Een tijdje geleden kreeg ik een uitnodiging voor een kookworkshop met Scotch beef & lamb. Het zou bij Food for Foodies te doen zijn, een sinds jaar en dag bekende plek in Antwerpen voor kookworkshops. Ik was er ooit al lang geleden geweest, dus ik was wel eens benieuwd wat ze zouden klaarmaken met dat Schotse vlees. Het thema was trouwens Midden-Oosterse mezze. Ik mocht ook iemand meenemen, en dat werd mijn zus, hoera!

scotch-beef-lamb-7

De workshop was goed in trek, want we waren met wel meer da 20 gegadigden om aan de kook te gaan met het vlees. We krijgen enerzijds wat meer informatie over Scotch beef & lamb, dat met de grootste zorg gekweekt en verwerkt wordt, anderzijds meer over de Midden-Oosterse keuken. Ik dacht dat ik gerust over mezelf kon zeggen dat ik onderbouwd was in de Midden-Oosterse keuken. Euh… had ik het even mis! De meisjes van Food for Foodies zijn ware wandelende encyclopedieën als het aankomt op Midden-Oosterse ingrediënten en recepten. Gerechten en producten waar ik allemaal nog nooit van gehoord had. Wel fijn om daar dus eens mee aan de slag te kunnen. Samen met dat malse sappige Schotse vlees uiteraard.

scotch-beef-lamb-1 scotch-beef-lamb-3

Wat kwam ik nu te weten over de vleesjes?

  • Scotch beef is een kleine productie, voornamelijk bekend van het black Angus (officieel eigenlijk Aberdeen Angus)
  • Het vlees heeft een oorsprongslabel, wat wil zeggen dat de beestjes heel nauw opgevolgd worden van de dag dat ze geboren worden tot de dag dat ze geslacht worden. Ze hebben een paspoortje en er wordt zelfs van elk karkas van elk dier een DNA-sample genomen om de oorsprong te controleren.
  • Het gras dat de koetjes eten en de manier waarop het vlees gerijpt wordt, bepaalt de smaak van het vlees. Het vlees wordt trouwens minstens 10 tot 35 dagen gerijpt. Daardoor verdwijnt er een aanzienlijk deel van het vocht, en wordt de smaak intenser. Ook de goede dooradering van het vlees zorgt voor een goede smaak.
  • Omdat Schotland een relatief koud land is, worden de lammetjes pas vanaf april geboren. Het lamsvleesseizoen start dan ook pas midden juli.

Op het menu:

Brood zonder brood met kort gebakken bavette
Rauwe kebbeh
Otuk
Ma loubeh taartje van aubergine met rund
Jordaans lam
Mutabbaq

Best wel speciale dingen dus! Een woordje uitleg!

Brood zonder brood is iets uit de vegankeuken, het zijn geweekte zonnebloempitten en kastanjevlokken (of boekweitgrutten) die je dan heel fors moet uitknijpen. Maar echt heel fors! Ze worden in een zeefdoek gedaan, en we mochten eens allemaal heel goed knijpen. Zelfs na 20 keer rondgegaan te zijn, bleef er nog vocht uitkomen! Geen wonder dat die vegans er zo pezig uitzien, je moet er wat voor overhebben… Het deeg wordt dan gemixt samen met kruiden, en dan krijg je een soort van droge hummusachtige consistentie. Die wordt dan in serveerringen geduwd en afgebakken in de oven. Veel werk, maar het resultaat was inderdaad wel heel lekker. Daarop smeerden we een sausje van uitgelekte yoghurt (labneh), knoflook en pul biber, da’s een Turkse chilipeper. De ster van het broodje was natuurlijk de bavette (da’s de lende) die werd ingesmeerd met Libanees 7-kruidenpoeder en dan kort gebakken en in fijne plakjes gesneden. Zo mals en lekker!

scotch-beef-lamb-6 scotch-beef-lamb-9

Rauwe kibbeh was wel een specialeke: het is lamsbout zonder vet, vlies of been die heel fijn gemalen wordt, en dan ‘gemasseerd’ wordt, samen met tal van kruiden, tot een kruidig hapje. We moesten wel een half uur kneden tot het gewenste resultaat bereikt was. Regelmatig werden er ijsblokjes toegevoegd tijdens het kneden, om het vlees goed koud te houden. Het resultaat was wel lekker, maar ik vond het toch wat te bewerkelijk, zo lang rauw vlees kneden met je blote handen…

scotch-beef-lamb-10

Otuk is een feestelijk gerecht uit de Turkse keuken: het is een hartige taart met bulgur en lamsvlees. Het lamsvlees wordt heel fijn gemalen met veel kruiden, en dan heel dan uitgerold op plastiekfolie. Met dit gehakt vorm je een bodem, die vul je op met plakjes lamsvlees en dek je dan opnieuw af met een heel dun laagje gehakt. In de bovenste laag wordt een minutieus patroon ingesneden en dan wordt de taart zo afgebakken in de oven. Heel speciaal en feestelijk!

scotch-beef-lamb-12

Ma loubeh taartje is een taart die je maakt door een taartbodem te maken met plakjes gegrilde aubergine, die je dan achteraf ook dichtvouwt. De vulling was van rundgehakt en rijst. Heel mooi om te zien en ook heel lekker!

scotch-beef-lamb-8

Hey, Stephanie van Koken op hakken was er ook!

scotch-beef-lamb-5 scotch-beef-lamb-11

Tenslotte konden we ook nog proeven van Jordaans lam, een stoofpotje met nek of schoudervlees van lam en nog tal van smaakmakers (bijv. kishik, een soort van bulgurpoeder met yoghurt en ook nog rozenblaadjes). Deze stoofpot maakten de dames op voorhand, omdat zoiets nu eenmaal lang moet trekken, en werkelijk: het was zalig! Dit receptje staat op mijn dringend-klaar-te-maken lijstje. Dan zal ik erover bloggen en wat deftige foto’s nemen.

Als afscheid kregen we ook nog een mooie picanha (staartstuk) van Scotch beef mee. Ik legde hem onlangs op de barbecue, en man man man, was me dat een lekker stukje vlees! Echt zo sappig en smaakvol, overheerlijk!

Een big thank you aan de mensen van Scotch beef en lamb is wel op zijn plaats, bedankt voor de organisatie en de leerrijke avond en uiteraard ook aan de dames van Food for Foodies, jullie kennis is indrukwekkend en het was dan ook overheerlijk!

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

1 Comment

  1. pascale d'hont Reply

    Ik vond de picanha ook uitzonderlijk lekker. Heb het stuk in steaks gesneden en ingevroren. Vandaag de laatste portie opgegeten. Snif… Ik zal hem missen, mijn picanha van Sotch beef.
    Ook nog een proficiat aan Food voor foodies voor de interessante workshop en het mooie kookboek.

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.