Ik was nog op zoek naar een origineel, verfijnd hapje voor het kerstdiner, mét kaviaar. Niets mis met pommes moscovite of blini’s met zure room en kaviaar. Maar deze zijn dus nog net ietsje verrassender. 

Kaassoesjes met parmezaan, met daarbovenop een toefje slagroom met citroen en bieslook en dan uiteraard de zalige Belgische kaviaar van Royal Belgian Caviar.

Ik had de vraag van hen gekregen of ik een pakketje van hun kaviaar wilde testen voor de feestdagen. Wie zegt daar nee tegen? Maar, het moet gezegd, kaviaar is een luxe product en de kweek ervan, heeft ook zijn impact (zoals alle dierlijke producten natuurlijk). Maar deze kaviaar is 100% Belgisch, en dat zetten ze mooi in de verf met hun duurzaamheidscharter. Ik kreeg een rapport doorgestuurd en licht er graag enkele van hun ‘strijdpunten’ uit, die maken dat deze kaviaar een goede keuze is:

  • 100 % natuurlijk gebied: naast de indoor kwekerij hebben ze ook verschillende vijvers gelegen in natuurlijk gebied. Deze steuren genieten van de rust en het ritme van de seizoenen en worden gedurende een aantal jaren niet gestoord.
  • 100 % eigen visvoer: ze ontwikkelen en produceren hun eigen specifieke steurvoeding met respect voor het natuurlijk dieet van de steur zoals deze in het wild zou leven. Daarmee zijn ze echte wereldtop.
  • 100 % zero waste: met een uniek filtersysteem kunnen ze 97% vande totale watercapaciteit filteren tot zuiver water voor de steuren. De overige 3% wordt gefilterd en verwerkt tot landbouwmeststof.
  • 100 % duurzaam: De steur in het wild is een beschermd diersoort. Dankzij het kweken van steuren is het overbodig om de beschermde wilde steur te vangen. Het is dus illegaal om op steuren te vissen. De kaviaar die uit Rusland of Iran komt, komt ook uit kwekerijen.

Hun volledige duurzaamheidscharter kan je onderaan de blogpost downloaden/bekijken.

Dat gezegd zijnde, laten we een bangelijk lekker hapje met Royal Belgian Caviar maken! Het getrainde oog ziet trouwens dat ik twee verschillende soorten kaviaar gebruikte. Ik had nog een beetje van het potje ‘gold label’, maar net niet genoeg om alle soesjes af te werken. Dus het potje ‘ostiera’ ging ook open. Die laatste is wat lichter van kleur, zilter en nog iets voller van smaak…

Kaassoesjes met zure room en Royal Belgian Caviar

Kaassoesjes met frisse room en kaviaar

Voorbereidingstijd 45 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 1 uur 5 minuten
Porties 6 personen
Een feestelijk hapjes met Royal Belgian Caviar

Materiaal

  • 2 spuitzakken

Ingrediënten

  • 250 ml melk
  • 110 gr boter
  • 130 gr bloem
  • 4 eieren
  • 120 gr parmezaan (versgeraspt)
  • 100 ml room (40%)
  • 1/2 citroen (biologisch)
  • busseltje bieslook
  • 50 gr Royal Belgian Caviar
  • peper en zout

Instructies 

  • Doe de melk en boter in een kookpot en breng aan de kook. Roer goed met een garde, zodat de boter smelt. Als de melk kookt, haal meteen van het vuur. Voeg in 1 keer de bloem toe. Meng goed met een spatel, tot er zich een bal vormt. Laat nu 10 minuten rusten, zodat het deeg kan afkoelen.
  • Breek de eieren in een kom en klop los.
  • Meng de geklutste eieren in 3 keer door het deeg. Meng telkens goed met een spatel, tot het ei goed is opgenomen in het deeg.
  • Meng er nu de parmezaan door en kruid royaal met peper en een klein beetje zout. Doe het deeg in een spuitzak. 
  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Bedek een bakplaat met bakpapier. Spuit toefjes op de bakplaat, met enkele centimeters afstand ertussen. Zet 15-20 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Maak de room: klop de room op. Was en rasp de schil van de citroen. Snij de bieslook in ringetjes. Meng de room met de bieslook en citroenzeste. Kruid met peper en zout en voeg naar smaak citroensap toe. Doe ook in een spuitzakje.
  • Haal de soesjes uit de oven en laat ze afkoelen. Spuit er een toefje van de room op. Werk af met een schepje kaviaar en serveer.
Auteur: Caroline
Gang: apero, hapje
Keuken: Belgisch, Frans
Trefwoord: Belgisch, feestdagen, hapje, kaviaar, kerst, kerstmis, Royal Belgian Caviar
Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.