Voorbije dinsdag Vorige maand (het blogpostje was in cyberspace blijven haperen), na een tripje na mijn werk naar Ikea (en de köttbular te weerstaan), moest ik dus nog zorgen voor iets van eten voor mezelf. Ik had niet zoveel tijd meer om nog naar de supermarkt te gaan, en al zeker niet om al kuierend door de rekken, een lekker avondmaaltje samen te stellen. Onderweg opende ik op mijn GSM de ‘recipes’-app van Jamie Oliver, en viel mijn oog op ‘Szechuan stir-fry with jasmine rice’, met als onderschrift ‘this spicy supper is sure to satisfy any chilli cravings’. Met een verstopte neus en geen chilifoben thuis was ik meteen verkocht! Hup, ingrediënten met een klik in het boodschappenlijstje (gerangschikt per categorie, of rayon zo u wil). Snel voegde ik er ook nog de ingrediënten voor ‘parmesan crusted plaice & salad’ bij, zag er te lekker uit voor de dag nadien.
Na tien minuten stond ik alweer buiten in de supermarkt, en effectief 20 minuten later (zoals de app beloofde) stond er een heerlijk wokske voor mij, met véél chili, zalig! De volgende dag zelfde scenario, dat ook smakelijk werd verorberd door mijn lief.
Dus, voor wie 20 minuutjes tijd heeft, geef ik graag de recepten mee!
Geroerbakte kip met szechuanpeper en jasmijnrijst voor 2
- 2 kippenfilets
- 1/2 th lepel szechuan-peperbolletjes
- 150 jasmijnrijst
- verse koriander
- 1 teentje look
- 2 cm verse gember
- 1/2 chili peper
- lente-ui
- 50 gr ongezouten pinda’s
- 2 gedroogde chilipepers
- 2 th lepels chilisaus
- 1/2 th lepel maïzena
- arachide-olie
- sojasaus
Bereid de rijst. Pluk korianderblaadjes en hou de steeltjes bij. Hak ze fijn.
Laat de wok warm worden op het vuur. Schil gember en look en snij in fijne reepjes. Snij ook de chilipeper fijn. Snij de lente-ui schuin in rondjes. Snij de kip in reepjes en laat marineren in wat sojasaus. Maal de gedroogde chili en de szechuanpeper fijn in een vijzel.
Doe de pinda’s in de wok en laat ze even roosteren. Doe de noten in een kommetje en zet even opzij. Doe nu wat olie in de wok en bak de kippenreepjes hierin, breng op smaak met zout. Voeg de fijngemalen kruiden toe en laat de kip mooi goudbruin bakken. Voeg look en gember toe, de chilipeper, koriandersteeltjes en lente-uitjes en wok nog 2 minuutjes tot de kip volledig gaar is. Voeg op het laatste de chilisaus, maïzena en een scheutje sojasaus toe, roer goed en zet het vuur af.
Doe rijst in kommetjes, serveer daar de wok over, en werk af met koriander en de geroosterde pinda’s.
Kabeljauw met parmezaankorstje en frisse salade voor 2
- 2 kabeljauwfilets
- 1 rijpe avocado (hass is the best!)
- 100 gr waterkers
- scheutjes
- 1 citroen
- 1/2 verse rode chilipeper
- 2 el bloem
- 1 eitje
- 50 gr parmezaan
- zeezout en zwarte peper
- olijfolie
Snij de avocado in reepjes. Kuis de waterkers en scheutjes en meng met de avocado.
Rasp de schil van de citroen fijn, pers hem uit en voeg 3x zoveel olijfolie toe. Kruid met peper en zout en meng goed. Giet de dressing nog even niet over de salade.
Snij de chili in kleine blokjes.
Doe de bloem in een bord, en kruid af met peper en zout. Wentel de kabeljauwfilets hierin en klop de bloem er terug goed af, zodat er een zeer fijn laagje bloem overblijft (‘klets’ de vis eens op het aanrecht, dan komt alle overtollige bloem eraf). Kluts het eitje even door met een vork, en wentel de vis hierin. Paneer vervolgens de vis met Parmezaan en bak meteen in een hete pan met wat olijfolie in.
Draai na een tweetal minuutjes de vis voorzichtig met een spatel om en strooi de chilipeper erover. Laat de vis even uitlekken op een keukenpapiertje en serveer met het slaatje dat je hebt opgewerkt met de dressing.