Een serieuze mondvol voor een slaatje, maar je mag dit gerust ook ‘de ultieme lente-salade’ noemen. Asperges kent natuurlijk iedereen als dé lentegroente bij uitstek, ik ben zelf ook grote fan. Maar vandaag wil ik het toch eens specifiek opnemen voor erwtjes, of doperwten. Want die zijn nu helemaal – en helaas maar kort – in seizoen.

Het is ook nog niet zo lang dat ik erwtjes echt ‘ontdekte’. Uiteraard vind je het jaar rond in de diepvries, maar een erwtje vers uit de peul, dát is toch werkelijk iets anders. Je kan ze zelfs zo rauw uit de peul eten, zo fris en zoet! (overdrijf daar natuurlijk niet mee, anders ga je buikpijn krijgen). Ze moeten trouwens heel vers zijn, want de suiker in erwten wordt snel omgezet in zetmeel, waardoor ze melig worden. Hoe jonger en verser, hoe beter! Leve doperwten!

Doperwtjes
Doperwtjes in mijn eigen moestuintje… Plezant, maar geen grote oogst!

De erwtjes doppen is natuurlijk ook nog een werkje, maar ik vind het niet erg. Hoe die erwtjes zo harmonieus in de peul zitten, ik word er zowaar lyrisch van :-). De zoon vindt het ook een leuk jobke (net zoals boontjes doppen met een schaar…), dus plezant om samen te doen.


Ook nog in deze salade: zachte, romige burrata, groene asperges, croutons van zuurdesembrood gebakken in knoflookolie en een fris-zoete dressing van citroen en home made vlierbloesemsiroop erbij. Mijn ode aan de mooie lente (*de lockdown even niet meegeteld)!

Salade met doperwten, groene asperges, burrata, zuurdesem-lookcroutons en citroen-vlierbloesemdressing

Salade met doperwten, groene asperges, burrata, zuurdesem-lookcroutons en citroen-vlierbloesemdressing

Voor 2 personen

  • 500 gr erwten (ongedopt) of 200 gr gedopte erwten
  • 200 gr kleine groene asperges
  • 2 bolletjes burrata
  • 1 zakje mooie slamengeling
  • 2 sneden (oud) zuurdesembrood
  • 2 el knoflookolie (tip: ik pof teentjes knoflook in de oven. Die gepofte teentjes bewaar ik in een potje met olie, zo bewaren de teentjes knoflook (om bijv. in een dressing of looksaus te gebruiken) en krijgt de olie ook de smaak)
  • 1 biologische citroen
  • 1 el vlierbloesemsiroop
  • 2 el extra vierge olijfolie
  • Eetbare bloemetjes om af te werken (ik had nog een potje gedroogde bloemblaadjes)

Blancheer de erwten 3-4 minuten in gezouten water. Kook ook de groene asperges 2-3 minuten.

Was en rasp de schil van de citroen en pers het sap uit. Meng de zeste en sap met extra vierge olijfolie, de vlierbloesemsiroop en peper en zout.

Snij het zuurdesembrood in blokjes. Bak krokant en goudbruin in lookolie. Kruid met peper en zout.

Schik de sla in diepe borden. Leg er de erwtjes en asperges bij. Leg er de burrata bij. Overgiet met de dressing. Leg er de lookcroutons bij en werk af met eetbare bloemetjes.

Adieu printemps!

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

1 Comment

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.