Zondag is restjesdag, en restjesdag is voor mij meestal risottodag. Eigenlijk heb je maar één groente, wat risottorijst, bouillon (in de vriezer of uit een blokske) en wat parmezaan nodig om een héérlijke risotto te kunnen maken. En zelfs die parmezaan heb je niet echt nodig, want vroeger maakten de ‘arme’ Italianen pangrattato i.p.v. parmezaan om hun gerechten op smaak te brengen. Pangratto is simpelweg oud brood dat je even in de oven zet om heel goed krokant te worden, dan verkruimelt (ik deed het op de zeer traditionele oud-Italiaanse manier in de keukenrobot ;-), en opbakt in lekker veel olijfolie en met een teentje look. En dan had ik ook nog eens gran padano (die andere parmezaan voor de minderbedeelden) in huis: dubbel feest!

Ik postte al eens mijn kan-niet-misgaan-risotto-recept-van-den-Jamie, maar nu je toch al zo ver gelezen hebt, kan ik het gelijk nog eens meegeven!

Ingrediënten voor 2

  • 150 gr risottorijst
  • een dikke teen look
  • een ajuin
  • wat selder, als je dat hebt
  • 50 ml witte wijn (had ik niet meer in huis, ik gebruikte Zubrowska wodka, why not?)
  • 1 courgette
  • parmezaan of gran padano
  • een oude pistolet

Snij ajuin, halve teen look en selder fijn en laat zachtjes garen in wat olijfolie. Snij de courgette overlangs in 4 en snij in fijne schijfjes.

Draai het vuur hoger, doe de risottorijst in de pan en laat ongeveer een minuutje meebakken tot de rijstkorrels ietwat doorzichtig worden. Laat ondertussen de bouillon in een pannetje opwarmen. Blus de rijst met de wijn en laat nog één minuut doorkoken. Draai het vuur lager en schep met een pollepel wat bouillon bij de rijst. Roer af en toe rustig, totdat de bouillon is opgenomen en vul aan. Dit proces duurt ongeveer 20 minuten. Kruid regelmatig met peper en zout. Maak ondertussen je broodkruimeltjes klaar.

Bak de oude pistolet heel krokant in de oven. Haal het ‘middenste’ zachte deeg eruit, en hak fijn in de keukenrobot. Plet een half teentje knoflook met look en bak de kruimels met de look in goed veel olijfolie.

Neem er ook een andere pan bij, en bak de courgetteschijfjes kort.

Proef eens van de risotto en als je niks meer voelt knisperen tussen je tanden, is ie klaar! Draai het vuur uit. Doe nu een ruime portie kaas over de risotto en zet er even een deksel op, een tweetal minuutjes.

Werk af met de courgetteschijfjes, pangrattato en geraspte parmezaan of gran padano. Smullen ze!

Oh ja, en weet je wat het nog lekkerder had gemaakt? Een kneepje citroensap! Maar dat had ik niet meer in huis… ‘t Is zondag restjesdag voor iets hé.

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.