaargemaakt, maar je kan ze ook frituren. Voor de oven: verwarm de oven voor op 220 graden. Bedek een bakplaat met bakpapier en schik hierop de aubergines. Besprenkel met olijfolie en kruid met peper. Zet 20 minuten in de oven, keer halfweg om. Ik leg ook 2 teentjes ongepelde knoflook mee in de oven om te poffen, om later bij de yoghurtsaus te doen.
  • Snij de ui fijn, pers de rest van de knoflook, snij de tomaat in blokjes.
  • Verhit olijfolie in een grote pan en voeg de ui toe. Stoof enkele minuten en voeg dan de knoflook toe. Bak 1 minuut en voeg de tomatenblokjes en passata (ook eigen toevoeging, om de saus wat voller te maken, momenteel zijn de tomaten nogal waterig). Breng de saus aan de kook en laat 10 minuten pruttelen.
  • Rooster de pijnboompitten in een pan tot ze verkleuren.
  • Verhit olijfolie of boter in een pan en voeg het gehakt toe. Bak krokant. Voeg de kaneel toe.
  • Haal de aubergines uit de oven en snij in stukjes. Voeg toe aan de saus en laat nog even doorkoken. Kruid de saus met peper en zout.
  • Knijp het zacht geworden vruchtvlees van de knoflook uit de velletjes en meng met de yoghurt. Kruid met peper en zout en meng er wat olijfolie door. Hak de peterselie fijn.
  • Serveer de yoghurtsaus met de tomatensaus en het krokant gebakken gehakt. Werk af met pijnboompitten en peterselie. Serveer met gegrild brood.
Gang: Hoofdgerecht, lunch, mezze
Keuken: Libanees
Trefwoord: aubergine, fatteh, gehakt, knoflook, Libanees, yoghurt

Beirut Nights is uitgegeven bij Borgerhoff & Lamberigts en nu te verkrijgen in de boekhandel. Ik kreeg het boek toegestuurd #gekregen.

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!