In de foodiewereld gaat het al lang niet meer om eten alleen. Drinks zijn hot. In restaurants is er ook steeds vaker de mogelijkheid om te kiezen voor aangepaste bieren, – sapjes, alcoholvrije opties… Ik kan het alleen maar aanmoedigen. En niet dat ik iets tegen wijn heb, integendeel. Veranderen van spijs doet eten. Of drinken in dit geval dus.

Het valt op dat ik de laatste tijd dan ook regelmatig een uitnodiging in de bus krijg om een (nieuw) drankje te komen ontdekken. Vorige maand kon ik mijn dorst laven aan maar liefst 4 nieuwe ontdekkingen.

Koffie & thee mocktails met Brita en Manuel Wouters 

Brita ken je vast wel van de waterkannen. Ik schreef er hier al eens over. Als er een nieuwe lijn uitkomt van de bekende kan, dan verzinnen ze steeds weer een originele invalshoek om die voor te stellen. Ditmaal maakte ’s lands bekendste cocktailshaker er originele en verfijnde cocktails op basis van koffie en thee mee. Ik mocht op een zonnige namiddag mee gaan ‘shaken’ en verdorie dat smaakte, ja ook zonder alcohol.

Mocktails met Brita

De nieuwe Brita kan fill&enjoy kreeg trouwens een stylish update, meer gestroomlijnd en minder ‘plastiekerig’, een efficiëntere filter (Microflow Technologie heet dat dan) en een handig indicatorlampje, dat groen, oranje of rood kleurt afhankelijk van de houdbaarheid van de filter.

Water drinken we al gefilterd, maar waarom koffie of thee nog niet? Het komt de smaak en het uitzicht alleen maar ten goede. Het is met die insteek dat Manuel Wouters 4 mocktails ontwikkelde op basis van koffie en thee. Mijn favoriet? Een frisse mocktail op basis van matcha groene thee poeder met gemberbier en afgewerkt met zeekraal. Zo fris, zo goed!

Manuel Wouters, Mocktails met Brita Mocktails met Brita Mocktails met Brita

BENODIGDHEDEN:
Tumblerglas, maatbeker, shaker, fijne zeef (strainer) 

INGREDIËNTEN:

  • 1 tl Matcha Groene Thee (poeder)
  • 3 cl BRITA gefilterd water
  • 2 cl limoensap
  • 2 cl gembersiroop
  • ginger beer
  • Garnering: zeekraal

BEREIDING:
Neem een mixglas. Doe er alle ingrediënten in, met uitzondering van het ginger beer. Sluit de shaker en schud de ingrediënten krachtig. Zeef de mocktail in een met ijsblokjes gevuld tumblerglas. Voeg het ginger beer langzaam bij de mocktail.Serveer met een rietje. Garneer met zeekraal.

Rosé wijn 

En hopla, het staat vandaag weer in de pers: rosé zit in de lift. Dan mag ik mezelf wel een early adopter noemen, want ik drink dat al járen. Ik kreeg onlangs een pakketje met roséwijnen uit de Loire toegestuurd, Rosé d’Anjou. Door de mooie nazomer van 2016 hebben deze wijnen een frisse en vooral fruitige smaak. Wij hebben de wijnen niet helemaal perfect gepaird bij een nogal vlezige barbecue, maar deze wijnen zouden het prima doen bij het aperitief of dessert. Of maak er eens frosé mee (frozen rosé, zalig toch?).

Rosé d'Anjou

Cabernet d’Anjou – Château de Brossay en Rosé d’Anjou – Cuvée Mélaine en Cuvée Elysis zijn te verkrijgen bij Colruyt.

Domenicaanse temperaturen met Brugal rum 

Tijdens dat legendarisch hittegolfje van juni gingen mijn man en ik ook een hete maandagavond Brugal rum proeven in de bar van het kersverse hotel U. Jassil Villanueva Quintana, Maestra Ronera Brugal van de 5e generatie kwam er over haar familietrots vertellen.

