Ik hou van duetten, niet alleen in muziek, maar dus ook blijkbaar in de keuken. Chefpairing in plaats van foodpairing quoi, het kan vonken geven!

Bart De Pooter, chef van het gerenommeerde De Pastorale en bezieler van het onlangs in Brussel geopende WY, die draait natuurlijk al even mee. Niet verwonderlijk dat hij heel wat goede contacten heeft met collega-chefs in binnen- en buitenland. Wat een fantastisch idee dan ook om de handen letterlijk in mekaar te slaan, en samen te experimenteren in een ‘quatre mains’. En dat wij de vruchten mogen plukken (en proeven uiteraard) van zo’n creatieve clash, dat is natuurlijk fantastisch mooi meegenomen!

Een eerste quatre mains, die vond 2 weken geleden plaats. Bart DP nodigde toen Xavier Pellicer uit, chef van Barraca in Barcelona. Mijn blogcollega’s en verslaggevers van dienst Sid Frisjes coolinary.be, Frank Be-Gusto en Belgian Taste Buds schreven daar al watertandende verslagen over.

Voorbije zaterdag sprong Parijse chef Benallal Akrame op de Thalys om er een zeer welgeslaagde cook-off van te maken, en ik had het geluk er te mogen bijzijn. Benallal Akrame die opende zijn eigen restaurant Akrame in 2011 in het 16de arrondissement (tussen de ambassades) in Parijs, en nog geen jaar later wist hij zijn eerste Michelinster al binnen te halen, niet niks natuurlijk in de wereldhoofdstad van de smaak!

tafel-wy

WY heeft een prachtige open keuken, en zittende aan de ‘genodigden’-tafel gaf ons dat perfecte inkijk. Er hangt een hele losse sfeer, en je ziet duidelijk dat Bart & Benallal dit echt voor de fun doen. De kwaliteit is er niet minder om, beseffen we al snel met het verschijnen van de eerste hapjes en ‘krokantjes’ op tafel: een toastje met crème van mierikswortel, gebrande sardine en gemarineerd tomaatje en krokantje met inktvis, couscous van bloemkool en zwarte tapenade. Alles ons welgevallend bij een glaasje Bollinger.

wy-hapjes wy-broodjes
Eerst serveert Benallal zijn drie gerechten. Binnenkomen doet hij met een knaller: Tartaar en carpaccio van Bart’s gerenomeerde Hollstein-rund, dit keer van stieren-entrecôte, gemarineerd en zachtjes gerookt. Overheerlijk!

wy-hollstein
Daarna komt een klassieker van Benallal’s kaart, zo vertelt mijn Parijse buurman: gerookte bloemkool ‘Dubarry’ met notenpraliné, gerookte olie en een gel van Campari. Benallal komt persoonlijk het zijdezachte soepje van bloemkool opgieten. Heerlijk, enkel vind ik de notenpraliné iets te zoet, de gel van Campari is een verrassend contrasterend element.

wy-bloemkooldubarry wy-benallal
Benallal Akrame sluit zijn triptiek af met een stukje roodbaars met roodlof, zwarte risotto, afgewerkt met een fijn streepje van een bereiding van de lever van roodbaars, dat verrassend intens naar mosselen smaakt!

wy-roodbaarsleverwy-indekeuken
Bart De Pooter neemt twee vleesbereidingen voor zijn rekening, echt wel zijn specialiteit als je’t mij vraagt (ik had de chance dat ik al eens een kookdemonstratie met hem mocht meemaken, en ook een voortreffelijke passage bij De Pastorale). Eerst worden we verwend met een stukje kalfsbil, verschillende wortels en knollen en toast.

wy-kalfsbil
Niet enkel een streling voor het oog, het uiterst succulente stukje kalfsbil bevalt me zeer! Je zou bijna kunnen zeggen een favoriet van de dag, maar dat is buiten de bosduif met knolselder en aardpeer gerekend.

wy-bosduif
Op en top herfstig! En dan sluiten we af met een fris dessertje: een cake met mandarijn, 5-kruiden, margarita en witte chocolade.

wy-mandarijndessert
Bij een koffietje genieten we na met enkele heerlijke gourmandises, geserveerd door Bart De Pooter’s dochter. De opvolging is verzekerd, olé!

wy-dochter wy-gourmandises
De handen van Bart De Pooter en Benallal Akrame, die zul je niet snel terug samen aan het werk zien, maar gelukkig heb je nog enkele herkansingen. Later dit jaar nodigt Bart De Pooter ook nog volgende chefs uit bij WY: de Zweedse topchef Mathias Dahlgren van het gelijknamige ** restaurant in Stockholm, de Nederlandse twee sterrenkok Jacob Jan Boerma (De Leest), de Engelsman Alyn Williams (The Westbury*) en de Portugese chef Nuno Mendes van het uitermate populaire Londense sterrestaurant Viajante.

wy-bart-benallal2

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

2 Comments

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.