Gisteren mocht ik in avant-première de nieuwe tentoonstelling ’85 jaar Kaasmakerij in Passendale’ gaan ontdekken en –wat had je gedacht- voorproeven. Een interactieve rondleiding, inclusief kaasmaak-workshop, in De Oude Kaasmakerij met achteraf een uitgebreide proeverij in de vorm van verfijnde gerechtjes van de hand van tweesterrenchef Franky Vanderhaeghe van Hostellerie St. Nicolas in Elverdinge. Jawadde! Sweet dreams are made of cheese…

De Oude Kaasmakerij is een Kaasmuseum in Passendale. Ter ere van het 85-jarig bestaan werd er een leuke interactieve tentoonstelling uitgewerkt, waarbij je de familiegeschiedenis van kaasmakers Donck kan ontdekken, met je eigen ogen en handen kan ervaren hoe kaas gemaakt wordt en uiteraard achteraf proeven. Aan de vooravond van de opening van de tentoonstelling werd ik, samen met een gezellige bende andere foodbloggers en kaasliefhebbers, uitgenodigd om het allemaal te komen ontdekken.

Na een warme ontvangst mogen we meteen zelf de handen uit de mouwen steken, en zelf onze eigen kaas leren maken. Onder begeleiding van kaasmaker Luc beginnen we met het opwarmen van verse melk. Als de melk de temperatuur van 32 graden bereikt heeft, voegen we een 10-tal druppeltjes stremsel toe. Dit zal ervoor zorgen dat de wrongel van de wei gescheiden wordt. Dan is het 20 minuten wachten, ideaal om een duik te nemen in de familiegeschiedenis van kaasmakers Donck, de uitvinders van de iconische Passendaele kaas…

Zelf kaas maken!

Ik ga het hier nu nog niet helemaal uit de (kaas)doeken doen, maar het is een boeiende kroniek van een ondernemende familie, een verbod op kaasmaken door ‘den Duits’, kaassubsidies van de Belgische overheid, over de uitvinding van één van de eerste echte Belgische kazen (die bestaan namelijk nog niet zo lang, wist je dat?), een hoogbezoek van onze Sire Koning Boudewijn. live uitgezonden door den BRT en een heuse kaasstoet in de Westhoek…Tot de introductie in de 21ste eeuw met de innovatie van nieuwe kazen en een uitgebreid duurzaamheidsverhaal. Allemaal interactief tentoongesteld en sappig verteld door gids Bart. Ik raad je aan om het vooral zelf te gaan ontdekken.

Kaasgids Bart

Ondertussen is onze melk al wat meer kaas geworden, en is de wrongel gescheiden van de wei. Kaasmaker Luc leert ons hoe je de wrongel eerst moet ‘snijden’ en dan zeven. Achter hem staat trouwens een geweldige tekening van de hand van Eva Mouton, die in haar onnavolgbare en hilarische stijl de verschillende stappen van het kaasmaken uitlegt. De wrongel (dat ís inderdaad het grappigste woord Eva!) gaat in een kaasvorm en wordt aangeduwd met een gewichtje, zodat het vocht uit de kaas geduwd wordt.

In de expo ontdekken verder hoe de Passendale kaas aan zijn iconische vorm komt, wat nu juist het verschil maakt tussen verschillende kazen, Cleopatra in haar bad van ezelinnenmelk, originele ambachtelijke ‘kaasartefacten’ en een leuke selfieruimte met ‘kaasprops’. Toegegeven, de maag begint al flink te rommelen! Ons eigen gemaakt kaasje is klaar (het is uiteraard nog niet gerijpt), dus het proeven van de kaascreaties van Franky Vanderhaeghe klinkt aanlokkelijker.

Passendale doet zijn geheim ‘uit de doeken’

Aan een gezellig gedekte tafel worden we verwend met het ene originele kaasgerechtje na het andere: allemaal superverfijnd en mooi in balans en gepaird met lokale biertjes.

Franky Vanderhaeghe

Watermeloen/Passendale fruité/Munt/Salsa van tomaat

Gegratineerde asperges met Pavé à la Leffe Blond/Vlaswijting/Karnemelk met miso

Lasagne van aubergine, tomaat en courgette/Kaaskroket van Père Joseph/Rauwe asperges/Mayonaise van gepofte aubergine

Buikspek gepekeld in Passendale bier/Espuma van aardappel en Weynendaele kaas/Gerookte boter/Langoustine met Weynendaele

Varkenswangen gegaard in bruine St Bernardus/Ganzenlever/Passendale Caractère

Een zonder meer (over)heerlijke avond in fijn gezelschap!

Wil je de tentoonstelling ’85 jaar kaasmakerij in Passendale’ zelf gaan ontdekken? Alle informatie + data van unieke kaasworkshops vind je hier. In de grote vakantie gaat de interactieve workshop voor kinderen ‘Kaasjuf – of kaasmeester – kaas maken’ trouwens elke dag door!

De Oude Kaasmakerij
’s Graventafelstraat 48a
8980 Passendale

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

2 Comments

  1. Pingback: 85 jaar kaasmakerij Passendale – Tuur met pruimen

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.