Brugal Rum Brugal Rum

Brugal heeft een mooi aanbod aan verschillende ‘stijlen’ rum. Van de drievoudig gedistilleerde Blanco Supremo, die uitermate geschikt is voor verfrissende cocktails als Mojito, waarbij de rum de citrussmaken niet mag overheersen, over de ronde en warme smaak van de Añejo die heerlijk is in de mix met Coca-Cola, naar de volle smaak van de 8-jaar gerijpte Extra Viejo tot het paradepaardje van de range, de Brugal 1888.
Hiermee heeft Brugal niet enkel een rum voor elke smaak en voorkeur, maar meer nog voor elke manier van consumptie.

Brugal Rum Brugal Rum Brugal Rum

Tijdens een interessante proeverij met Jassil leren we dat het basisproduct van de rum molasses is, 100% Domenicaanse rietsuiker, waar het destillaat wordt getrokken. De smaak van de rum komt van de houten vaten waarop ze rijpt, van 1 tot 8 à 9 jaar, wat uiteraard een gigantisch smaakverschil geeft. De Extra Viejo, die 3 tot 8 jaar rijpt komt eruit als onze favoriet, met droge tonen van hout, een tikje pikant en pepermunt. Hoewel de mojito en rum punch die we op voorhand kregen enorm smaakten, kunnen we de pure rum zo ook wel pruimen. Daar zal nog menig zomeravond mee afgesloten worden…

Nog meer cocktails met Brugal rum ontdek je hier.

Duvel Barrel Aged

Tenslotte mocht ik onlangs nog kennismaken met een drankje dat niet echt het label ‘summer drink’ kan meekrijgen. Dat maakte het er niet minder lekker op, integendeel! De brouwers van Duvel zijn namelijk aan het experimenteren gegaan, en hebben een wel heel special Duvel ontwikkeld: Duvel Barrel Aged, die is gerijpt op Bourbon vaten.

Duvel Barrel Aged

Tijdens de voorstelling van dit unieke bier, tússen de respectievelijke Bourbon vaten, mag ik mee als 1 van de eersten het speciale maar geweldig lekkere resultaat proeven, zalig!

3 jaar geleden kocht de brouwerij 30 Bourbon vaten uit Kentucky, van de bekende distilleries Four Roses en Buffalo Trace op. Ter voorbereiding hebben ze er verschillende bieren op laten rijpen, en uiteindelijk is het de Duvel die een fantastisch resultaat gaf! Zo goed, dat ze al snel 100 vaten bijkochten. De Bourbon vaten geven geweldig veel smaak af (en ook nog zo’n 15 liter Bourbon zelf), zowel gebrande toetsen van het hout dat voor gebruik ingebrand wordt, als de zoete, volle smaak van de whisky. Door Duvel op de vaten te laten rijpen, stijgt het alcoholpercentage met maar liefst 2,5% naar 11,5%! Niet voor watjes dus.

Na 6 maanden rijping op het vat heeft de Duvel een complexe, gebalanceerde smaak gekregen, met toetsen van karamel, vanille en toffee. Echt heel speciaal, maar overheerlijk. En ja hoor, lekker fris drinkt het ook perfect op een zomerse avond. Het liefst in een klein Duvel degustatieglaasje van 16,5 cl.

Duvel Barrel Aged Duvel Barrel Aged

Het is alvast een succes, want de eerste avond was zowel de shop in Breendonk als de webshop al volledig uitverkocht. Er zijn 24.000 75 cl flessen Duvel Barrel Aged beschikbaar, dus als je dit unieke bier wil proeven, moet je er snel bij zijn. Alhoewel ik een amberkleurig vermoeden heb, dat dit niet het laatste experiment van Duvel met de Bourbonvaten zal zijn…

Duvel Barrel Aged

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.