De toeristische dienst van Oostende organiseerde vorig en dit jaar een ‘kwaliteitstraject’ voor restaurants. Oostendse restaurants konden zich kandidaat stellen en er zouden dan een aantal experts (o.a. Joachim Boudens van Hertog Jan) en ook “mystery teams” de restaurants beoordelen op het interieur, de wijnkaart, de sfeer, de bediening en het eten uiteraard. Kregen de restaurants een positief rapport, dan krijgen ze een ‘dedicated pagina’ op de website visitoostende.be en heel wat extra media-aandacht. Fijn toch dat Oostende zo’n initiatief onderneemt?

In opdracht van Visit Oostende mocht ik 5 van die restaurants gaan bezoeken om er dan nadien een verslag over te schrijven voor de website. Een geweldige opdracht en het leuke was ook, dat elk restaurant zo anders was. Ik heb er trouwens een erezaak van gemaakt om een vergelijkende garnaalkroketten studie te doen. Winnaar qua smaak was Le Bassin, echt zo lekker en geserveerd met extra verse handgepelde garnaaltjes, citroentje en gefrituurde peterselie comme il faut! Aan 9,5 euro ’t stuk weet je wel waarvoor je betaalt! De beste prijs-kwaliteit vonden we bij Histoire d’O: je kan er schattige kleine maar overheerlijke garnaalkroketjes als aperitiefhapje eten. Ze serveren ook grotere exemplaren als voor- of hoofdgerecht.

garnaalkroketten
Een vergelijkende garnaalkroketten studie in Oostende: linkboven de lekkerste bij Le Bassin, rechtsboven Baristas No75, linksonder beste prijs-kwaliteit bij Histoires d’O en rechtsonder ’t Groote Huys

Een overzichtje van de 5 restaurants die ik bezocht. Voor de uitgebreide recensie kan je telkens doorklikken.

  1. ’t Groote Huys

 grootehuys

dessert_tgrootehuys_klein
Panna cotta en versgebakken wafel

griet_tgrootehuys_klein

Een werkelijk fenomenaal mooi oud herenhuis, gerestaureerd in zijn oorspronkelijke grandeur. Het terras is een oase van rust, zoals ze dat dan zeggen. We aten er het huismenu, dat prima was, maar als ik er nog eens passeer, ga ik zeker 1 van de maaltijdsalades proberen. Ook prima wijntjes daar!

  1. Le Bassin
le-bassin_garnaalkroketten_small
De lekkerste garnaalkroketten die ik proefde in Oostende
le-bassin_asperges_small
Rode poon met asperges en hollandaise Oude Kwaremont

 oostende-1 le-bassin_saladegarnaal_small

Eerlijk gezegd vind ik dat Le Bassin er een beetje shabby uitziet langs de buitenkant. Maar achter de wat verwaarloosde gevel schuilt een supergoed restaurant en trouwens ook erg mooi interieur. We aten hier de lekkerste visgerechten!

  1. Baristas No75
oostende-3
Pink cappuccino
baristas_steak_tartaar_small
Steak tartaar “bite the bulleit”

 oostende-2

Zoals de naam het zegt, is Baristas een koffiebar. Maar je kan er dus ook geweldig goed lunchen, mét zeer uitgebreide keuze. We aten er heel goed (de garnaalkroketjes verdienen trouwens ook een eervolle vermelding), al voelde het concept wel wat vreemd aan. We vroegen er toch even naar bij de eigenaars, en blijkbaar is het in Londen (coffee capital) de trend. Trend of niet, het is er fijn vertoeven, zowel voor een koffietje of uitgebreide lunch. Ik dronk er trouwens een ‘pink cappuccino’, met bietensap, nog zo’n trend!

  1. Lobster

lobster_fruitsdemer2_small 

Nog zo één die het al prijsgeeft met zijn naam, alhoewel, bij Lobster moet je toch vooral voor de zeevruchtenschotels zijn. De zaak is überklassiek, wat zorgt voor een heerlijk nostalgisch sfeertje, en de zeevruchtenschotel was echt top top top, net als de wijn.

  1. Histoires d’O
histoiresdo
Leuk vintage interieur bij Histoires d’O
oostende-6
Cocktail met zeezicht
oostende-7
Of cocktail met zuszicht
histoiresdo_tongsjes_small
“Tongsjes!”

Misschien nog wel mijn favoriet adresje, dankzij de leuke combinatie van cocktailbar met zicht op zee en het leuke ‘bruine café’ interieur met een kleine maar verfijnde brasseriekaart. Doe daar nog eens erg enthousiaste bediening en leuke conceptavonden bij, en je hebt echt een plekje naar mijn hart…

Nog meer goede adresjes in Oostende? Ook Bistro Mathilda en Savarin (beide al uitgebreid beschreven hier op de blog) zijn echte aanraders!

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.