De voorbije maand vertoefde ik een aantal keren in Oostende. Enerzijds om een aantal resto-recensies te doen, anderzijds omdat ik een ‘Fab 40’ weekendje gepland had voor mijn zus in Oostende. Tijdens dat weekend moest er uiteraard ook lekker gegeten worden.

De toeristische dienst van Oostende organiseerde vorig en dit jaar een ‘kwaliteitstraject’ voor restaurants. Oostendse restaurants konden zich kandidaat stellen en er zouden dan een aantal experts (o.a. Joachim Boudens van Hertog Jan) en ook “mystery teams” de restaurants beoordelen op het interieur, de wijnkaart, de sfeer, de bediening en het eten uiteraard. Kregen de restaurants een positief rapport, dan krijgen ze een ‘dedicated pagina’ op de website visitoostende.be en heel wat extra media-aandacht. Fijn toch dat Oostende zo’n initiatief onderneemt? Anyway, Bistro Mathilda is één van die restaurants die met glans geslaagd was, en ik met mijn zus dus eens een bezoekje mocht brengen!

Bistro Mathilda ligt pal in het centrum van Oostende, naast het Leopoldpark, maar ook op 5 minuutjes wandelen van de zeedijk. Op een zaterdagavond om 19u30 is het al lekker druk bij Mathilda, maar er is een gezellig tafeltje voor ons bij het raam met zicht op het park gereserveerd. Het restaurant heeft trouwens ook nog een terras én een bovenverdiep. Hier kunnen ze wel wat couverts draaien, maar daar merken we weinig van, want de bediening is snel en attent. De menukaart is trouwens ook best wel uitgebreid. Met een 4-tal menuformules, weeksuggesties en à la cartegerechten. Veel klassiekers, maar ook gerechten met moderne twist, genoeg opties voor vegetariërs, lekker veel visgerechten en zelfs een Sana-optie, waarbij je bij sommige gerechten de koolhydraten kan vervangen door een extra portie groentjes, we like!

40 & fabulous, die zus van mij...
40 & fabulous, die zus van mij…

Mijn zus en ik starten met een glaasje bubbels en krijgen er 3 hapjes bij geserveerd: gerookte paling met granité van komkommer (lekker fris, mijn favoriet!), petit gris met artisjok, quinoa en kroepoek (favoriet van zus Pascale) en een stukje haring met avruga kaviaar en dille, beetje zuur naar ons oordeel. Op het tafeltje verschijnt ook brood met rilettes (dat krijgen we precies vaak in Oostende!), olijfjes, smout met krokante spekjes en boter. Ook een potje fleur de sel en een flesje Arbequinaj olijfolie sieren de tafel. Bij Mathilda weten ze wat goed is.

bistro-mathilda-3 bistro-mathilda-4 bistro-mathilda-5 bistro-mathilda-2

Aangezien we al uitgebreid geaperitiefd hebben bij Le Bassin, kiezen we voor het 3-gangenmenu (37 euro). Daarbij keuze uit telkens 3 opties voor het voor- en hoofdgerecht, telkens ook een veggieoptie trouwens. De zusters zijn eensgezind, en we kiezen allebei voor het voorgerecht van de week; Noordzeekrab, en als hoofdgerecht schelvis. Omdat het feest is, bestellen we er een Chablis bij (goedkeurend knikje van oudere man aan het tafeltje rechts van ons), bij Bistro Mathilda kan dat zowaar per glas, fijn toch?

bistro-mathilda-6

De Noordzeekrab wordt begeleid door een panna cotta van bloemkool en een soort van bloemkoolcouscous, geitenkaas en zonnebloempitten. Lekker, maar ik mis misschien wat punch, toegegeven, ik ben ook geen grote bloemkoolfan, dus ja, dat ligt ook wel een beetje aan mezelf. De Chablis past er wel goed bij.

bistro-mathilda-7

Het hoofdgerecht is een royaal bord met een stukje krokant gebakken schelvis, andijvie, een kroketje van schelvislever en zeekraal. Normaal gezien komt er geplette aardappel bij, maar je kan dus ook voor de Sana-versie kiezen, met een extra portie groentjes. Wij deden dat, maar we zijn niet echt zeker of die vraag goed doorgekomen is, want we kunnen ook nog wel aardappel ontwaren. Maakt niet zo uit, het smaakt goed, en het sausje erbij is ook fingerlicking good! Echt een royale portie, het doet ons wat vrezen om het dessert nog te helemaal op te krijgen…

bistro-mathilda-8

Maar… als het zo goed is, dan lukt dat wel uiteraard! We krijgen een fris dessertje met aardbeien, yoghurt, sorbet van vlierbessen en een tempura van vlierbloesem. Zo origineel en zo lekker! Helemaal voldaan maar heel tevreden kunnen we aan onze digestieve wandeling B&B-waarts* beginnen. We kunnen nog net een streepje zonsondergang meepikken. Oostende is zo zalig!

bistro-mathilda-9

Leuk is trouwens nog te weten dat er binnenkort een Oostends foodfestival is, à l’Ostendaise, waarbij 27 restaurants een gerechtje met vis voorstellen, te proeven voor 6 euro ’t stuk! Bistro Mathilda zal er een taco met makreel serveren, benieuwd!

Bistro Mathilda
Leopold II laan 1
Oostende

*Het kan zijn dat er onderweg nog hier en daar een dorstlessende tussenstop is geweest.

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.