Het begint een traditie te worden: de verjaardagstaart voor mijn zoontje Timo! Vorig jaar kreeg hij voor zijn eerste 365 een jungletaart, met 2 jaar op de teller werden het jawel, 2 taarten!

Zijn verjaardagsfeestje stond in het thema van beren {Ik ben een beer!} en dus wilde ik een chocoladetaart met een bruine beer maken, en omdat mijn schoonbroer niet graag chocoladetaart eet, ook nog een spierwitte plattekaastaat, met een ijsbeer! Zoals gewoonlijk bracht Pinterest inspiratie. Omdat ik niet zo’n fan ben van figuurtjes in suikerpasta, ging ik voor de decoratie figuurtjes halen van Schleich bij In Den Olifant.

Als basis voor de chocoladetaart nam ik een biscuit. In mijn kookboeken vond ik niet meteen het recept voor chocoladebiscuit, dus deed ik dat maar op goed geluk. Niet echt een groot succes, want ik vergat het gewicht van de cacao af te trekken van de bloem. Daardoor werd de biscuit te zwaar en is hij niet mooi gerezen. 2de poging lukte beter, bedankt SOS Piet, al chance :-).

Poging 1 vs poging 2

Ik kon de chocoladebiscuit mooi in 3 lagen snijden. Normaal gezien zou ik de biscuit binnenin wel besprenkelen met iets van kirch of amaretto, maar voor de verjaardag van een 2-jarige gaat dat niet natuurlijk. Achteraf gezien had ik misschien wel iets van confituur of siroop gebruikt voor de binnenlagen, want biscuit is van nature wel wat droog. Om tussen de lagen te smeren maakte ik een eenvoudige chocolademousse en bovenop de taart goot ik chocoladeganache.

Voor de andere taart vertrok ik van een recept van plattekaastaart dat ik voor 15gram maakte. De zijkanten wilde ik bekleden met meringue, om het op ijsschotsen laten lijken. Meringue kan wel wat tricky zijn. Ik heb eiwit met poedersuiker opgeklopt en dan heel dun uitgestreken op een bakmatje en afbakken op lage temperatuur. Ik was toch nog te enthousiast, want de eerste keer kleurde het toch nog wat in de oven. En dat mag natuurlijk niet, het moest spierwit zijn. Bij een tweede poging lukte het wel, maar het was toch niet gemakkelijk om die flinterdunne meringue van het bakmatje te halen.

Het is wat geklungel en gepuzzel geweest, maar stiekem vind ik dat ook wel leuk. En het resultaat mag er zijn, nietwaar? Ik geef graag de recepten mee voor wie een bere-feestje wilt geven!

Bruine beer taart

Voor de biscuit

 • 200 g suiker
 • 180 g zelfrijzende bloem
 • 20 g cacao
 • 5 eieren

Voor de vulling

 • 300 ml slagroom
 • 100 g pure chocolade
 • aardbeien- of frambozenconfituur
 • verse bessen (frambozen, blauwe bessen,…)

Voor de ganache

 • 100 g pure chocolade
 • 50 g boter
 • 50 ml room

Bak de biscuit. Verwarm de oven voor op 180 graden. Klop de eieren met de suiker op tot een schuimige massa. Met dit recept is het niet nodig om warm te kloppen. Met een KitchenAid gaat dit geweldig goed.

Zeef ondertussen de bloem en het cacaopoeder. Voeg in 2-3 keer toe aan de schuimige massa. Spatel het er voorzichtig onder. Pas op dat je het schuim niet te veel plat duwt. Delicaat werkje!

Doe het deeg in een beboterde en bebloemde springvorm en trek met een spatel het deeg naar de randen in een opwaartse beweging (niet helemaal duidelijk? Bekijk het filmpje hier). Zet 40-45 minuten in de voorverwarmde oven.

Ontvorm de biscuit en laat afkoelen op een rooster. Snij dan overlangs in 3 gelijke plakken.

Smelt ondertussen voor de vulling de chocolade au bain marie. Klop de slagroom op en spatel er de gesmolten chocolade door. Bewaar in een spuitzak.

Dit kan je allemaal op voorhand doen. Doe de afwerking zo’n 30 minuten voor je gasten komen.

Leg een eerste ronde biscuit op een etagère (tip: ik gebruik zo van die ronde kartonnetjes van bij de bakker om mijn taart eerst op te zetten, dat verschuift gemakkelijker). Bestrijk de biscuit met confituur, schik er bessen op en bespuit met de helft van de chocoladeroom. Beleg met een ronde biscuit en herhaal.

Maak de ganache. Warm de room op, haal van het vuur en laat hierin de chocolade smelten. Voeg dan ook de boter in klontjes toe en laat smelten. Laat de ganache even afkoelen (niet in de koeling!), tot hij iets dikker wordt en giet dan ‘kunstig’ over de taart, zodat de ganache er een beetje afdruipt. Zet de taart zeker niet meer in de frigo, want dan wordt de ganache dof. Werk af met beren-figuurtjes.

Ijsbeertaart

Plattekaastaart

 • 200 g speculaas
 • 700 g plattekaas
 • 150 ml slagroom
 • 70 g boter
 • 6 el suiker
 • 1 citroen
 • 8 g gelatine
 • 1 vanillestokje

Meringue ijsschotsen

 • 2 eiwitten
 • 100 g poedersuiker
 • 1 el maizena (of 1 snufje wijnsteenpoeder)
 • kleine marshmellows

Verkruimel de speculaas. Smelt de boter en meng er de speculaaskruimels door. Bedek de bodem van een springvorm met bakpapier en voeg de speculaaskruimels toe en druk aan. Zet in de koelkast.

Schraap de zaadjes vanille uit het stokje. Klop de slagroom op met de suiker en de vanille. Meng met de plattekaas.

Week de gelatine in koud water. Pers de citroen en verwarm het sap. Knijp de gelatine uit en laat oplossen in het citroensap. Laat lichtjes afkoelen. Roer het citroensap door de plattekaas en schep de massa meteen in de vorm. Zet ten minste 4 uur in de koelkast.

Klop de eiwitten op. Voeg ongeveer halfweg de helft van de poedersuiker toe. Als het eiwit goed stijf is, voeg je de rest en de maizena toe. Meng opnieuw goed.

Leg een bakmatje op een bakplaat. Strijk het opgeklopte eiwit heel dun uit op het bakmatje met een spatel. Zet 1-2 uur in een oven van 50-75 graden. Hou goed in de gaten dat het eiwit niet kleurt. Zet eventueel de deur van je oven op een kier, zodat het vocht goed weg kan.

Laat de meringue afkoelen en breek dan in stukken, zodat je ijsschotsen hebt. Ontvorm de plattekaastaart en kleef de ijsschotsen langs de randen. Versier met kleine marshmellows (gevonden bij snoepzoet!)  en een ijsbeertje.

Berentaart voor de 2-jarige
Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

2 Comments

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.