Ik werd ooit bij de lancering van het concept ‘Boutique Hotel in de lucht’ uitgenodigd. Toen mocht ik bij Geert Van Hecke van wijlen De Karmeliet gaan proeven wat hij op het menu zou zetten voor de Businessclass vluchten van Brussels Airlines. Elk jaar kiezen ze bij BA een nieuwe Belgische topchef om het menu te maken, en voor 2020 is dat Tim Boury, van tweesterrenrestaurant Boury in Roeselare. Of ik dat eens wil komen voorproeven? Ik maak mezelf wijs dat ik dat héél goed kan…

De voorstelling vond deze keer plaats op Brussels Airport zelf. Normaal gezien mochten we gaan proeven op een vliegtuig (dat aan de grond zou blijven weliswaar), maar dat was niet beschikbaar. ‘De Loft’ bleek een zeer mooi alternatief. Het is de lounge waar mensen met een businessclass ticket kunnen vertoeven. Fancy schmancy allemaal. Geen zorgen, ik kan heel goed doen alsof ik daar thuis hoor ;-).

Ben en Tim Boury

We kregen wat meer inzicht hoe vliegtuigmaaltijden ontwikkeld worden, want zoals je weet, smaakt eten op 10 km hoogte helemaal anders als op de grond. En als je met een topchef samenwerkt, moet er ook nog eens gezorgd worden voor topproducten van eigen bodem. Om nog maar te zwijgen over verschillende dieetwensen en allergieën. Tim Boury vertelt dat hij het een heel boeiende uitdaging vond. Hij ontwikkelde vier verschillende menu’s die telkens de seizoenen volgen, met verschillende keuze-opties voor voor- en hoofdgerecht. Ook leuk om weten is, dat Brussels Airlines een uitgebreid aanbod aan -uiteraard- Belgische bieren heeft om die gerechten te begeleiden. Naast een mooie collectie wijnen uiteraard, ik heb het allemaal kunnen proeven! Hips…

Een cabin crew member met Lavas Gin van Boury Bottled

Sinds vorig jaar heeft Boury ook een eigen lijn dranken, Boury Bottled, onder leiding van sommelier Ben Boury, de broer van Tim. In deze spirits gebruiken de broers heel veel kruiden, die mooi samengaan met de gerechten. Op de vluchten zal hun Lavas gin én – vandaag in primeur – hun eerste eigen bier geserveerd worden. Flavas betekent blond in het Latijn en is een heerlijk fris blond bier, opgepept met kruiden die Tim veel gebruikt in de keuken. O.a. citroenverbena, lavas en venkel maken van dit bier een originele en unieke nieuwkomer op de Belgische markt (en in de lucht…).

Boury Bottled

Dit heerlijke menu bracht me tot hoog boven de wolken:

Het volledige menu
Brioche met gerookte paling en witloof
Zeeduivel met pompoen, vadouvan en wilde rijst
Kaasbordje met Belgische kazen van Van Tricht
Dessert met witte chocolade, banaan en cassis

Hoe dit tweesterrenmaal nu in de lucht perfect gepresenteerd wordt? LSG Catering, de partner van Brussels Airlines zorgt voor de voorbereidingen met streekproducten van bij ons op de grond, de gerechtjes zelf worden opgewarmd en afgewerkt door de cabin crew zelf. Dit menu wordt trouwens enkel aangeboden op de vluchten die vanuit Brussel vertrekken, om de versheid van de producten te garanderen. Op de terugvlucht wordt er met partners op de bestemmingen gewerkt.

Happy avocado!

Businessclass vliegen is (momenteel) niet echt aan mij besteed, maar ik vond het geweldig om eens mee ‘behind the scenes’ te kunnen kijken en proeven! Bedankt Brussels Airlines en Boury! #uitgenodigd

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.