Dat ik vind dat we in Antwerpen de beste restaurants hebben, dat wist je misschien al. Dat er nog een extra laagje cachet bijkomt, als een restaurant zijn eigen champagne heeft? Helemaal fantastisch! Enkele weken geleden was ik uitgenodigd bij het Antwerpse barbecue restaurant Black Smoke voor de voorstelling van hun eigen champagne, het is te zeggen: het is een samenwerking met het gerenommeerde champagnehuis Piper-Heidsieck: Essentiel by Taste!

Barbecue gerechten combineren met champagne? Ik vind het heerlijk gewaagd, maar zo kennen we de mannen van Black Smoke natuurlijk! Maar misschien eerste even iets over de champagne zelf. Piper-Heidsieck heeft de ‘Essentiel’-lijn speciaal ontwikkeld voor de gastronomie. De collectie bestaat uit een bijzonder drieluik: Essentiel (een champagne voor fijnproevers met subtiele noten van pruim, brioche, pompelmoes en honing), Essentiel Blanc de Blancs (een frisse champagne met minerale aroma’s op basis van Chardonnay) én Essentiel By, een ambitieus initiatief van Piper-Heidsieck. Het champagnehuis geeft een select clubje van sommeliers en restaurants waarmee het samenwerkt de kans om hun individuele Essentiel By cuvée te ontwerpen. Een eigen creatie die de essentie van hun zaak weerspiegelt én een toegevoegde waarde op de menukaart vormt.

Kasper Stuart is de man achter de Taste group met bekende restaurants als Black Smoke, The Dirty Rabbit en Brasserie Appelmans. Binnenkort gaat er trouwens een nieuw restaurant open: Bistro Monroe. Als student was hij in de jaren ’90 al in de champagnestreek beland. Zijn passie en interesse voor de wijn wortelt diep. Bij het ontwikkelen van zijn eigen cuvée, kreeg Kasper de hulp van Émilien Boutillat, de getalenteerde Chef de caves van Piper-Heidsieck. Hij mocht dit jaar nog de award ‘Sparkling Winemaker of the Year 2021’ in ontvangst nemen op de International Wine Challenge. Uit de opmerkelijke samenwerking is dan ook een knappe cuvée ontstaan. Voor wie houdt van de technische specificaties: het is een blend van 47% Pinot Noir, 31% Meunier, 22% Chardonnay en, aan de likeurkant, een mix van 50% Chardonnay Oger 2008 en 50% Solera. Piper-Heidsieck Essentiel By Taste! heeft een rond en elegant smaakprofiel. In de neus ontdek je aanvankelijk tonen van witte perzik, brioche, grapefruit en gekonfijte kweepeer die langzaam overgaan in aroma’s van gegrilde amandelen. Het mondgevoel is romig en fris, terwijl de afdronk opmerkelijk is. Die laatste minerale tonen passen perfect bij een verfijnde keuken, met rokerige toetsen. 

En dat heb ik natuurlijk ook zelf mogen proeven! Bij de voorstelling van de champagne, heeft Kasper drie chefs van zijn restaurants opgetrommeld bij Black Smoke, en konden we maar liefst drie keer drie gerechtjes proeven, gepaird met verschillende champagnes van Piper-Heidsieck. Ik licht er telkens de Black Smoke gerechten uit, omdat die voor mij wel de meest bijzondere pairings vormen. En dat zijn zeker geen grote hompen vlees, maar telkens zeer verfijnde creaties met verrassende rokerige toetsen. 

We beginnen met Piper-Heidsieck Essentiel Blanc de Blancs. Daarbij maakt chef Matthias Jacobs in het vuur geroosterde coquilles met een zalige beurre blanc met miso, gerookte haringkaviaar, aardpeer en zeekraal. 

Bij de nieuwe eigen champagne Piper-Heidsieck Essentiel by Taste krijgen we een heerlijk stukje op hout gegrilde kreeft met een rokerige roomsaus, limonium (sea lavender) en extra vierge olijfolie dressing. Wonderbaarlijk!

Afsluiten doen we met een stukje gegrilde brioche met huisgerookte paling, yuzu yoghurt, miso dressing en furikake. Overwegend Japanse smaken in een gewaagde combinatie met de volle Piper-Heidsieck Vintage 2012! 

Je merkt het, ik was zeer aangenaam verrast door de originele en verfijnde pairings van de barbecue gerechten met de champagnes. Wat een knap initiatief en verhaal. Well done, Piper-Heidsieck en Black Smoke! Je kan uiteraard ook zelf gaan proeven, ook bij Brasserie Appelmans en binnenkort bij Bistro Monroe.

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.