Beeld je in… het is de ochtend van 25 december. Jezeke ligt goed en wel in zijn kribbe. Met Kerstavond heb je een heerlijk diner gehad met je geliefden. Er liggen hier en daar nog wat snippers van inpakpapier op de grond. Die goede rode wijn zindert nog wat na in je hoofd. Je schuift deze cinnamon buns in de oven en je huis vult zich met de heerlijke geur van kaneel, steranijs en vers gebakken brood… Iedereen verzamelt zich aan de ontbijttafel, met kersttrui en pluizige nieuwe pantoffels aan. De jazzy christmas playlist staat op op Spotify. En dan bijt je in een lauwwarme cinnamon bun en weet je… het leven is mooi!

Wel, dát gevoel kan je oproepen als je dit heerlijke bakreceptje maakt. Je kan het perfect op voorhand maken, en op Kerstdag ’s ochtend in de oven schuiven. Ik heb de klassieke ‘cinnamon bun vulling’ een kerstige upgrade gegeven, door een infusie te maken met sinaasappelschil en steranijs. Voor het deeg gebruik je broodbloem, dat zorgt voor die mooie zachte, brioche-achtige structuur van de buns. Afwerken doe je met een sinaasappel-suiker frosting en enkele frisse mandarijnpartjes. Die geven dat heerlijke fris-zure accent. Kortom, ik ben écht trots op dit recept, hopelijk mag het jouw Kerstdag ook verblijden!

voor het bakken

Kerst cinnamon buns met sinaasappel en steranijs

5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 1 uur
Bereidingstijd 30 minuten
Rijstijd 1 uur
Totale tijd 2 uur 30 minuten
Porties 6
Haal het ultieme kerstgevoel in huis met deze heerlijke cinnamon buns met sinaasappel en steranijs

Materiaal

  • keukenrobot met deeghaak
  • ronde springvorm
  • bakpapier
  • bakspray (of gebruik olie en een kwastje om je vorm in te vetten)
  • ramequin (klein rond ovenschaaltje)
  • deegrol

Ingrediënten

  • 500 gr wit brood bloem van Soubry
  • 1 zakje gedroogde gist (11 gram)
  • 2 kl zout
  • 40 gr suiker
  • 270 ml melk
  • 1 ei
  • 60 gr boter (op kamertemperatuur)

Voor de vulling

  • 90 gr boter (op kamertemperatuur)
  • 150 gr lichtbruine suiker
  • 1 sinaasappel (biologisch)
  • 4 steranijzen
  • 1 el kaneel

Voor de afwerking

  • 3 el bloemsuiker
  • mandarijntjes (voor erbij)

Instructies 

  • Warm de melk op tot ze lauwwarm is. Snij de boter in klontjes. Doe alle ingrediënten samen in een mengkom van de keukenrobot en laat mengen, een 10-tal minuten tot je een soepel deeg hebt, dat loskomt van de mengkom. Is het deeg te plakkerig? Voeg nog wat extra bloem toe. Je kan dit uiteraard ook met de hand kneden, maar misschien is het wel eens een goed moment om een keukenrobot voor Kerstmis te vragen. Ik zou niet meer zonder kunnen…
  • Doe het deeg in een bebloemde kom, dek af met een handdoek en laat 1 uur rijzen op een warme plek.
  • Doe de boter voor de vulling in een steelpannetje en laat smelten. Haal de schil van de sinaasappel met een dunschiller en voeg toe aan de boter. Voeg de steranijzen toe. Roer er de suiker en de kaneel door. Laat 5 minuten trekken op een matig vuurtje. Haal van het vuur en laat (afgedekt) rusten.
  • Maak je bakpapier vast in de springvorm. Zet het ronde schaaltje ondersteboven in het midden. Bestuif met bakspray (of vet in met olie en een kwastje).
  • Verwarm de oven voor op 190 graden.
  • Bebloem je werkvlak. Duw je deeg plat en rol uit (tip: ik heb het in twee keer gedaan, het is nogal een grote deegbol). Het deeg is vrij elastisch, dus gebruik je kracht! Rol uit tot een rechthoek van ½ cm dikte.
  • Vis de sinaasappelschil en steranijs uit het boter-suikermengsel. Bestrijk het deeg met het mengsel. Je mag gerust tot de randen gaan. Probeer zo egaal mogelijk uit te strijken, en niet te dik. Rol op langs de smalle kant van de rechthoek. Snij in plakken van 2 cm dikte. Schik de plakken naast mekaar in een krans in de vorm. (Tip: als je dit recept op voorhand maakt, is dit het moment dat je de vorm afdekt met plastiekfolie en in de koeling zet. Zet de vorm iets langer in de oven ook, want het deeg is kouder)
  • Zet de springvorm 25-30 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Pers het sap uit van de sinaasappel die je geschild hebt. Doe de poedersuiker in een kommetje en voeg enkele druppel sinaasappelsap toe. Meng tot je een egale, ietwat lopende pasta hebt (je hebt dus niet alle sinaasappelsap nodig).
  • Haal de cinnamon buns uit de oven. Laat even afkoelen. Verwijder de springvorm. Bedruppel met de frosting en overstrooi (eventueel) met extra poedersuiker. Serveer met de mandarijntjes erbij.
Gang: brunch, Dessert, ontbijt, tussendoortje
Keuken: Amerikaans
Trefwoord: brunch, cinnamon bun, gebak, kaneel, kerst, kerstbrunch, kerstmis, zoet

Dit recept kadert in een samenwerking met Soubry.

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.