Het duurt voor mij altijd even om in de feeststemming te geraken. Nee, ik ben niet het type dat half oktober al excited daarover rondloopt. Ik word eerder grumpy van kerstliedjes. Maar toen was er het Delhaize Inspiration weekend. Vorig jaar was het een geweldige dag aan zee en dit jaar maakten ze er dus zelfs een heel weekend van, in een kei sjiek kasteel in de Ardennen! Dáár word ik al eens excited over!

Er stond heel wat leuks en lekkers op het programma: een lichte lunch, een bezoek aan een Ardeense forelkwekerij, een zuurdesem broodbakworkshop, een schitterend diner met Delhaize chef Jeroen De Pauw en tenslotte ook nog een ontbijt met ons zelfgemaakt brood. Een ook aanwezig: heel wat leuke collega-foodbloggers, een werkelijk prachtige decoratie (ondertussen ben ik kerst-bekeerd) en geweldige sfeer! En ’s ochtends wakker worden met een prachtig sneeuwtapijtje!

Het was beenkoud, dus het was wel even bibberen bij het bezoek aan de forelkwekerij van Mathonet-Gabriël, maar dat werd volledig goedgemaakt door de warme ontvangst van eigenaar Olivier. Een gepassioneerd en gedreven man, met veel liefde voor zijn forellen. En ons hart smolt helemaal toen hij schattige bordjes met forellen bovenhaalde voor een proeverij. Geweldig lekker trouwens en uiteraard te verkrijgen bij Delhaize.

En het andere hoogtepunt dat ik uit het weekend pik is het geweldige voorgerecht dat Jeroen De Pauw serveerde tijdens het diner. Echt kerstdiner-material: Tongrolletjes met mosselen en zeekraal. En-dan-dat-sauske. Het recept staat in het feestboekske van Delhaize. Maar ik ging meehelpen tijdens het dresseren van de borden, en kon nog wat ‘chef-geheimpjes’ van Jeroen ontfrutselen!

Tongrolletjes met mosselen en zeekraal

Recept van Jeroen De Pauw – 4 personen 

 • 12 tongfilets
 • 1 kg mosselen
 • 5 dl witte wijn
 • 200 g zeekraal
 • 1 teentje knoflook
 • 2 sjalotten
 • 1 dl vermouth
 • 1 dl room
 • 100 g koude boter
 • 1 dl olijfolie
 • bosje dille
 • bosje postelein
 • 100 g gepelde garnalen
 • peper en zout

Spoel de mosselen. Smelt wat boter in een kookpot en voeg de mosselen en de witte wijn toe. Zet een deksel op de pot en laat de minuten 5-7 minuten stoven. Schud op en kruid met peper en zout. Haal de mosselen uit de schelp en zeef het kookvocht. Goed bijhouden, later goud waard in het sausje!

Rol de tongfilets op met de velkant naar binnen. Stoom ze gaar of je kan ze ook pocheren in het kookvocht van de mosselen. Houd ze warm.

Mix de olijfolie met wat postelein en dille tot een kruidenolie.

Snij de sjalotten fijn. Smelt wat boter in een steelpannetje en voeg de sjalotten toe. Fruit ze glazig en blus met de vermouth. Laat inkoken en voeg het mosselvocht toe. Laat opnieuw inkoken en voeg de room toe. Laat inkoken. Werk de saus op met klontjes koude boter en kruid af met peper en zout. Leg de mosselen in de saus om ze opnieuw wat op te warmen.

Snij het teentje knoflook fijn. Smelt wat boter in een pan en stoof de zeekraal samen met de knoflook aan. Kruid met peper.

Om te dresseren (zorg voor warme borden): Verdeel de gestoofde zeekraal over de borden. Leg per bord 3 tongrolletjes en enkele mosselen. Lepel er de saus bij. Druppel er de kruidenolie over. Werk af met takjes postelein, dille en garnaaltjes.

Echt zalig lekker!

Een dikke merci aan Parlez, Delhaize en de andere foodbloggers voor het geweldige weekend!

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.