Mijn zoontje Timo werd deze maand 1 jaar. It’s been a rollercoaster, maar wat een plezante! Wie mij op instagram volgt, zal al wel gemerkt hebben dat ik helemaal zot ben van dat ventje. Het is ook een gemakkelijk eterke. Hij proeft zowat alles dat we hem geven. En ja hoor, hij is helemaal weg van avocado. De appel valt niet ver van de boom…

Ik wilde dan ook een schone taart maken voor zijn verjaardag, een die hij gemakkelijk met zijn pollekes kon opeten, en bij voorkeur niet met heel veel suiker (exit gekleurde suikerpasta-geboetseer, ben ik echt geen fan van!). Een biscuit met fruit en een beetje licht gezoete slagroom als ‘lijm’ leek me een goed alternatief. Zoals zo vaak, was Pinterest weer de perfecte inspiratie: een schone naked cake in laagjes met een leuke topping.

inspiratie

Het kindje is nogal verzot op diertjes (of waren dat nu vooral zijn ouders?), en hij heeft een onnavolgbare ‘monkey’kruipstijl, dus een jungletaart leek me wel iets! Ik was lang op zoek naar een manier om een mooie groene bosgrond te maken. Matchapoeder zou wel eens de oplossing kunnen zijn… Ook lekker om in de biscuit te verwerken. Ik bakte een eerste biscuit met matchapoeder naar een recept in het kookboek van ‘De Meesterbakker’, maar daar bleek toch iets niet te kloppen. De opgegeven baktijd was maar 20 minuten, en rookie mistake, ik heb de priktest niet gedaan om te kijken of de taart doorbakken was. Ze zag er nochtans perfect uit.

De volgende ochtend, toen ik de taart wilde afwerken, merkte ik dat de biscuit nog helemaal niet doorbakken was, sh****t! Maar, wat bleek, de buitenste stukken die wel mooi doorbakken waren, leken net mos te zijn! Ik verkruimelde ze, en dat bleek de ideale ‘bosgrond’ te zijn. En nog eens lekker ook. Een volledige matcha biscuit had achteraf gezien toch ook wel wat te veel van het goede geweest!jungle-taart-1
Het matcha-fiasco, maar wel een ideale ‘bosgrond’!

Dus bakte ik algauw een tweede biscuit met een beter recept. De figuurtjes bovenop de taart kocht ik bij speelgoedwinkel Den Olifant. Ze zijn van het merk Schleich. Niet goedkoop, maar met echt een geweldige keuze aan jungle- en andere dieren! En als Timo wat groter is, zal hij er ook nog mee kunnen spelen. En dan maakte ik ook nog kleine vlaggetjes om bovenop de taart te zetten, een beetje hipster, I know, maar het zag er wel leuk uit.

Idealiter wilde ik een taart bakken met minstens drie verdiepingen, maar door het matchafiasco bleef daar geen tijd voor over. Ik sneed de biscuit die ik bakte dus in twee, en vulde die met framboosjes. En dit was dus het resultaat!

jungle-taart-3

En op het feestje? We hadden onze gasten gevraagd om 14u. Het mannetje was net bezig aan zijn middagdutje, en heeft tot 15u30 geslapen! Gelukkig had ik ook wat hartige hapjes voorzien. Er bestaan foto’s van mij, waarbij ik op mijn eerste verjaardag mijn taart met veel geklieder en plezier verslindde. Timo was eerder verlegen en bescheiden, ook wel raar dat je wakker wordt in een huis vol mensen! Hij opende zijn cadeautjes wel met veel enthousiasme, en verdeelde zijn aandacht over alle verschillende pakjes die hij kreeg. Zeer salonfahig van hem!

jungle-taart-4
Eventjes onder de indruk van al dat volk…
jungle-taart-5 jungle-taart-6
Lekker!

En dan rest mij nog het uiteindelijke recept te delen voor de jungletaart!

Jungletaart

Biscuit

Ik stel voor dat je niet zoals ik eerst een mislukte taart maakt, maar gelijk het goeie recept voor de biscuit gebruikt, en daar dan een deeltje van mengt met matchapoeder.

Dit is het recept voor 1 biscuit in een ronde springvorm. Maak dit 2 maal, gebruik de helft van 1 deeg om het matchapoeder onder te mengen, doe de rest van de degen bij elkaar, en bak daarvan 2 biscuits.  

2x deze ingrediënten voor een mooie hoge taart

  • 200 g zelfrijzende bloem
  • 200 g bloem
  • 5 eieren

Voor de bosgrond

  • 1 el matchapoeder

Klop de eieren op met de suiker in de keukenrobot tot je een stevige schuimige massa hebt (het volume moet verviervoudigen!). Heb je geen keukenrobot? Plaats dan je mengkom in een warmwaterbad terwijl je mixt!

Zeef de bloem erbij en spatel voorzichtig onder het beslag. Verwarm de oven voor op 180 graden. Beboter en bebloem een ronde bakvorm (springvorm).

Neem de helft van 1 van de degen en spatel er voorzichtig het matchapoeder onder. Bak dit deeg eerst, zo’n 30 minuten, en doe de breinaaldtest!

Bak met de rest van het beslag nog 1 of 2 biscuits. Een volle bakvorm duurt zo’n 45 minuten.

Afwerking

  • 4 dl slagroom
  • 2 bakjes frambozen
  • 1 el poedersuiker
  • figuurtjes

Klop de slagroom op met de poedersuiker tot stevige pieken. Ik gebruik maar zo weinig poedersuiker, omdat er al genoeg suiker in de biscuit zit.

Snij de gewone biscuits overlangs in 2 (als ze dik genoeg zijn, zo niet, zoals bij mij, gebruik ze gewoon zo). Bestrijk met slagroom en schik er framboosjes op. Leg er een tweede biscuit op en bestrijk opnieuw met slagroom.

Verkruimel de matchabiscuit en strooi over de slagroom. Werk de taart af met de versieringen. Best makkelijk, toch?

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.