Mijn zoontje Timo werd 3 jaar deze week. Traditiegetrouw geven we dan een feestje en bak ik taarten. Ik probeer altijd originele exemplaren te maken. Het eerste jaar was het een jungletaart, het tweede jaar 2 berentaarten. Dit jaar ontbrak me wat inspiratie, ik kon ook geen knopen doorhakken voor een thema. Meneertje is nogal zot van Paw Patrol, ik hou niet zo van het commerciële gedoe, laat staan zo van die taarten vol suikerpasta. Dus ik hield het op een eenvoudige ‘naked’ chocoladebiscuit, gevuld met aardbeien en slagroom, afgewerkt met veel fruit, wat snoepgoed en allé dan, 1 figuurtje van Paw Patrol.

Maar eigenlijk eet Timo tegenwoordig niet zo graag taart (vreemd wel…), dus dacht ik om van de andere taart een pannenkoekentaart te maken, met een tiramisuvulling. Ik gebruikte ook wat koffie in het pannenkoekenbeslag, voor de volledige tiramisu-experience. Dat smaakte verrassend goed af. In de mascarponevulling (ik gebruikte niet het traditionele tiramisu-recept met rauwe eieren) deed ik amandelextract in plaats van Amaretto, het bleef een kinderfeestje tenslotte. Tussen elk laagje pannenkoek en mascarpone strooide ik ook cacaopoeder. Achteraf gezien maakte dat de taart wat bitter, dus ik zou het eerder om de 4 laagjes doen ofzo. En smeer gerust ook een dik laagje van de mascarpone, die pannenkoeken ‘slorpen’ ook wel wat vocht op, waardoor het wederom snel droog kan worden.

De foto’s op het feestje waren niet zo goed, maar op algemene vraag op social media, post ik het recept voor de pannenkoekentaart toch. En wie weet maak ik ‘m nog wel eens opnieuw, voor een nieuwe foto. Maar weet dat je toch goed 2 uur bezig bent om deze taart te maken. Het is niet beslagje kloppen en de oven in… Arbeidsintensief, maar met heel veel liefde gemaakt, heet dat dan!

Tiramisu pannenkoekentaart

Goed voor 12 personen, taart van een laagje of 20-25 – een dikke 2 uur werk + opstijven in de koelkast

Voor de pannenkoeken

 • 500 g zelfrijzende bloem
 • 6 eieren
 • 9 dl melk
 • 2 shots espresoo
 • geklaarde boter
 • snufje zout

Meng de melk met de espresso’s, eieren en de gezeefde bloem. Ik ga er altijd nog eens door met een staafmixer om klonters te vermijden.

Smelt telkens een heel klein klontje geklaarde boter in een antikleefpan en bak hele dunne flensjes. Als je twee pannen hebt van dezelfde grootte, kan je er 2 tegelijk bakken, want uiteraard moeten alle pannenkoeken even groot zijn.

Hoe ik mijn pannenkoeken bak? Ik smelt altijd een heel klein beetje boter, hef de pan van het vuur en lepel er dan een kleine lepel beslag in. Beweeg helemaal rond met de pan, zodat het beslag overal mooi verspreid is. Zo kan je hele dunne flensjes bakken en krijg je krokante randjes. Dat oogt ook heel mooi voor de pannenkoekentaart! De kant die je eerst bakt, is ook altijd de mooiste, dus presenteer die altijd naar boven… Hey, pro-tips van op de PIVA hé ;-).

Voor de vulling 

 • 700 g mascarpone
 • 200 ml room
 • 130 g poedersuiker
 • 1 flesje amandelextract of een goede geut Amaretto

Klop de mascarpone op met de room, poedersuiker en Amaretto.

Voor de afwerking

 • 1 springvorm (ter grootte van de pannenkoeken)
 • bakpapier
 • cacaopoeder

Het is belangrijk dat de pannenkoeken koud – of tenminste toch al wat afgekoeld – zijn om de taart op te bouwen. Terwijl ik pannenkoeken aan het bakken ben, verspreid ik ze gewoon over verschillende borden, in plaats van ze op mekaar te stapelen. Dan koelen ze heel snel af.

Bedek een springvorm op de bodem met een rond stukje bakpapier. Bestrijk elke pannenkoek met een laagje mascarpone, wees niet te zuinig, maar maak er ook geen smeerboel van. Na wat geklungel met een paletmes, lukte het voor mij het beste met een siliconenspatel. Bouw zo de taart in de springvorm op. Strooi er om de 4 laagjes ook wat cacaopoeder op.

Werk tot helemaal bovenaan de springvorm. De laatste pannenkoek hoef je niet te bestrijken met mascarpone. Dek af met plastiekfolie en laat enkele uurtjes rusten in de koelkast. Bestrooi vlak voor het serveren met cacaopoeder… Soooo many layers of goodness! En nog eens een zeer gelukkige verjaardag voor zoontjelief!

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

2 Comments

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.