Ik kreeg van de buren een gigantische pompoen. De helft daarvan was al goed voor 6 liter soep voor de school van mijn zoon. De andere helft was aangesneden, dus moest ook ‘verwerkt’ worden. Ik (en ok, mijn man hielp ook) schilde ‘m en sneed alles in blokjes. Met het grootste deel daarvan maakte ik pompoenpuree, en ik bewaarde ook nog wat van de blokjes in de koelkast. De perfecte mealprep om heel de week creatief aan de slag te gaan met pompoen!
Voor de pompoenpuree kook, stoom of stoof je pompoenblokjes trouwens 15-20 minuutjes met wat water. Giet af en pureer tot een egale puree. Je hoeft de puree nog niet af te kruiden, dat doe je als je’m in gerechten gebruikt. Bij Kokerellen.be zag ik daarvoor al veel inspiratie! Kan dus ook prima in zoete bereidingen zoals pannenkoekjes of cake. En de puree kan je ook prima invriezen. Kortom, 1 pumpkin goes a long way!
Carbonara vind ik echt een zalige ‘witte’ sausbasis. Minder zwaar als bechamel en room, en o zo gemakkelijk om te maken. Gewoon 2 eidooiers (of meer natuurlijk) mensen met een goede portie vergeraspte parmezaan, en aanlengen met kookvocht van pasta (of gnocchi in dit geval) én dus ook met wat pompoenpuree.
En ook nog even over de gnocchi… Ik vind dat echt een geweldige ‘staple’ om in de koelkast te hebben (ik geef voorkeur aan de verse, maar je vindt ook gedroogde in de pasta rayon) – zelfs de verse bewaren echt nog lang. Je hoeft ze maar een 3-tal minuutjes te koken. En om ze nog een extra ‘level’ te geven: bak je gnocchi vlak voor het serveren nog even krokant in de pan. Zalig lekker!
Als je de ‘pompoen mealprep’ zoals hierboven beschreven gedaan hebt, zet je dit bangelijke recept in 10 minuutjes op tafel. Ideaal als snelle lunch of comfy avondmaal!
Gebakken gnocchi met pompoen carbonara
Ingrediënten
- 200 gr pompoenblokjes (optioneel, maar geeft het gerecht wat extra bite. Als het snel moet gaan, laat je deze weg.)
- 1 ui
- 250 gr gnocchi
- 2 eidooiers
- 50 gr versgeraspte parmezaan
- 200 ml pompoenpuree (zie omschrijving in de blogpost)
- 1 lente-ui
- versgeraspte barilotto (te vervangen door meer parmezaan)
- 1 handvol rucola
- olijfolie
- peper en zout
Instructies
- Snij de ui fijn. Snij de pompoenblokjes in kleine kubusjes. Verhit olijfolie in een pan en voeg de ui en pompoenblokjes toe. Laat stoven op een matig vuurtje.
- Breng een pot gezouten water aan de kook en voeg de gnocchi toe. Laat 3 minuten koken. Schep de gnocchi uit het kookvocht als ze komen bovendrijven.
- Meng de eidooiers met de geraspte parmezaan, de pompoenpuree en 1-2 scheppen van het kookvocht van de gnocchi. Kruid goed met peper en zout.
- Verhit olijfolie in een aparte pan en bak de gnocchi krokant.
- Meng de gnocchi voorzichtig met de gestoofde pompoenblokjes en de saus. Warm op op een zacht vuur, tot de saus lichtjes begint in te dikken.
- Snij de lente-ui in ringetjes.
- Schep in diepe borden en werk af met lente-ui, barilotto en rucola.