Als je aan Aalst denkt, dan denk je aan… Carnaval, toch? Wel, ik ook hoor. Al is het ook zo dat mijn dierbare vriendin Anniek van Tafelklap al jaren hamert op het feit dat Aalst nog zoveel meer te bieden heeft, met name op culinair vlak.

Ze pakte het meteen groots aan en nodigde samen met Visit Aalst maar liefst 15 collega-foodbloggers uit voor een dagje proeven van Aalst. Dat het een hele schone en lekkere dag werd. Ik licht er enkele hoogtepunten uit. Alles is op wandelafstand van het toeristisch kantoor op de Hopmarkt. Een prima plan voor een culinair dagje in Aalst!

Koffiebar & concept store Philimonius

De eerste echte koffiebar én concept store in Aalst, sinds 2013. Gastheer Jo is een begeesterd verteller over zijn koffiespecialiteiten en de vele leuke items die hij daarnaast verkoopt in zijn originele koffiebar. Duurzaam en lokaal, dat is zijn motto. Echt zalig om bij een uitstekende koffie (op de kaart keuze uit maar liefst 35 ‘specialty coffees’) te snuisteren tussen al die leuke spulletjes. Als je op zoek bent naar een cadeautje, vind je hier gegarandeerd iets! En de chai latte is ook overheerlijk trouwens, Jo verkoopt zijn eigen chai mix (geen poederkes, maar ‘the real deal’!). Ik heb ‘m al getest en meer dan goedgekeurd!


De oudste kruidenier Huis De Vos

‘Een plek waar de tijd is blijven stilstaan’, ik koester ze. Één van de mooiste voorbeelden is wel de schattige kruidenier ‘Huis De Vos, bij Marijke’. Zo’n winkeltje waar je werkelijk alles kan vinden, van Sunlight over het Aalsterse bier Ondinneke tot echte Aalsterse vlaai, gemaakt van mastellen (een sandwich met kaneel). Van die laatste mogen we van Marijke een hapje proeven, en die is echt overheerlijk! Een beetje zoals broodpudding, maar toch met zijn eigen, unieke smaak. Zeer terecht uitgeroepen tot Streekproduct. Al verklapt Marijke dat ze minder suikerklontjes gebruikt dan in het officiële recept.


Creatieve hub Cimorné

‘De Cimorné’ is een oude glasslijperij die nu gebruikt wordt als creatief ontmoetingscentrum. Centraal een echte (zij het kleine) wielerpiste met daar rondom het fietsatelier Fietserij, een leuke interieur- en plantenwinkel Drift, een tattooshop en kapper maar ook zuurdesembakkerij Gist en taartjes van Lotje. Echt een toffe plek om te passeren en je te laten inspireren!


Lilly’s Escargots

Tijd voor echt street food! Een vaste waarde in Aalst is Lilly’s Escargots, al sinds 1936, over de Dender onder de spoorwegbrug. De escargots zijn niet de Franse landslakken maar wulken, zeeslakken, of ‘scherregossen’ in’t Aalsters… Ze worden geserveerd in een zalige bouillon. Echt die bouillon heb ik zo naar binnen geslurpt. Om die te maken, gebruiken ze daar naar’t schijnt wekelijks 50 kg krab voor. Daar krab je van op! Dikke aanrader, in het middagzonnetje met een glaasje witte wijn bij.

Molendries 5 Aalst


Zuivelshop Keymeulen & Slagerij De Jaeger

De volgende stop is bij Zuivelshop Keymeulen, een melkveebedrijf in Hofstade (5 km van Aalst) met een eigen productie van kazen, hoeve-ijs en zuivelproducten. Ze hebben nu een pop-up shop in het centrum van Aalst met hun eigen producten. Hun doel? De boerderij naar de stad brengen. Comfort van de dieren, eigen productie (ook het veevoeder) en ambachtelijkheid dragen ze hoog in het vaandel. Mooi! We krijgen een mooie kaasschotel mee om te proeven voor de lunch.

Niet in het centrum van Aalst, maar ook een aanrader: Slagerij De Jaeger. Ze maken het grootste deel van het charcuterie zelf, en dat proef je.

Met onze ‘vangst’ gaan we naar de rooftop van Tower Hotel alwaar we ook mogen sippen van een lokale gin tonic met (in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden) Aalsterse gin ‘Cockney Gin’.


Murphy’s

Oh wat ben ik jaloers op Brussel met hun smash burgers van bij Rambo. En nu mag Aalst ook mee op dat lijstje, want bij Murphy’s kan je er ook vinden! Smash burgers komen oorspronkelijk uit L.A.: grof gemalen ballen gehakt wordt op een bakplaat ‘gegooid’ en dan stevig aangedrukt met een truweel (jawel, zo één die metsers ook gebruiken). Daardoor karamelliseert het vlees mooi en wordt het lekker krokant. Bij Murphy’s gebruiken ze biologisch Black Angus vlees, een lekker zacht briochebroodje, cheddarkaas, homemade ketchup en mosterd en relish van augurkjes. Dit moet je proeven!


In Den Biekorf

En na zo’n stevige burger, is een biertje wel op zijn plaats! Café’tjes genoeg in Aalst, wil je er ééntje in authentiek Aalsterse sfeer, dan moet je zeker eens bij ‘In Den Biekorf’ passeren. Het hele menu is er in ’t Aalsters en je kan er o.a. het lokale biertje ‘Pestkop’ proeven. En als je het lief vraagt, zetten ze met veel enthousiasme de Aalsterse carnavalshits op… Een perfecte afsluiter van een culinaire wandeling! PS: geloof Google niet als er staat dat het café gesloten is, het is ondertussen wel degelijk terug open!

Kerkstraat 26, Aalst


Met dank aan Stad Aalst voor de uitnodiging en Anniek van Tafelklap voor dit uitstekende Hongerke in Aalst! Nog meer adreskes? Ga zeker eens langs bij de toeristische dienst, daar hebben ze goeie brochures met nog extra zaakjes!

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

7 Comments

  1. Het hongerke van Aalst naast dat van Parijs zien staan op Avocado van de Duivel, daar had ik lang van gedroomd. Merci voor de smakelijke woorden. Weeral content met zo’n goeie content 🙂

  2. Pingback: Waarom een foodtour verbindend werkt – Tafelklap

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.